Siding: ποιο χρώμα είναι αυτό;

Οι περίοδοι που όλα τα ιδιωτικά σπίτια και τα σπίτια ήταν τα ίδια με τα "από μια κασετίνα" έχουν περάσει πολύ. Σήμερα, οι προσόψεις διακρίνονται από μια αισθητή ποικιλία γεωμετρικών σχημάτων, υφών και αποχρώσεων. Μια ευρεία γκάμα υλικών φινιρίσματος που προσφέρονται καθιστά δυνατή την πραγματοποίηση των πιο μη τυποποιημένων και πρωτότυπων λύσεων όταν τελειώνετε το σπίτι σας, για να το δώσετε σε μια πιο κομψή, φωτεινή και αισθητική εμφάνιση.

Ο μέγιστος χώρος της φαντασίας από αυτή την άποψη δίνει την παρακαμπτήριά, έναν από τους υψηλότερης ποιότητας τύπους τελειωμάτων με μεγάλη ποικιλία υφασμάτων και αποχρώσεων.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Τώρα για την παραγωγή οικοδομικών υλικών χρησιμοποιώντας μια ποικιλία πρώτων υλών, που κυμαίνονται από πέτρα και μέταλλο και τελειώνουν με απόβλητα. Από αυτή την άποψη, η παρακαμπτήριος μπορεί να ευχαριστήσει - τα πάνελ είναι κατασκευασμένα από μια ποικιλία υλικών, οπότε όλοι μπορούν να βρουν μια τροποποίηση στη γεύση και το πορτοφόλι σας.

Το Siding είναι ένα σύγχρονο, υψηλής ποιότητας υλικό που χρησιμοποιείται συνήθως για την κάλυψη ιδιωτικών κατοικιών, βιλών και άλλων κτιρίων. Η κύρια λειτουργία των πάνελ είναι η προστασία των προσόψεων από τις επιπτώσεις των δυσμενών καιρικών συνθηκών (υγρασία, θερμοκρασία, άνεμος, υπεριώδης ακτινοβολία).

Υπάρχουν διάφοροι κύριοι τύποι παρακαμπτήριων: μέταλλο, ξύλο και βινύλιο.

Μεταλλική παρακαμπτήριος

Οι πίνακες είναι κατασκευασμένοι από γαλβανισμένο χάλυβα ψυχρής έλασης, που χρησιμοποιείται ως επίστρωση από pural ή πολυεστέρα. Το πάχος ξεκινά από 1 mm και το πλάτος από 55 cm.

Οι επιφάνειες μπορεί να είναι ομαλές ή να έχουν σχήμα. Τα ομαλά πάνελ είναι σε μεγάλη ζήτηση τα τελευταία χρόνια, αυτό οφείλεται στην ευκολία εγκατάστασης πλακών σε οποιαδήποτε θέση - τόσο οριζόντια όσο και κάθετη.

Η μεταλλική παρακαμπτήριος έχει εξαιρετικά υψηλά καταναλωτικά χαρακτηριστικά:

 • Υγροσκοπικό - ανθεκτικό στην υγρασία.
 • δεν αλλάζει τις φυσικο-τεχνικές ιδιότητές του υπό συνθήκες πτώσης της θερμοκρασίας, η λειτουργικότητά του παραμένει αμετάβλητη σε t από -50 έως +80 βαθμούς Κελσίου,
 • δεν αναφλέγεται, προστατεύει τους τοίχους από τη φωτιά.
 • ανθεκτικό στη φθορά, ανθεκτικό σε μηχανικό κλονισμό και ζημιά.
 • τα τρωκτικά δεν μπορούν να χαλάσουν αυτό το υλικό, δεν υπάρχει μούχλα σε αυτό, και ο μύκητας δεν αναπαράγεται?
 • τα πάνελ είναι εύκολο να εγκατασταθούν και να λειτουργήσουν.
 • είναι κατασκευασμένο από φιλικές προς το περιβάλλον πρώτες ύλες, δεν εκπέμπει επιβλαβείς και τοξικές ουσίες, δεν περιέχει ακτινοβολία,
 • έχει μεγάλη διάρκεια ζωής περισσότερο από 50 χρόνια.

Το προϊόν χρησιμοποιείται ευρέως στην κατασκευή νέων κτιρίων και στην αποκατάσταση παλαιών κτιρίων. Είναι εξίσου δημοφιλής στις ιδιωτικές κατασκευές κατοικιών, στην επένδυση εμπορικών και δημόσιων κτιρίων.

Ξύλινη παρακαμπτήριος

Αυτός ο τύπος παρακαμπτήριων ονομάζεται επίσης καναδική. Τα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα της περιλαμβάνουν την φιλικότητα προς το περιβάλλον - τα πάνελ είναι κατασκευασμένα από φυσικό ξύλο υψηλής ποιότητας, ωστόσο, το κόστος τέτοιων υλικών, αντίστοιχα, είναι αρκετά υψηλό. Η πρώτη ύλη για την παραγωγή πλακών είναι το συμπιεσμένο ξύλο που αναμιγνύεται με ειδικά πολυμερή συστατικά. Τα πρόσθετα προστατεύουν το δέντρο από εξωτερικούς παράγοντες, προσφέρουν πρόσθετη αντίσταση στην υγρασία και τη θερμοκρασία, κάνουν τα πάνελ ανθεκτικά και υπογραμμίζουν τη φυσική ομορφιά της υφής.

Τα κύρια χαρακτηριστικά της ξύλινης παρακαμπτήριος:

 • οι πλάκες διαφέρουν ως προς την αντίσταση στην υγρασία.
 • το υλικό δεν υπόκειται σε βλάβη από έντομα και παράσιτα, καθώς και από ποντίκια και αρουραίους.
 • παρουσιάζει εξαιρετικές ιδιότητες επιβράδυνσης της φλόγας.
 • έχουν χαμηλότερη θερμική αγωγιμότητα, διατηρώντας έτσι και διατηρώντας τη θερμότητα σε εσωτερικούς χώρους.
 • επιτρέπει στην πρόσοψη να «αναπνέει», δηλαδή δεν παρεμβαίνει στην κυκλοφορία του αέρα.

Τα μειονεκτήματα περιλαμβάνουν:

 • επίπονη τοποθέτηση πλαισίων.
 • την ανάγκη για συνεχή επεξεργασία και καθαρισμό ως ρύπανση ·
 • το υλικό δεν μεταφέρει χλωρίνη, διαλύματα όξινου διαλύματος και άλλα μέσα που χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό επιφανειών.
 • η διάρκεια ζωής δεν υπερβαίνει τα 25 έτη.

Βινύλιο παρακαμπτήριος

Η παρακαμπτήριος βινυλίου χρησιμοποιείται συνήθως για εσωτερική διακόσμηση και εξωτερική επένδυση κατοικιών, βιομηχανικών κτιρίων και εμπορικών και γραφείων. Μπορούμε να πούμε με ασφάλεια ότι αυτό το υλικό είναι ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης πωλήσεων στον τομέα του.

Οι λόγοι γι 'αυτή τη δημοτικότητα οφείλονται αποκλειστικά στις ιδιότητες καταναλωτών του παρακαμπτήριου:

 • χαμηλή τιμή?
 • αισθητική εμφάνιση.
 • ποικιλία υφασμάτων και αποχρώσεων.
 • απλότητα του εξαρτήματος.
 • υψηλή θερμομόνωση.
 • ευκολία φροντίδας και καθαρισμού.
 • περιβαλλοντική ασφάλεια ·
 • μακροχρόνια χρήση - έως και 40 χρόνια.

Μερικοί κατασκευαστές έχουν καθιερώσει την αποδέσμευση παρακαμπτήριων από άλλα υλικά, ωστόσο, είναι λιγότερο δημοφιλείς στους καταναλωτές. Πωλούνται κεραμικά και τσιμεντοκονία.

Κεραμική πλάκα από πηλό με την προσθήκη ειδικών συνδετικών. Τα πλεονεκτήματα του υλικού περιλαμβάνουν την αντοχή στη φωτιά και την αβλαβότητα, καθώς και μια ποικιλία υφών που μιμούνται τούβλα και ξύλο. Η μείωση της ζήτησης για μοντέλα συνδέεται με την εμφάνιση φθηνότερων αναλόγων στην αγορά.

Η προσύκανση τσιμέντου ινών διακρίνεται από υψηλή αντοχή, αντοχή στη φθορά και πρακτικότητα. Ωστόσο, οι πλάκες έχουν σημαντικό βάρος, το οποίο δεν μπορεί να αντέξει σε κάθε δομή. Και η τιμή για το τσιμέντο ινών είναι πολύ υψηλότερη από ό, τι για τα προϊόντα που κατασκευάζονται από άλλα υλικά.

Ανάλογα με την τοποθέτηση των πάνελ, υπάρχουν επίσης κάθετες, οριζόντιες και υπόγειες πλευρικές επιφάνειες.

Δεν υπάρχουν λειτουργικές διαφορές μεταξύ οριζόντιων και κάθετων πλακών - είναι κατασκευασμένες από το ίδιο υλικό και χαρακτηρίζονται από παρόμοιες φυσικοχημικές ιδιότητες.

Έχουν διαφορές που έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην εγκατάσταση της δομής.

 • Διαφορετικές διαμορφώσεις πλακών. Είναι δυνατή η τοποθέτηση κατακόρυφων μοντέλων στην οριζόντια κατεύθυνση, αλλά υπάρχει η πιθανότητα ύδρευσης μεταξύ της πρόσοψης και του πλαισίου.
 • Οι κατακόρυφες πλάκες δεν είναι εφοδιασμένες με ειδική διάτρηση που παρέχει αποστράγγιση συμπυκνωμάτων και σε οριζόντιες πλάκες τέτοιες διατρήσεις υπάρχουν στο κάτω μέρος κάθε πλαισίου.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο ρώσος καταναλωτής προτιμά συχνά τους οριζόντιους τύπους παρακαμπτήριων, παρόλο που από την άποψη της τοποθέτησης της κάθετης είναι πιο βολικό και ευκολότερο.

Το Siding Siding είναι ένα πάνελ που κατασκευάζεται με τη μέθοδο της χύτευσης, μιμούνται οπτικά φυσική πέτρα.

Η βασική πρώτη ύλη μπορεί να είναι οποιαδήποτε, αλλά υπάρχουν πολλά ενεργά συστατικά στη σύνθεση, τα οποία καθορίζουν τις παραμέτρους λειτουργίας του πλαισίου:

 • διοξείδιο του τιτανίου - προστατεύει από την καύση υπό την επίδραση των ακτίνων UV.
 • τροποποιητές - για την αύξηση της αντοχής.
 • πλαστικοποιητή - συμβάλλει στην πλαστικότητα της επικάλυψης
 • υψηλής ποιότητας ρητίνες.

Τα πάνελ υπογείων δεν απαιτούν ειδική επεξεργασία πριν από την εγκατάσταση - είναι εύκολο να καθαριστούν και ανθεκτικά.

Χρώματα

Η επιλογή ενός χρώματος κατάλληλου για την επένδυση της πρόσοψης είναι ένα αρκετά δύσκολο έργο, λόγω της μεγάλης ποικιλίας του πάνελ που παρουσιάζεται στα ράφια των υπεραγορών. Τα κύρια χρώματα του πλαισίου 25: λευκό, καφέ, λευκό, κίτρινο, κόκκινο, μπεζ, πράσινο, χρυσή βελανιδιά και λεκιασμένα, μπλε, μαύρο, μπλε και άλλα.

Οι πιο δημοφιλείς αποχρώσεις του μπεζ και καπνιστών χρωμάτων, λίγο πίσω τους λευκό, πράσινο και λεμόνι τόνους. Δεν είναι ασυνήθιστο - προσόψεις, με επένδυση με ανοιχτό πράσινο πάνελ.

Παστέλ χρώματα, κατά κανόνα, προτιμώνται στο σχεδιασμό εξοχικών σπιτιών και εξοχικών σπιτιών.Τέτοια πάνελ είναι πολύ φθηνότερα από τα αντίστοιχα χρώματα τους. Στην ελίτ κατασκευή στέγασης υλικά από κορεσμένα χρώματα που δεν εξασθενίζουν με το χρόνο χρησιμοποιούνται - είναι μια τάξη μεγέθους πιο ανθεκτικό.

Η παλέτα χρωμάτων σχετίζεται άμεσα με το υλικό από το οποίο κατασκευάζονται τα πλαίσια.

Για παράδειγμα, το υπόγειο υλικό μιμείται ξύλο και φυσική πέτρα, το πιο συχνά έχει ουδέτερους τόνους γκρι και καφέ. Εάν το πλαίσιο αναπαράγει την υφή του φυσικού ψαμμίτη, το πλαίσιο θα είναι χρώματος κεχριμπαριού ή χαλκού.Επιλογή χρώματος ελεφαντόδοντου.

Η παλέτα των μεταλλικών και βινυλικών πλαισίων είναι πολύ ευρύτερη - τα προϊόντα αυτά παρουσιάζονται σε όλες τις ποικιλίες χρωμάτων και αποχρώσεων, από μαλακά παστέλ σε λαμπερά και κορεσμένα.

Τι σκιά να επιλέξετε είναι θέμα γούστου και προσωπικών ευχών του ιδιοκτήτη της ιδιοκτησίας.

Οι σχεδιαστές δίνουν κάποιες γενικές συμβουλές που δεν πρέπει να παραμεληθούν:

 • Η ανοιχτή χρωματογραφία αυξάνει οπτικά το μέγεθος του κτιρίου, οπότε είναι βέλτιστο για σπίτια με μικρή έκταση.
 • αν οι θάμνοι μεγαλώνουν κοντά στα σπίτια, δίνουν επίσης προτίμηση στις ελαφριές αποχρώσεις του λευκού, της κρέμας ή της άμμου. Αυτές οι αποχρώσεις φαίνονται υπέροχα με φυλλώματα και ανθοφόρα κλαδιά.
 • σκούρες έγχρωμες πλάκες καθιστούν τη δομή λιγότερο αισθητή, δίνουν μια αυστηρή εμφάνιση και μειώνουν οπτικά τις διαστάσεις της.
 • Δεν πρέπει να χρησιμοποιείτε σκούρο πράσινο ή καφέ χρώματα όταν υπάρχουν δέντρα κοντά στο σπίτι, η κατασκευή θα χαθεί στο φόντο τους.
 • αποχρώσεις του γκρι και μπλε αποχρώσεις, καθώς και το κόκκινο τούβλο δίνουν στην πρόσοψη μια ζοφερή εμφάνιση, γι 'αυτό οι σχεδιαστές συνιστούν το συνδυασμό τους με ελαφρά στοιχεία - ράβδους κουρτίνας, διακοσμητικά και γωνίες.
 • οι σκούρες αποχρώσεις είναι οι βέλτιστες για τόνους.
 • τα χρωματιστά πάνελ θα δώσουν νεότητα και φρεσκάδα στο καπλαμά, τέτοια σπίτια προσελκύουν την προσοχή, αλλά δεν συνιστούν τη χρήση περισσότερων από μία φωτεινών σκιά στις προσόψεις.
 • σε κτίρια με σύνθετη αρχιτεκτονική, αξίζει να καταφεύγουμε σε πάνελ ενός και μόνο χρώματος και να κάνουμε λευκές προεξοχές και γωνίες όλων των ειδών - αυτή η απλή τεχνική θα εξισορροπήσει την ογκώδη κατασκευή του κτιρίου, καθιστώντας τον όσο πιο αετό και κομψό.
 • είναι καλύτερο να περιστρέφεται ένα απλό κάσα με πολύχρωμα πάνελ, θα δώσει στο κτίριο μια θεαματική και κομψή εμφάνιση, θα τονίσει την καλή γεύση των ιδιοκτητών τους.
 • Τα κτίρια σε κλασικό στιλ απαιτούν παστέλ αποχρώσεις μιας ζεστής ή κρύου παλέτας χρωμάτων · το λευκό θα φαίνεται επίσης καλά.
 • οι εξοχικές κατοικίες ή τα κτίρια σε εξοχικές κατοικίες θα είναι αρμονικές εάν είναι πλακιδωτά με πάνελ που μιμούνται το χρώμα και την υφή του ξύλου ή της φυσικής πέτρας.
 • αλλά για ένα κτίριο σε σύγχρονο ή υψηλής τεχνολογίας στυλ, οι πλούσιες αποχρώσεις του ασβέστη, ματζέντα, κόκκινο και σμαραγδένιο πράσινο συνδυάζονται με λευκό ή μπεζ.

Συνδυασμός χρωμάτων

Οι ειδικοί συστήνουν τη χρήση επικαλύψεων προσόψεων όχι περισσότερο από 2-3 χρώματα πάνελ.Οι πιο συνηθισμένοι συνδυασμοί είναι ελαφρύς κορυφή + σκούρος πυθμένα, σκούρος κορυφή + ελαφρύς πυθμένας και τόνος σε τόνο.

Οι ήχοι φωτός συνδυάζονται καλά με τα συμπληρωματικά σκούρα χρώματα.Η επιλογή ενός τέτοιου σχεδιασμού θα πρέπει να γκρι ή καφέ γωνίες και τις πόρτες, διακοσμούν τα παράθυρα και όλα τα είδη των προβολέων, καθώς και ο τόνος οργανώσει μια βεράντα, μπαλκόνι ή δίπλα σε κτίριο γκαράζ.

Και αντίστροφα: οι σκούρες πλάκες πρέπει να συνδυάζονται με ελαφριά εξαρτήματα.

Είναι σημαντικό να κάνετε σωστή επιλογή του χρώματος της πρόσοψης στη σκιά της οροφής.

 • Αν η στέγη είναι μπλε - τα ελαφριά μοντέλα θα είναι τα βέλτιστα για το παραπέτασμα και η επιλογή μπορεί να σταματήσει και στις δύο ζεστές και κρύες αποχρώσεις. Θα είναι πολύ κομψό αν όλα τα διακοσμητικά στοιχεία είναι επίσης διακοσμημένα με μπλε χρώμα. Λάβετε υπόψη ότι η τόνωση του μπλε χρώματος σε διαφορετικά μέρη της πρόσοψης πρέπει να είναι η ίδια.
 • Κανονικό καφέ η οροφή θα συνδυαστεί με πάνελ ελαφριάς σοκολάτας, κρέμας και μπεζ. Η τολμηρή, αλλά κομψή εμφάνιση θα είναι υλικά με επίστρωση ασβεστόλιθου, με την αγορά εξαρτημάτων που αξίζει να παραμείνουν στους ίδιους καφέ τόνους.
 • Πράσινη οροφή - εδώ πρέπει να δώσετε προσοχή στον πίνακα με λευκό ή ανοιχτό γκρι χρώμα και μπορεί να συμπληρωθεί με πράσινα πρόσθετα στοιχεία.Ωστόσο, τα στοιχεία στις αποχρώσεις της πρόσοψης θα φαίνονται επίσης καλά.
 • Κερασιά - μία από τις πιο "καθολικές" αποχρώσεις. Φαίνεται μεγάλη με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων, με εξαίρεση το μπλε, πράσινο και τυρκουάζ. Ο καφές τόνος δεν αξίζει επίσης να χρησιμοποιηθεί, το κτίριο θα φαίνεται ζοφερή και σκονισμένη?
 • Ανοιχτή οροφή - αυτή η επιλογή δεν είναι συνηθισμένη, αλλά βρίσκεται στην πράξη. Τα φωτεινά χρώματα του πλαισίου θα είναι καλά μαζί του: οι αποχρώσεις του λεμονιού, του ροδάκινου ή του ακτινιδιού προσθέτουν φρεσκάδα στο σπίτι και γεμίζουν με μια αίσθηση της άνοιξης, του ήλιου και της θερμότητας.

Συμβουλή: Στην πραγματικότητα τα χρώματα και οι αποχρώσεις μπορεί να μην ταιριάζουν. που παρουσιάζεται σε καταλόγους και φυλλάδια του κατασκευαστή και ο συνδυασμός τόνων μπορεί να απέχει πολύ από το αναμενόμενο. Για να αποφύγετε αυτό, είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε ειδικά προγράμματα που θα δείχνουν ακριβώς πώς θα φαίνεται η διακόσμηση διαφορετικών αποχρώσεων στην πρόσοψη. Αυτό θα σας επιτρέψει να επιλέξετε γρήγορα και εύκολα το κύριο χρώμα του υλικού, καθώς και να επιλέξετε αρμονικά πρόσθετα στοιχεία. Αξίζει να δοθεί προσοχή στο γεγονός ότι αυτά τα προγράμματα θα είναι χρήσιμα μόνο σε περιπτώσεις όπου αναλαμβάνεται παραδοσιακή επικάλυψη.Αν ο ιδιοκτήτης του κτιρίου σκοπεύει να χρησιμοποιήσει διάφορες αποχρώσεις, τότε η υπηρεσία δεν είναι καλή. Σε αυτή την περίπτωση, αξίζει να ζητήσετε βοήθεια από έναν εκπρόσωπο του κατασκευαστή ή να εξοικειωθείτε με τον πρότυπο πίνακα παραμέτρων συμβατότητας χρώματος.

Συμβουλές και κόλπα

Όταν αγοράζετε μια παρακαμπτήριος, σκεφτείτε τι εντύπωση θα κάνει στους επισκέπτες στο σπίτι. Επιλέγοντας μια νέα σκιά, μπορείτε να αλλάξετε τα συναισθήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι στη θέα της δομής.

Το λευκό χρώμα γίνεται αντιληπτό από ανθρώπους με θετικό, δημιουργεί ευνοϊκή εντύπωση και παρουσιάζει πλεονεκτήματα σε σχέση με τα λουλούδια και τα φυτά. Ωστόσο, τα πάνελ γίνονται γρήγορα βρώμικα, γεγονός που μπορεί να μειώσει σημαντικά την εμφάνιση.

Γκρι για τους περισσότερους ανθρώπους είναι ένα σύμβολο της θλίψης και της λυπημένης αίσθησης. Ως εκ τούτου, ακόμη και με το πιο σύγχρονο και κομψό σχεδιασμό μπορεί να προκαλέσει αποσύνθεση διάθεσης. Αλλά αν έχετε αποφασίσει να διακοσμήσετε το σπίτι σε γραφίτη αποχρώσεις, βεβαιωθείτε ότι το κτίριο ξεχωρίζει από τις υπόλοιπες αυλές.

Οι καστανόχρωμοι ήχοι πάντα θεωρούνταν σύμβολο της σεμνότητας. Είναι ιδανικά για τους ιδιοκτήτες σπιτιού που προτιμούν ένα απλό στυλ χωρίς κανένα ξεγνοιασιά και πρωτοτυπία

Το κίτρινο είναι ένα χαρούμενο χρώμα που προκαλεί αποκλειστικά θετικά συναισθήματα. Αυτό κάνει δημοφιλές και σε ζήτηση τοποθέτηση παρόμοιων αποχρώσεων. Ωστόσο, μην ξεχνάτε ότι το χρώμα της πρόσοψης πρέπει να συνδυαστεί με τον τόνο της οροφής.

Ένα άλλο σημείο που πρέπει να προσέξουμε κατά την επιλογή του πλαισίου είναι η ικανότητα ενός σκούρου χρώματος να απορροφήσει τη θερμότητα. Αν το σπίτι στέκεται στον ανοιχτό ήλιο, τα σκούρα χρώματα απαιτούν τη χρήση προστατευτικών επιστρώσεων. Διαφορετικά, είναι αδύνατο να αποφευχθούν οι θερμικές παραμορφώσεις - αυτό θα αυξήσει σημαντικά το κόστος όλων των εργασιών στην επένδυση προσόψεων.

Όμορφα παραδείγματα

Κοιτάξτε πολύ ωραία στο σπίτι, διακοσμημένα με φωτισμό.

Με το σωστό συνδυασμό διαφορετικών αποχρώσεων και συνδυασμού πάνελ, η σκοτεινή πλευρική τοποθέτηση δίνει στο κτήριο μια κομψή και άψογη εμφάνιση.

Οι φωτεινές αποχρώσεις φέρνουν φρέσκες νότες και μια αίσθηση άνοιξης όλο το χρόνο στο ντεκόρ.

Σχετικά με το τι χρώμα υπάρχει, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο