Πλακάκια οροφής αφρού: γενικές πληροφορίες και παραλλαγές

Εάν υπάρχει η επιθυμία να κάνετε επισκευές στο διαμέρισμα, αλλά δεν υπάρχουν πολλά χρήματα για τα υλικά, τότε θα πρέπει να δώσετε προσοχή στο κεραμίδι οροφής από πλαστικό αφρού. Μια ευρεία επιλογή υφής και χρωμάτων σας επιτρέπει να βρείτε την καλύτερη επιλογή για κάθε γούστο. Η ευκολία στην εγκατάσταση θα επιτρέψει την κόλληση ενός κεραμιδιού ανεξάρτητα.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Ο καθένας από την παιδική ηλικία είναι εξοικειωμένος με το πλαστικό αφρού, το πλήρες όνομα του οποίου είναι ο αφρώδης πολυστυρένιο ή το πολυστυρένιο. Είναι πολύ δημοφιλές στον κατασκευαστικό κλάδο. Σήμερα, διάφορα δομικά υλικά κατασκευάζονται από αφρώδες πλαστικό λόγω της μοναδικής δομής του. Αποτελείται από έναν τεράστιο αριθμό μικρών κυψελών αέρα.

Το πολυστυρένιο χαρακτηρίζεται από την ευκολία κατασκευής, την ευκολία επεξεργασίας και διαθέτει επίσης τη δυνατότητα δημιουργίας οποιουδήποτε σχήματος του προϊόντος.Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτού του οικοδομικού υλικού είναι ότι διατηρεί τέλεια τη θερμότητα. Η καθολικότητα του αφρού εκδηλώνεται στο γεγονός ότι χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πολλών δομικών υλικών.

Κυρίως πλακίδια αφρού για την οροφή αντιπροσωπεύονται από ένα τετράγωνο σχήμα. Τα τυπικά μεγέθη είναι 250x250, 300x300 και 500x500 mm. Στην πώληση μπορείτε να βρείτε ορθογώνιες επιλογές, που ονομάζονται πάνελ. Αυτή η επιλογή χρησιμοποιείται για το φινίρισμα των οροφών σε δημόσιους χώρους που δεν προορίζονται για διαβίωση. Το τυποποιημένο μέγεθος είναι 1000x165 mm.

Οι σύγχρονοι κατασκευαστές πλακιδίων αφρού ανώτατου ορίου προσφέρουν αυτό το υλικό σε άλλες μορφές, μερικές φορές μπορείτε ακόμη και να συναντήσετε παραμορφωμένες επιλογές. Μια τέτοια ποικιλία σας επιτρέπει να δημιουργήσετε εκπληκτικές συνθέσεις σε διάφορα θέματα.

Το πολυστυρένιο παρουσιάζεται σε λευκό χρώμα και προστίθεται με στολίδι στο πρόσωπο. Αυτό το κεραμίδι χρησιμοποιείται συνήθως για να τελειώσει το ανώτατο όριο για τη ζωγραφική χρησιμοποιώντας μια σύνθεση με βάση το νερό. Για να εξασφαλιστεί η εξαιρετική απορρόφηση της βαφής, το υλικό αυτό έχει ματ επιφάνεια. Αυτή η επιλογή είναι πολύ μικρή, επομένως χρησιμοποιείται συχνά για μεταγενέστερη ζωγραφική.

Η πλάκα αφρού έχει πάχος μέχρι 14 mm, αλλά τα τυπικά μεγέθη κυμαίνονται από 2,5 έως 8 mm. Η ευκολία του υλικού ανήκει στα βασικά του πλεονεκτήματα.

Έτσι, για να καλύψετε το ανώτατο όριο των 20 μ², θα χρειαστούν περίπου 4 κιλά πλακιδίων αφρού.

Κατά τον υπολογισμό του απαιτούμενου αριθμού πλακιδίων μεγέθους 500x500 mm, η επιφάνεια οροφής πρέπει να στρογγυλεύεται σε μεγαλύτερο αριθμό, το οποίο χωρίζεται σε πέντε. Από την τελευταία σειρά του κεραμιδιού θα πρέπει να κόψει. Σε περίπτωση εφαρμογής διαγώνιας τοποθέτησης, πρέπει να προστεθεί επιπλέον 15% στο συνολικό αριθμό πλακιδίων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Ο αφρός πολυουρεθάνης εξώθησης, όπως και άλλα υλικά, έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Το κύριο πλεονέκτημα των πλακιδίων αφρού για την οροφή είναι ότι μπορεί εύκολα να κολληθεί σε οποιαδήποτε επιφάνεια. Το μικρό βάρος του υλικού, καθώς και η ευκολία κοπής, καθιστούν την εγκατάσταση γρήγορη και εύκολη.

Αυτό το υλικό χαρακτηρίζεται από εξαιρετικές ιδιότητες θερμομόνωσης και ηχομόνωσης. Μπορεί ακόμη και να χρησιμοποιηθεί για τη διευθέτηση παιδικών δωματίων, επειδή είναι ασφαλές, επειδή δεν περιέχει επιβλαβείς ουσίες.

Πολλοί προτιμούν αυτό το υλικό φινίρισμα, επειδή είναι φθηνή, και επίσης η κόλλα για την εγκατάσταση έχει μια προσιτή τιμή.Αν επιλέξετε το κατάλληλο τελικό υλικό για το ανώτατο όριο, τότε θα διαρκέσει για πολλά χρόνια. Όταν χρησιμοποιείτε μεγάλα πλακάκια, η επένδυση οροφής μπορεί να γίνει πολύ γρήγορα. Δεδομένου ότι το πλακίδιο αφρού έχει μικρό πάχος, το ύψος της οροφής μετά την τοποθέτησή του πρακτικά δεν αλλάζει.

Το κεραμίδι από πολυουρεθάνη δίνει χρώμα. Το λευκό υλικό μπορεί να πάρει οποιαδήποτε σκιά. Το κεραμίδι μπορεί να βαφτεί επτά φορές.

Η εύκολη εγκατάσταση σας επιτρέπει να κάνετε οτιδήποτε τον εαυτό σας χωρίς ειδικές ικανότητες και ικανότητες.

Αλλά εκτός από τα πλεονεκτήματα, το πλακίδιο αφρού έχει κάποια μειονεκτήματα που πρέπει να εξοικειωθείτε πριν αποφασίσετε να εργαστείτε με αυτό το υλικό.

Το κύριο μειονέκτημα του αφρώδους πλαστικού είναι η ευθραυστότητα του, έτσι πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί με αυτό. Ένα σημαντικό μειονέκτημα είναι η στεγανότητα των ατμών. Η οροφή δεν μπορεί πλέον να απορροφήσει υπερβολική υγρασία. Είναι δύσκολο να καλυφθούν οι ραφές μεταξύ των πλακιδίων. Δεν πρέπει να πάρετε ένα πολύ φτηνό αφρό, επειδή τείνει να κίτρινο γρήγορα.

Είδη

Οι σύγχρονοι κατασκευαστές προσφέρουν τρεις τύπους πλάκες αφρού, οι οποίες διαφέρουν στις ιδιότητες και τον τρόπο κατασκευής.

Σφραγισμένο

Είναι κατασκευασμένο από τεμάχια πολυστυρενίου λόγω της εφαρμογής της μεθόδου σφράγισης. Τα κύρια χαρακτηριστικά του είναι το χαμηλό βάρος, η χαμηλή πυκνότητα, καθώς και η παρουσία ανάγλυφης εκτύπωσης. Το πάχος του κυμαίνεται από 6 έως 8 mm.

Αυτό το κεραμίδι είναι το φθηνότερο, έτσι οι ιδιότητές του είναι πολύ χαμηλότερες από αυτές των άλλων τύπων πλακιδίων αφρού. Δεν έχει προστατευτική επικάλυψη, φοβάται την έκθεση στο νερό και χαρακτηρίζεται από ευθραυστότητα. Αυτό το ανώτατο όριο δεν πρέπει να πλένεται, επομένως μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μόνο την ξηρή επιλογή για καθαρισμό ή σκούπισμα της επιφάνειας χρησιμοποιώντας ένα υγρό σφουγγάρι.

Αυτό το είδος πλακιδίων δεν μπορεί να καυχηθεί με μια σαφή μορφή, έτσι κατά την εγκατάσταση μπορεί να εμφανιστούν κενά διαφορετικών μεγεθών.

Εξωθήθηκε

Είναι κατασκευασμένο από μάζα πολυστυρενίου λόγω της χρήσης της μεθόδου πίεσης. Έχει υψηλή πυκνότητα. Το πάχος του είναι γενικά μόνο 3 mm. Διαθέτει προστατευτική επικάλυψη, ώστε να μπορεί να πλυθεί ακόμα και με νερό. Επειδή τα πλακίδια που έχουν εξωθηθεί έχουν λεία επιφάνεια, μπορούν να μιμηθούν επιφάνειες που μοιάζουν με ξύλο, μάρμαρο ή άλλα υλικά.

Τα κύρια πλεονεκτήματα είναι η μεγάλη διάρκεια ζωής, η όμορφη εμφάνιση και η εξαιρετική αντοχή. Αν μιλάμε για τις αδυναμίες, αξίζει να τονιστεί το γεγονός ότι το πλακίδιο δεν είναι ευαίσθητο στη χρώση, έχει μια ανομοιογενή επιφάνεια από το εσωτερικό και κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης σχηματίζονται αισθητές συνδετικές ραφές.

Ένεση

Είναι η υψηλότερη ποιότητα. Είναι φτιαγμένο με τη μέθοδο ψησίματος πολυστυρενίου σε καλούπια. Το πάχος του είναι 14 mm. Η ιδιαιτερότητα αυτού του τύπου είναι η αυξημένη δύναμη και η σαφήνεια της γεωμετρίας της ανάγλυφης εκτύπωσης. Οι αρμοί των πλακιδίων κατά την εγκατάσταση είναι υψηλής ποιότητας, γεγονός που εγγυάται τη δημιουργία μιας ολιστικής επιφάνειας.

Το κεραμίδι εγχύσεως είναι πυράντοχο επειδή δεν καίγεται. Μπορεί να πλυθεί με διάφορα απορρυπαντικά. Εάν είναι επιθυμητό, ​​μπορεί να βαφτεί.

Αυτή η επιλογή είναι ακόμη κατάλληλη για το φινίρισμα του μπάνιου.

Πώς να επιλέξετε;

Για να κάνετε το ανώτατο όριο όμορφο και ομαλό, πρέπει να ακολουθήσετε τις συμβουλές των εμπειρογνωμόνων κατά την επιλογή του:

 • Το πλακίδιο πρέπει να έχει ομαλές άκρες., τότε η τοποθέτησή του δεν θα χρειαστεί πολύ χρόνο και δεν θα υπάρξουν μεγάλα κενά μεταξύ των κεραμιδιών. Αν υπάρχουν διαφορετικές καμπύλες ή παραμορφωμένες άκρες,τότε δεν πρέπει να το αγοράσετε καθόλου.
 • Είναι απαραίτητο να ελέγξετε την αντοχή του υλικού. Απλά σπρώξτε την άκρη του κεραμιδιού λίγο. Εάν καταρρεύσει, τότε δεν πρέπει να αγοραστεί τέτοιο υλικό κακής ποιότητας.
 • Είναι απαραίτητο να δοθεί προσοχή στην ομοιομορφία της δομής και της πυκνότητας του αφρού. Δεν πρέπει να είναι κύματα ή χτυπήματα.
 • Ένα σημαντικό κριτήριο είναι η ποιότητα της εκτύπωσης. Η εικόνα πρέπει να είναι καθαρή και ευανάγνωστη.
 • Πριν από την αγορά ενός κεραμιδιού θα πρέπει να ελέγχεται για την ποιότητα. Είναι απαραίτητο να το σηκώσετε για μία άκρη και να ανακινήσετε ελαφρώς. Αν η άκρη δεν είναι σπασμένη και δεν παραμορφώνεται, τότε μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να τελειώσει η οροφή.
 • Εάν θέλετε να δημιουργήσετε έναν ενιαίο καμβά χωρίς αρμούς, τότε θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια ομαλή έκδοση. Έχει μια ομαλή άκρη χωρίς άκρη. Αλλά εδώ πρέπει να προσεγγίσετε σωστά τη διαδικασία της συγκόλλησης, κάθε κεραμίδι πρέπει να προσαρμοστεί ακριβώς στην επόμενη.
 • Μην αγοράζετε πλακάκια αφρού online, επειδή δεν είναι πάντα το υλικό στην εικόνα και στην πραγματικότητα είναι το ίδιο. Είναι καλύτερα να δούμε τα δείγματα για να καταλάβουμε τι μοιάζει με το υλικό, τι αισθάνεται.
 • Πολλοί αγοραστές αφήνουν θετική ανατροφοδότηση σχετικά με πλακάκι αφρού. Ως εκ τούτου, να θυμάστε ότι ακόμη και μεταξύ ανέξοδα υλικά μπορείτε να βρείτε μια αξιοπρεπή επιλογή για την υλοποίηση της επισκευής.

Προετοιμασία της επιφάνειας

Πρώτα πρέπει να δώσετε προσοχή στην κατάσταση της επιφάνειας της οροφής, η οποία αργότερα θα είναι κολλημένα πλακίδια αφρού.

Είναι απαραίτητο να γίνουν προπαρασκευαστικές εργασίες:

 • Εάν η οροφή έχει επίπεδα σταγόνες περισσότερο από ένα εκατοστό, τότε αξίζει να αρχίσετε με την οροφή του ανώτατου ορίου.
 • Αν ταπετσαρία έχει κολλήσει στην επιφάνεια, είναι απαραίτητο να τα αποσυναρμολογήσετε και επίσης να επεξεργαστείτε προσεκτικά την οροφή με ένα αστάρι.
 • Για να εξαλειφθεί το ασβέστιο από την επιφάνεια, πρέπει πρώτα να ξεπλυθεί και στη συνέχεια να προετοιμαστεί.
 • Εάν η οροφή βαφεί με λάδι βαφής, τότε θα πρέπει να πλυθεί καλά με σαπουνόνερο, στη συνέχεια να αφαιρέσετε όλα τα διογκωμένα χρώματα.
 • Το ανώτατο όριο βαφής με βαφή με βάση το νερό θα πρέπει να διαβραχεί άφθονα, κατόπιν να ξηραίνεται χρησιμοποιώντας θερμαντήρα ή βύθισμα και μετά από 30 λεπτά η μπογιά μπορεί να αφαιρεθεί από την επιφάνεια με σπάτουλα.

Για την κόλληση κεραμιδιών στην οροφή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μία από τις μεθόδους: παράλληλη, διαγώνια, με μετατόπιση (όπως πλινθοδομή) και συνδυασμένη (γίνεται με τη χρήση πλακιδίων διαφορετικών χρωμάτων).

Προκειμένου τα στοιχεία να διευθετηθούν με ακρίβεια και με συγκεκριμένη σειρά, πρώτα πρέπει να σημειώσουμε την οροφή:

 • Είναι απαραίτητο να τεντώσετε δύο κάθετες γραμμές χρησιμοποιώντας ένα καλώδιο χρώματος. Θα πρέπει να τραβιέται σαν μια χορδή. Κάθε γραμμή θα διαιρέσει την επιφάνεια σε δύο ίσα μέρη. Το γεωμετρικό κέντρο θα βρίσκεται στο σημείο όπου τέμνονται.
 • Για να το κάνετε με παράλληλο τρόπο, αρκεί να δημιουργήσετε μια σήμανση δύο γραμμών. Βεβαιωθείτε ότι μπορείτε να σχεδιάσετε παράλληλες γραμμές σε απόσταση ίση με το πλάτος του κεραμιδιού.
 • Για να χρησιμοποιήσετε τη διαγώνια μέθοδο, θα πρέπει να γίνει πρόσθετη σήμανση. Από το γεωμετρικό κέντρο πρέπει να σχεδιάσετε γραμμές στις κάθετες γραμμές του πρώτου σήματος, διατηρώντας παράλληλα μια γωνία 45 μοιρών.
 • Το πρώτο κεραμίδι πρέπει να κολληθεί στο κέντρο της οροφής. Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η εργασία μπορεί να ξεκινήσει από την πιο εμφανή γωνία του δωματίου.

Τεχνολογία προσκόλλησης

Η διαδικασία της κόλλησης πλακιδίων πολυστυρενίου στην οροφή είναι αρκετά εύκολη και απλή:

 • Στο πλακίδιο πρέπει να εφαρμόσετε κόλλα, δηλαδή: στο κέντρο και κατά μήκος των άκρων. Εάν είναι επιθυμητό, ​​η κόλλα μπορεί να απλωθεί σε ολόκληρη την επιφάνεια.
 • Το κεραμίδι πρέπει να πιέζεται καλά στην επιφάνεια της οροφής και να περιμένετε περίπου 30 δευτερόλεπτα.
 • Ομαλά πρέπει να αφαιρέσετε τα χέρια σας. Αν το κεραμίδι κρατηθεί στην οροφή, τότε μπορείτε να μεταβείτε στην επόμενη.
 • Η τελευταία σειρά πλακιδίων συνήθως έχει μικρότερο μέγεθος από το κανονικό ύψος, γι 'αυτό είναι απαραίτητο να το κόψετε με αιχμηρό μαχαίρι για να δημιουργήσετε το απαιτούμενο μέγεθος.
 • Όταν ολόκληρη η οροφή είναι pokleen, αξίζει να προχωρήσουμε στην εργασία με κουλοχέρηδες. Για την εξάλειψή τους, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ακρυλικό σφραγιστικό ή στόκο. Εάν η κόλληση του κεραμιδιού γίνεται σε ένα στόκο, τότε η στεγανοποίηση των ραφών μπορεί να πραγματοποιηθεί αμέσως κατά τη διαδικασία της κόλλησης.
 • Αφού ολοκληρωθεί η εργασία, είναι απαραίτητο να αφήσετε το πλακίδιο να στεγνώσει εντελώς, οπότε η οροφή δεν πρέπει να αγγίζεται για μια ημέρα. Μετά το στέγνωμα, εάν θέλετε, μπορείτε να ξεκινήσετε τη ζωγραφική των πλακιδίων.

Πώς μπορώ να πλύνω;

Τα πλακάκια οροφής μπορούν να καθαριστούν από σκόνη χρησιμοποιώντας ηλεκτρική σκούπα ή μαλακή βούρτσα. Αλλά μερικές φορές απλά πρέπει να το πλύνετε.

Για τον καθαρισμό των πλακιδίων αφρού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε αυτά τα απορρυπαντικά που είναι σε ετοιμότητα, αλλά προτιμάτε να προτιμάτε τα υγρά προϊόντα.Μπορεί να είναι υγρό απορρυπαντικό ή απορρυπαντικό πιάτων.

Η σκόνη περιέχει συνήθως λειαντικά σωματίδια που δεν θα βλάψουν την επιφάνεια του κεραμιδιού, αλλά μπορεί να αφήσουν λεκέδες μετά το πλύσιμο.

Θα πρέπει να είναι πολύ τακτοποιημένο με σφραγισμένα πλακάκια, επειδή έχει χαμηλή πυκνότητα, ώστε να μπορεί να πλυθεί μόνο ως έσχατη λύση. Τα έγχυμα και τα εξωθημένα πλακάκια δεν φοβούνται την επαφή με το νερό, καθώς και τα μηχανικά φαινόμενα που εμφανίζονται κατά την πλύση.

Το κεραμίδι από πολυουρεθάνη πλένεται το ίδιο με το τέντωμα οροφής. Θα πρέπει να πάρετε ένα μαλακό πανί ή σφουγγάρι, προ-υγρανθεί σε ένα διάλυμα σαπούνι, το οποίο αποτελείται από απορρυπαντικό και νερό. Το διάλυμα πρέπει να κατανέμεται μεταξύ των αύλακων ανακούφισης. Για να πλύνετε τον αφρό, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα υγρό σφουγγάρι ή flannelkoy.

Εάν είναι αδύνατο να αφαιρέσετε την υγρασία από τις κοιλότητες ανακούφισης χρησιμοποιώντας ένα σφουγγάρι ή ένα πανί, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε χαρτί υγείας ή χαρτοπετσέτες.

Εάν η υγρασία δεν αφαιρεθεί, τότε μετά από ξήρανση στο πλακάκι θα εμφανιστεί σίγουρα ένα βρώμικο σημάδι.

Πώς να ζωγραφίζω;

Για να ανανεώσετε το πλακίδιο αφρού, μην το λευκαίνετε.Η επίστρωση αφρού οροφής μπορεί να βαφτεί, αλλά μόνο μερικοί τύποι. Για παράδειγμα, η ελασματοποιημένη επιφάνεια δεν μπορεί να βαφτεί.

Εάν το πλακίδιο αφρού μπορεί να βαφτεί, τότε θα πρέπει να προτιμάτε το νερό ή το ακρυλικό χρώμα.

Για να φαίνονται αφρώδες πλαστικό ελκυστικό και κομψό μετά τη ζωγραφική, θα πρέπει να ακολουθήσετε αρκετές συστάσεις εμπειρογνωμόνων:

 • Η ποιότητα της επίστρωσης πλακιδίων έχει μεγάλη σημασία κατά την επιλογή χρώματος.
 • Αξίζει να δοθεί προσοχή στην κατανάλωση βαφής, στον βαθμό θολότητας και σύνθεσης, μερικές φορές περιλαμβάνει προστατευτικά στοιχεία ή πρόσθετα πρόσθετα με αντισηπτικές ιδιότητες.
 • Η ζωγραφική στο ανώτατο όριο πρέπει σίγουρα να ξεκινάει από το παράθυρο.
 • Οι κινήσεις πρέπει να είναι ομαλές, καθώς αυτό επηρεάζει άμεσα την ποιότητα της ζωγραφικής.

Παραδείγματα στο εσωτερικό

Το κεραμίδι οροφής από πολυουρεθάνιο εφαρμόζεται στο φινίρισμα όλων των επιφανειών. Διακοσμητικά κεραμίδια είναι σε μεγάλη ζήτηση: προσελκύει την προσοχή με ένα πρωτότυπο σχέδιο που σας επιτρέπει να δημιουργήσετε μια ασυνήθιστη εκτύπωση σε ολόκληρη την περιοχή οροφής.

Ομοιογενής κεραμίδι στην οροφή φαίνεται υπέροχος. Κάποιος παίρνει την εντύπωση της ακεραιότητας του καμβά.Με την πρώτη ματιά, δεν είναι καν δυνατόν να υποθέσουμε ότι το συνηθισμένο πλακίδιο αφρού χρησιμοποιήθηκε για να δημιουργήσει μια τέτοια εκπληκτικά κομψή οροφή. Τα μικρά μπλε ένθετα στο πλακάκι οροφής είναι σε απόλυτη αρμονία με την παλέτα χρωμάτων της ταπετσαρίας.

Το κεραμίδι από πολυστυρένιο με το τιμολόγιο ανακούφισης επιτρέπει τη δημιουργία διαφόρων σχεδίων σε οροφή. Δίνει μεγάλη περιεκτικότητα και πολυτέλεια. Το λευκό χρώμα είναι καθολικό, ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί για διακόσμηση κουζίνας και θα φαίνεται όμορφο σε διάφορους δημόσιους χώρους.

Πώς να κολλήσετε ένα κεραμίδι οροφής από polyfoam, κοιτάξτε στο παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο