Πλακάκια από πορσελάνη για τους τοίχους: οι κύριοι τύποι

Το κεραμίδι από πορσελάνη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή υλικά για επενδύσεις τοίχων, τα οποία χρησιμοποιούνται τόσο για εξωτερική όσο και για εσωτερική διακόσμηση. Το κεραμίδι από πορσελάνη έχει αρκετά πλεονεκτήματα σε σχέση με άλλα υλικά φινιρίσματος. Το υλικό αυτό προσελκύει τους καταναλωτές όχι μόνο με υψηλή ποιότητα, αλλά και με αισθητική εμφάνιση. Είναι απαραίτητο να εξεταστούν λεπτομερέστερα οι κύριοι τύποι και χαρακτηριστικά τέτοιων οικοδομικών υλικών.

Χαρακτηριστικά υλικού

Κεραμικά από πορσελάνη είναι ένα σύγχρονο τεχνητό υλικό, παρόμοιο με χαρακτηριστικά και εμφάνιση σε φυσική πέτρα. Τις περισσότερες φορές, αυτό το υλικό βρίσκεται με τη μορφή πλακιδίων, η οποία έχει μια κοκκώδη υφή. Τέτοια κεραμίδια είναι πολύ δημοφιλή.Αυτό το δομικό υλικό χρησιμοποιείται για εξωτερική και εσωτερική επένδυση τοίχων, καθώς και για δάπεδα. Το κεραμίδι από πορσελάνη είναι υψηλής ποιότητας λόγω της σύνθεσης και της τεχνολογίας παραγωγής του.

Για την παραγωγή τέτοιων δομικών υλικών χρησιμοποιήστε τα ακόλουθα στοιχεία:

 • δύο είδη πηλού υψηλής ποιότητας.
 • χαλαζιακή άμμο?
 • άστριος;
 • συστατικά φυσικού ορυκτού για χρωματισμό.

Τα συστατικά αναμιγνύονται και σχηματίζονται κεραμίδια από την προκύπτουσα μάζα, τα οποία πιέζονται υπό υψηλή πίεση (500 kgf / cm2). Στη συνέχεια το κεραμίδι ψητό σε θερμοκρασία 1300 βαθμούς. Λόγω της υψηλής θερμοκρασίας μετά την πυροδότηση, σχηματίζεται ένα στερεό, ανθεκτικό στην υγρασία πλακίδιο, το οποίο χαρακτηρίζεται από υψηλή πυκνότητα.

Στην παραγωγή τέτοιου υλικού είναι πολύ σημαντικό να τηρούνται οι ακριβείς αναλογίες όλων των εξαρτημάτων, καθώς και να παρακολουθείται η θερμοκρασία.

Διαφορά από κεραμικό πλακίδιο

Η σύνθεση των πορσελάνινων και κεραμικών πλακιδίων είναι πανομοιότυπα συστατικά. Ωστόσο, τα δομικά υλικά δεδομένων διαφέρουν σημαντικά μεταξύ τους σε τεχνικά χαρακτηριστικά. Οι διαφορές οφείλονται σε διαφορές στην τεχνολογία των υλικών κατασκευής.

Κεραμικά φωτιά σε θερμοκρασία 1100 βαθμούς, και είναι 200 ​​μοίρες χαμηλότερη από τη θερμοκρασία που απαιτείται για την επεξεργασία των κεραμικών από πορσελάνη. Οι πιέσεις κάτω από τις οποίες πιέζονται οι πλάκες είναι επίσης διαφορετικές.

Το κεραμικό πλακίδιο υπόκειται σε μισή πίεση από την πορσελάνη. Για το λόγο αυτό, τα κεραμικά είναι λεπτότερα και λιγότερο ανθεκτικά.

Η δομή των κεραμικών είναι αρκετά πορώδης, πράγμα που μιλά για χαμηλές ενδείξεις αντοχής στην υγρασία.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η σύγχρονη αγορά υλικών φινιρίσματος αφθονεί σε διάφορους τύπους επενδύσεων τοίχων. Ιδιαίτερα δημοφιλής είναι η πορσελάνη.

Τα κύρια πλεονεκτήματα αυτού του οικοδομικού υλικού είναι τα εξής:

 • Υψηλή αντοχή. Τα κεραμίδια από πορσελάνη μπορούν να αντέξουν σημαντική πίεση στην επιφάνεια.
 • Αντοχή σε διάφορες μηχανικές καταπονήσεις.
 • Η τοποθέτηση των τοίχων από το εξωτερικό με κεραμικό γρανίτη επιτρέπει την αύξηση του επιπέδου θερμομόνωσης και ηχομόνωσης.
 • Αντοχή στις αλλαγές θερμοκρασίας.
 • Αντοχή στις φυσικές επιρροές.
 • Υψηλή αντίσταση στη θερμότητα. Ένα τέτοιο υλικό δεν υπόκειται σε καύση και εμποδίζει επίσης τη διάδοση πυρκαγιάς.
 • Περιβαλλοντική φιλικότητα και ασφάλεια για την υγεία. Με την παραγωγή αυτού του υλικού δεν χρησιμοποιούνται χημικά πρόσθετα.
 • Ευκολία φροντίδας. Οι τοίχοι με πλακάκια από πορσελάνη θα πρέπει να καθαρίζονται περιοδικά με ένα υγρό πανί. Για βαριά ρύπανση, είναι αποδεκτό να χρησιμοποιείτε καθαριστικά.
 • Έλλειψη ευαισθησίας σε διαλύτες, οξέα και αλκάλια.
 • Ελάχιστη απορρόφηση υγρασίας.
 • Μια ποικιλία από αποχρώσεις, σχήματα, μεγέθη και υφές. Το κεραμίδι μπορεί να επιλεγεί για κάθε εσωτερικό σχεδιασμό.
 • Σε περίπτωση μηχανικής βλάβης (ρωγμές, γρατζουνιές) πλακιδίων δεν θα χάσει μια ελκυστική εμφάνιση. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το κεραμίδι είναι βαμμένο εντελώς: οι χρωστικές είναι μέρος των υλικών από τα οποία γίνεται η επικάλυψη.

Τα κεραμικά πλακίδια έχουν τα μειονεκτήματά τους.

Μειονεκτήματα αυτού του υλικού:

 • Εγκατάσταση πλακιδίων έχει ορισμένα χαρακτηριστικά, μια τέτοια εργασία είναι πολύ περίπλοκη. Χωρίς τις δεξιότητες για να εργαστείτε με ένα τέτοιο υλικό δεν θα είναι εύκολο.
 • Υψηλό κόστος
 • Σε περίπτωση σοβαρής ζημιάς, το πλακίδιο δεν μπορεί να επισκευαστεί.
 • Σημαντικό βάρος. Η επίστρωση ψευδαργύρου πορσελάνης θα δημιουργήσει πρόσθετο φορτίο στους τοίχους.
 • Το υλικό αυτό είναι δύσκολο να κοπεί. Για αυτό πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικά εργαλεία.

Χαρακτηριστικά

Όλα τα πλεονεκτήματα του κεραμικού γρανίτη οφείλονται σε συγκεκριμένους τεχνικούς δείκτες του υλικού.

Εξετάστε τα κύρια χαρακτηριστικά της πορσελάνης με περισσότερες λεπτομέρειες:

 • Υψηλή αντίσταση στη μηχανική καταπόνηση και την τριβή. Τα κεραμίδια από πορσελάνη μπορούν να αντέξουν μέχρι και πεντακόσια κιλά φορτίου χωρίς να υποστούν βλάβη. Το ξύσιμο αυτού του υλικού θα είναι επίσης δύσκολο. Στην κλίμακα Mohs, η πορσελάνη (ανάλογα με τον συγκεκριμένο τύπο) μπορεί να έχει σκληρότητα από 5 έως 8 μονάδες. Η μέγιστη ένδειξη σκληρότητας σε αυτήν την κλίμακα είναι 10 μονάδες.
 • Συντελεστής απορρόφησης υγρασίας. Στη δομή του κεραμιδιού οι πόροι είναι σχεδόν εντελώς απούσα. Ο συντελεστής απορρόφησης υγρασίας είναι σχεδόν μηδέν, είναι 0,05%. Ούτε τα κεραμικά πλακίδια ούτε η φυσική πέτρα έχουν τόσο χαμηλές τιμές.
 • Αντοχή στις αλλαγές θερμοκρασίας. Το υλικό είναι καλά ανεκτό λόγω απότομων σταγόνων θερμοκρασίας (στην περιοχή από -50 έως +50 μοίρες). Το κεραμίδι από πορσελάνη δεν θα αναπτυχθεί βαρετό από τις άμεσες ακτίνες του ήλιου και δεν θα χάσει τα λειτουργικά χαρακτηριστικά του λόγω των δυσμενών φυσικών επιδράσεων.

Είδη

Τα κεραμικά πλακάκια από γρανίτη είναι διαφόρων τύπων, καθένα από τα οποία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά. Σύμφωνα με τη δομή του υλικού και τη μέθοδο επεξεργασίας, ο κεραμικός γρανίτης χωρίζεται σε:

 • Μη κατεργασμένο (ματ). Το κόστος αυτού του τύπου πορσελάνης είναι σχετικά χαμηλό, καθώς κατά τη διάρκεια της παραγωγής το υλικό δεν υποβάλλεται σε πρόσθετη επεξεργασία (μετά τη διαδικασία πυροδότησης). Η επίστρωση έχει μια ομαλή, ελαφρώς τραχύ και απολύτως μη ολισθηρή επιφάνεια. Τα μειονεκτήματα των ματ πλακιδίων περιλαμβάνουν μια αρκετά απλή εμφάνιση.
 • Στιλβωμένο (γυαλιστερό). Έχει μια λαμπρή, αντανακλαστική επιφάνεια, καθώς το τελικό κεραμίδι είναι γυαλισμένο. Αυτό το υλικό είναι ιδανικό για το σαλόνι, διακοσμημένο σε κλασικό ύφος. Είναι καλύτερα να το χρησιμοποιήσετε για εσωτερική διακόσμηση τοίχων, και όχι ως κάλυψη δαπέδου. Υπό την επίδραση των υαλοποιημένων πλακιδίων γίνονται ολισθηρό.
 • Μισό γυαλισμένο (lappatirovanny). Στην επιφάνεια υπάρχουν ματ και γυαλιστερά σημεία.
 • Σατινέ φινίρισμα. Η επιφάνεια διακρίνεται από μαλακή γυαλάδα και βελούδινη. Πριν από την εκτόξευση, τα κεραμίδια καλύπτονται με ορυκτά (με διαφορετικά σημεία τήξης).
 • Ψηφιδωτά υλικά από μωσαϊκό. Από αυτό το πλακίδιο βγάζει το πάνελ, αλλά αυτή η διαδικασία είναι αρκετά χρονοβόρα. Οι κατασκευαστές παράγουν ψηφιδωτά πλακάκια με έτοιμο μοτίβο, αλλά μπορούν επίσης να κάνουν υλικά για παραγγελία - σύμφωνα με τα σκίτσα του αγοραστή.
 • Γυαλισμένο. Μετά την προθέρμανση, εφαρμόζεται στο γυαλί βερνίκι, μετά το οποίο επαναλαμβάνεται η διαδικασία πυροδότησης. Ένα τέτοιο πλακάκι διαφέρει σε ποικιλία αποχρώσεων. Το μειονέκτημα είναι το χαμηλό επίπεδο αντίστασης στη φθορά. Αυτό το κεραμίδι πορσελάνης είναι κατάλληλο για προθάλαμο, υπνοδωμάτιο, σαλόνι.
 • Δομημένο. Η επιφάνεια ενός τέτοιου υλικού είναι ικανή να μιμείται σχεδόν οποιαδήποτε υφή. Τα πλακάκια μπορούν να κατασκευαστούν από ξύλο, ύφασμα ή δέρμα. Μερικές φορές σε μια επιφάνεια ανακούφισης θέτουν μοτίβα.

Πλακάκια πορσελάνης ποικίλλουν σε μέγεθος.

Οι πιο συνηθισμένες είναι οι ακόλουθες επιλογές:

 • Εξήντα έξι εκατοστά. Τέτοια προϊόντα είναι κατάλληλα για χρήση ως επενδύσεις δαπέδου.
 • Είκοσι με είκοσι εκατοστά.
 • Πέντε έως πέντε εκατοστά.
 • Κεραμικός γρανίτης μεγάλου μεγέθους (1,2 έως 3,6 μέτρα). Υλικό τέτοιου μεγέθους είναι μεγάλο για την αντιμετώπιση των εξωτερικών τοίχων ενός κτιρίου.

Παγίδα

Το κεραμίδι από πορσελάνη έχει πολλά πλεονεκτήματα (αν τα συγκρίνουμε με άλλα υλικά φινιρίσματος). Εντούτοις, μπορεί να υπάρχουν ορισμένες δυσκολίες στη διαδικασία τοποθέτησης. Για να έχετε καλό αποτέλεσμα μετά την ολοκλήρωση της εργασίας, θα πρέπει να ακολουθήσετε ορισμένες συστάσεις.

Εάν πρόκειται να αγοράσετε επιτοίχια κεραμικά από πορσελάνη, πρέπει να υπολογίσετε το κατά προσέγγιση ποσό υλικού που θα χρειαστείτε. Αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι κατά την υλοποίηση του τελικού έργου θα χρειαστεί να περικοπούν πολλά κεραμίδια. Η διαδικασία κοπής κεραμικού γρανίτη είναι αρκετά περίπλοκη και μέρος του υλικού μπορεί να επιδεινωθεί.

Για το λόγο αυτό, πρέπει να αγοράσετε κεραμικά από πορσελάνη με περιθώριο (τουλάχιστον ένα δέκατο περισσότερο).

Αν πρόκειται να προχωρήσετε στην εσωτερική διακόσμηση, πρέπει να προετοιμάσετε τον τοίχο. Πρέπει πρώτα να αφαιρέσετε την παλιά επίστρωση από την επιφάνεια του τοίχου. Ο κεραμικός γρανίτης πρέπει να τοποθετείται μόνο σε επίπεδη επιφάνεια.

Στα τείχη δεν πρέπει να υπάρχουν ρωγμές, τσιπς, διάφορες παρατυπίες. Εάν υπάρχουν ρωγμές στην επιφάνεια, μπορείτε να διορθώσετε την κατάσταση με εποξειδική κόλλα, στόκος ή τσιμέντο. Εξάλειψη των ρωγμών, θα πρέπει να προετοιμαστεί επιφάνεια.

Έχοντας προετοιμάσει τον τοίχο, πρέπει να αποφασίσετε από πού θα ξεκινήσει η τοιχοποιία. Στη συνέχεια θα χρειαστεί να εφαρμόσετε την σήμανση. Τις περισσότερες φορές αντιμετωπίζουμε ξεκινώντας από τον μακρινό τοίχο.

Το κεραμίδι είναι συνήθως τοποθετημένο δίπλα στην πόρτα. Κατά την τοποθέτηση πλακιδίων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τη μέθοδο χωρίς ραφή. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος είναι πολύ περίπλοκη και δεν μπορούν όλοι να βάλουν κεραμίδια στην τεχνολογία αυτή.

Ένα άλλο σημαντικό έργο είναι η επιλογή του συγκολλητικού μείγματος. Δεδομένου ότι δεν υπάρχουν σχεδόν πόροι στον κεραμικό γρανίτη, δεν θα λειτουργήσει σε κονίαμα τσιμέντου. Η κόλλα, η οποία περιλαμβάνει νερό, δεν είναι επίσης κατάλληλη για τοποθέτηση. Μπορείτε να αγοράσετε μια ειδική κόλλα σε ένα κατάστημα υλικού ή να κάνετε ένα ανάλογο του σπιτιού του. Για την κατασκευή της κόλλας θα χρειαστεί τσιμέντο, καθώς και άμμο και ακρυλικό (μπορεί να αντικατασταθεί με λάτεξ).

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο επιλογής κεραμιδιού από κεραμικά, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο