Κατανάλωση κόλλας ανά 1 m2 πορσελάνης: υπολογισμός του απαιτούμενου ποσού

 Κατανάλωση κόλλας ανά 1 m2 πορσελάνης: υπολογισμός του απαιτούμενου ποσού

Αν αποφασίσετε να εγκαταστήσετε κεραμικό γρανίτη στο πάτωμα ή στους τοίχους του δωματίου, τότε δεν μπορείτε να κάνετε χωρίς κόλλα. Είναι απαραίτητο να κατανοήσουμε τον υπολογισμό της σωστής ποσότητας όλων των υλικών, συμπεριλαμβανομένης της κόλλας πλακιδίων. Για να καταλάβουμε πόσο απαιτείται μια τέτοια κόλλα για να επεξεργαστεί ένα τετράγωνο μιας επιφάνειας, θα πρέπει να ληφθούν υπόψη διάφοροι παράγοντες.

Τύποι συγκολλητικών ουσιών

Υπάρχουν τρεις τύποι συγκολλητικής σύνθεσης για την τοποθέτηση πορσελάνης:

  • Τσιμέντο με βάση. Αυτή η κόλλα πρέπει να αραιωθεί με νερό. Αυτή η επιλογή είναι πολύ δημοφιλής και πιο απαιτητική επειδή είναι πολύ οικονομική, καθώς και απλή και εύκολη στη χρήση. Για την τοποθέτηση κεραμικών από πορσελάνη αυτής της σύνθεσης απαιτείται τουλάχιστον 1 kg, μέγιστο 1,9 kg ανά m2 με πάχος κόλλας 1 mm.
  • Διασπορά - είναι υγρό υλικό, έτοιμο για χρήση. Είναι κατασκευασμένο με βάση ρητίνη.
  • Εποξειδικό. Επιπλέον της ίδιας της συγκολλητικής ύλης με ρητίνη, είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ένας ειδικός καταλύτης. Τα συστατικά αναμιγνύονται αμέσως πριν από τη χρήση και η χημική αντίδραση παράγει μια ανθεκτική και υψηλής ποιότητας κόλλα.

Στη δεύτερη και στην τρίτη επιλογή, η κατανάλωση υλικού εξαρτάται από τον συγκεκριμένο κατασκευαστή. Οι πληροφορίες αυτές παρέχονται συνήθως στη συσκευασία της ουσίας.

Μεγέθη πλακιδίων πορσελάνης

Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το μεγάλο πλακίδιο έχει μεγάλο βάρος, επομένως το συγκολλητικό στρώμα πρέπει να είναι παχύτερο.

Για παράδειγμα, για τον κεραμικό γρανίτη με μέγεθος 10x10 cm, θα απαιτηθεί ελάχιστη στρώση δύο χιλιοστών της ουσίας αυτής με βάση το τσιμέντο. Εάν το επιλεγμένο μέγεθος κεραμιδιού 20x30 cm, το ελάχιστο πάχος του συγκολλητικού στρώματος πρέπει να είναι ήδη 3 mm.Για μεγάλες πλάκες με διαστάσεις μεγαλύτερες από 30x30 cm, ο κανόνας είναι τουλάχιστον 4-5 mm.

Ωστόσο, η μέτρηση του πάχους του κολλητικού στρώματος με το μάτι είναι αρκετά προβληματική. Ως εκ τούτου, είναι καλύτερο να βασιστείτε στο μέγεθος των δοντιών της σπάτουλας. Για παράδειγμα, για την τοποθέτηση κεραμικού γρανίτη 30x30 cm, επιλέξτε μια σπάτουλα με δόντια 8 mm.

Ποικιλίες υλικών φινιρίσματος

Διαφορετικοί τύποι πλακιδίων μπορούν να κατασκευαστούν από διαφορετικά υλικά. Ανάλογα με αυτό το προϊόν θα απορροφήσει διαφορετικές ποσότητες κόλλας.

Η μικρότερη ποσότητα κόλλας απορροφά πορσελάνινα κεραμικά, επομένως αυτή η επιλογή θεωρείται η πιο οικονομική από την άποψη της κατανάλωσης συγκολλητικού υλικού.

Ένα άλλο σημαντικό σημείο είναι η ομαλότητα της πίσω πλευράς του κεραμιδιού. Μερικές φορές συμβαίνει ότι η επιφάνεια της πίσω πλευράς του κεραμιδιού δεν είναι απολύτως επίπεδη. Σε τέτοιες περιπτώσεις, θα χρειαστεί να εφαρμόσετε ένα πρόσθετο στρώμα κόλλας, το οποίο, φυσικά, θα αυξήσει την κατανάλωσή του.

Επίσης, υπάρχουν συχνά περιπτώσεις όπου για να αποκτήσετε ένα όμορφο σχέδιο είναι απαραίτητο να συνδυάσετε πλακάκια διαφόρων πάχους. Σε τέτοιες περιπτώσεις, απαιτείται να αντισταθμιστεί η διαφορά στο πάχος των προϊόντων χρησιμοποιώντας ένα συγκολλητικό στρώμα, επομένως η κατανάλωση υλικού θα αυξηθεί επίσης.

Είδη θεμελίωσης

Ένας άλλος σημαντικός παράγοντας που επηρεάζει την κατανάλωση κόλλας κατά την τοποθέτηση πλακιδίων είναι ο τύπος επιφάνειας πάνω στην οποία τοποθετείται.

Διαφορετικές επιφάνειες μπορεί να έχουν διάφορους βαθμούς πορώδους. Και όσο υψηλότερο είναι, τόσο ισχυρότερη θα είναι η απορρόφηση της κόλλας και τόσο μεγαλύτερος θα είναι το κόστος της. Για παράδειγμα, η επιφάνεια τσιμέντου απορροφά περισσότερο κόλλα από το σκυρόδεμα. Το γυψοσανίδα θεωρείται επίσης αρκετά πορώδες υλικό.

Κατασκευαστής συγκολλητικών ουσιών και σύνθεση τους

Οι διάφοροι κατασκευαστές στην κατασκευή των προϊόντων τους μπορούν να χρησιμοποιήσουν μια ποικιλία προσθέτων που βελτιώνουν την ποιότητα και την απόδοσή τους. Αυτό επηρεάζει επίσης την πυκνότητα της ουσίας και την κατανάλωσή της. Συνεπώς, για κάθε συγκεκριμένη μάρκα συγκολλητικής ουσίας πλακιδίων πλακιδίων, είναι απαραίτητο να γίνει ένας ατομικός υπολογισμός της κατανάλωσης. Αυτό πρέπει να γίνει με βάση τις πληροφορίες που παρέχει ο κατασκευαστής.

Συνθήκες εγκατάστασης και τεχνική

Οι πιο βέλτιστες συνθήκες θερμοκρασίας για την τοποθέτηση πλακιδίων είναι η περιοχή από +5 έως +40 βαθμούς Κελσίου. Το καλύτερο από όλα, αν η θερμοκρασία είναι από +18 έως +24 μοίρες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι σε υψηλές θερμοκρασίες εξατμίζεται μεγάλη ποσότητα υγρού από την επιφάνεια του συγκολλητικού στρώματος και η κατανάλωσή του θα αυξηθεί.Εάν η θερμοκρασία είναι κάτω από το μηδέν, η κόλλα μπορεί απλώς να επιδεινωθεί.

Πολλοί άλλοι παράγοντες θα έχουν επίσης μεγάλη σημασία: τα επιλεγμένα εργαλεία - οι σπάτουλες, το μέγεθος και το σχήμα των δοντιών, η τεχνική τοποθέτησης (η γωνία κλίσης της σπάτουλας παίζει σημαντικό ρόλο), καθώς και τα προσόντα του κυρίου που θα κάνει την τοποθέτηση.

Πώς να υπολογίσετε;

Κατά την πώληση κόλλα πλακιδίων μπορεί να βρεθεί συσκευασμένα σε χιλιόγραμμα. Επομένως, πρώτα απ 'όλα θα χρειαστεί να αποφασίσετε ποια ποσότητα υλικού απαιτείται ανά 1 m2. Μετά από αυτό, μπορείτε να υπολογίσετε τη συνολική κατανάλωση συγκολλητικού υλικού για μια δεδομένη περιοχή του δωματίου.

Παρακάτω είναι οι πιο βέλτιστες επιλογές για τον υπολογισμό της σωστής ποσότητας κόλλας πλακιδίων:

  • Εάν έχετε ήδη αποφασίσει ακριβώς ποια μάρκα κόλλας θα αγοράσετε, μπορείτε να πάτε στον ιστότοπο του κατασκευαστή του και να χρησιμοποιήσετε μια ειδική αριθμομηχανή για να υπολογίσετε. Θα πρέπει να εισαγάγετε πληροφορίες σχετικά με τις παραμέτρους του κεραμιδιού, το μέγεθος του δωματίου, επιλέξτε τον τύπο κόλλας που σας ταιριάζει. Ως αποτέλεσμα, παίρνετε το ποσό του υλικού που θα απαιτηθεί για την τοποθέτηση κεραμιδιών στη συγκεκριμένη περίπτωση σας.
  • Οι κατά προσέγγιση υπολογισμοί μπορούν να γίνουν χρησιμοποιώντας έναν απλό τύπο: πολλαπλασιάζουμε το βάρος της κόλλας με το πάχος της κολλητικής στρώσης,που θα είναι απαραίτητα για πλακάκια ορισμένων μεγεθών. Η προκύπτουσα τιμή - αυτή είναι η κατανάλωση κόλλας ανά τετραγωνικό μέτρο. Μόνο ο αριθμός αυτός πολλαπλασιάζεται με το συνολικό μέγεθος της εγκατάστασης - αυτό θα είναι κάποια μέση κατανάλωση υλικού.
  • Ένα άλλο πολύ απλό αλλά, δυστυχώς, το πιο εσφαλμένο και αναξιόπιστο τρόπο: το πάχος του κεραμιδιού σε χιλιοστά διαιρούμενο με δύο και πολλαπλασιάζεται με τη μέση κατανάλωση κόλλας που αγοράζετε.

Από το παρακάτω βίντεο θα μάθετε για την κατανάλωση κόλλας κατά την τοποθέτηση κεραμιδιών στο μπάνιο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο