Polycotton: χαρακτηριστικά, σύνθεση και πεδίο εφαρμογής

Το Polycotton είναι ένας από τους πιο δημοφιλείς τύπους μεικτών υφασμάτων και χρησιμοποιείται ευρέως για το ράψιμο των κλινοσκεπασμάτων και των οικιακών υφασμάτων.

Τι είναι αυτό;

Το Polycotton ονομάζεται σύγχρονο συνδυασμένο ύφασμα, αποτελούμενο από συνθετικά και φυσικά νήματα, το οποίο εφευρέθηκε στα μέσα του περασμένου αιώνα στις ΗΠΑ και γρήγορα κέρδισε δημοτικότητα σε όλο τον κόσμο.

Με την ανάμειξη του βαμβακιού και του πολυεστέρα, οι τεχνολόγοι κατόρθωσαν να αποκτήσουν ένα υγροσκοπικό, αναπνεύσιμο και ανθεκτικό υλικό που απορροφά τις καλύτερες ιδιότητες απόδοσης και των δύο ινών. Η παρουσία συνθετικών οδήγησε στη δημιουργία φωτεινών χρωμάτων κατά τη διάρκεια της βαφής και η παρουσία βαμβακερών νημάτων έκανε το ύφασμα να αναπνέει και να είναι ευχάριστο στην αφή. Επιπλέον, λόγω του υλικού πολυεστέρα δεν υπόκειται σε συρρίκνωση και είναι πολύ φθηνότερη από τα υφάσματα από φυσικό βαμβάκι.

Η παρουσία συνθετικών ινών δεν επιτρέπει στο ύφασμα να τσαλακωθεί και οι φυσικές ίνες εγγυώνται την υποαλλεργική και φιλική προς το περιβάλλον ευελιξία.

Σύνθεση υφάσματος

Η αναλογία του βαμβακιού και του πολυεστέρα στο polycotton δεν είναι σταθερή. Υπάρχουν τέσσερις τύποι υλικών, καθένας από τα οποία έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και το κόστος. Έτσι το ύφασμα, αποτελούμενο από 65% βαμβάκι και 35% συνθετικό, είναι το πιο ακριβό. Αυτό οφείλεται στην πολύ υψηλή περιεκτικότητα σε φυσικές ίνες, γεγονός που καθιστά το υλικό όσο το δυνατόν πιο κοντά στα φυσικά βαμβακερά υφάσματα.

Το επόμενο ο τύπος αντιπροσωπεύεται από υφάσματα με ίση αναλογία πολυεστέρα και βαμβακιού. Χαρακτηρίζονται από καλό εξαερισμό και υψηλή αντοχή. Το κόστος του είναι λίγο φθηνότερο από τον προηγούμενο τύπο, αλλά είναι δύσκολο να το ονομάζετε επιλογή προϋπολογισμού.

Ο τρίτος και ο τέταρτος τύπος υφασμάτων είναι από τα φθηνά υλικά και γι 'αυτό είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στους καταναλωτές. Ένα από αυτά περιέχει 35% βαμβάκι έναντι 65% συνθετικά και έχει υψηλή αντοχή στη φθορά και αρκετά καλή αναπνοή.

Ο δεύτερος είναι ο πιο προϋπολογιστικός τύπος υλικών και περιλαμβάνει στη σύνθεσή της μόνο το 15% των φυσικών νημάτων και το 85% - τεχνητό. Το υλικό πλένεται εύκολα και έχει υψηλή αντοχή στις βαφές.Η ανθεκτικότητα των προϊόντων που κατασκευάζονται από ένα τέτοιο ύφασμα θα είναι ελαφρώς χαμηλότερη από εκείνη των προϊόντων με 100% συνθετικό περιεχόμενο, ωστόσο, σε σύγκριση με τους προηγούμενους τύπους, αυτός ο καμβάς θεωρείται ως ο πιο ανθεκτικός.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η σταθερή ζήτηση των καταναλωτών και η υψηλή δημοτικότητα του πολυκοκκίου οφείλονται σε ορισμένα σημαντικά πλεονεκτήματα αυτού του υλικού.

  • Η υψηλή ανθεκτικότητα και η μακρά διάρκεια ζωής του υφάσματος το διαφοροποιούν ευνοϊκά από τα εντελώς φυσικά υφάσματα.
  • Η φωτεινότητα του χρώματος και η ανθεκτικότητα του χρωστικού μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την κατασκευή ενδυμάτων και καλύμματα.
  • Η χαμηλή συνάφεια του υφάσματος επιτρέπει στα προϊόντα polycotton να διατηρούν μια καθαρή εμφάνιση. Αυτή η ιδιότητα του υλικού είναι ιδιαίτερα πολύτιμη στην παραγωγή αθλητικών ειδών και κλινοστρωμνής, τα οποία μετά το πλύσιμο δεν μπορούν να σιδερώνονται.
  • Τα πράγματα από το polycotton δεν συρρικνώνονται και δεν παραμορφώνονται με κανονικό πλύσιμο σε μια γραφομηχανή. Επιπλέον, τα προϊόντα πλένονται εύκολα και στεγνώνουν πολύ γρήγορα.
  • Η υψηλή υγιεινή των αντικειμένων από πολυκονία οφείλεται στην εξαιρετική υγροσκοπικότητα του υλικού και στην ικανότητά του να διέρχεται ελεύθερα τον αέρα.
  • Το άνετο κόστος του μικτού υφάσματος το διακρίνει ευνοϊκά από πολλές φυσικές καμβάδες.

Ωστόσο, μαζί με προφανή πλεονεκτήματα, το Polycotton έχει κάποια μειονεκτήματα. Βασικά, η παρουσία τους εξηγείται από την παρουσία συνθετικών ινών, καθώς το ποσοτικό περιεχόμενο τους αυξάνεται, τα ελαττώματα γίνονται πιο έντονα. Έτσι Μεγάλες ποσότητες πολυεστέρα μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις.

Επιπλέον, μετά από συχνές πλύσεις στο ύφασμα, σχηματίζονται τα σφαιρίδια, τα οποία, φυσικά, δεν προσθέτουν στην αισθητική και την ελκυστικότητά της.

Τα αντικείμενα Polycotton είναι επιρρεπή στη συσσώρευση στατικού ηλεκτρισμού και, ως εκ τούτου, προσελκύουν σκόνη και λεπτές μηχανικές ακαθαρσίες (σπειρώματα, τρίχες και τρίχες).

Τα παραπάνω μειονεκτήματα είναι συχνά ο λόγος για τον οποίο δεν αγοράζονται κλινοσκεπάσματα από πολυκονία. Παρά τη διαφορά στην τιμή, οι καταναλωτές προτιμούν συχνότερα το 100% βαμβακερό φύλλο, το οποίο δεν ηλεκτρίζει, αναπνέει, είναι πλήρως υγροσκοπικό και δεν προκαλεί αλλεργικές αντιδράσεις.

Ωστόσο, εάν επιλέξετε προϊόντα με μικρότερο ποσοστό πολυεστέρα, που δεν υπερβαίνει το 50% του συνολικού όγκου, τότε μπορεί να μην παρατηρήσετε ιδιαίτερη διαφορά μεταξύ του polycotton και του φυσικού υφάσματος.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το βαμβάκι, το οποίο υπάρχει ακόμη και σε χαμηλό ποσοστό, είναι ικανό να παρέχει υψηλές υγιεινές ιδιότητες του υλικού. Υφάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε συνθετικά υλικά πρέπει να χρησιμοποιούνται για ράψιμο καλύμματα, πετσέτες κουζίνας, τραπεζομάντιλα και κουρτίνες.

Είδη

Το Polycotton ταξινομείται σύμφωνα με διάφορα κριτήρια, το σημαντικότερο από τα οποία είναι ο τύπος ύφανσης.

Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο, τα υφάσματα χωρίζονται σε τρεις τύπους.

  1. Απλή ύφανση είναι μια κλασική διάταξη των νημάτων, στην οποία συνδέονται εναλλακτικά η στημόνια και το υφάδι. Το αποτέλεσμα είναι ένα λείο ύφασμα διπλής όψεως.
  2. Υλικό με ύφανση ύφανσης παρουσιάζεται από υφάσματα στα οποία σε κάθε νήμα πάπιας υπάρχουν 2-3 κλωστές βάσης. Χάρις σε αυτή τη διάταξη των νημάτων, είναι δυνατόν να επιτευχθεί μια μετατόπιση από ένα νήμα και να σχηματιστούν διαγώνιες εσοχές επί του υφάσματος.
  3. Υφασμάτινο ύφασμα σατινέ περιστρέφεται χρησιμοποιώντας μια τεχνολογία παρόμοια με αυτή της ύφανσης, με τη μόνη διαφορά ότι ένα νήμα υφαδιού καλύπτει δύο έως τρία και τέσσερα νήματα της βάσης ταυτόχρονα.Ως αποτέλεσμα, το βήμα μετατοπίζεται σε δύο ή περισσότερα νήματα, σχηματίζοντας έτσι έναν καμβά με ένα ομαλό πρόσωπο και ένα ελαφρώς τραχύ εσωτερικό.

Το επόμενο κριτήριο με το οποίο διακρίνεται το polycotton είναι ο τύπος χρώσης. Σε αυτή τη βάση Οι καμβάδες χωρίζονται σε λεύκανση και βαφή. Τα πρώτα παράγονται στο εργοστάσιο υφαντικής στην πόλη Ivanovo και διακρίνονται από το καθαρό λευκό χρώμα τους. Τα κλινοσκεπάσματα, που ράβονται από λευκασμένο πολυκόκκινο, χρησιμοποιούνται ευρέως στην επιχείρηση ξενοδοχείων και θέρετρων.

Οι απλόχρωμες καμβάδες έχουν ένα βαθύ ομοιόμορφο χρώμα και είναι πολύ απαιτητικές στην παραγωγή κλινοσκεπασμάτων για το σπίτι.

Πού χρησιμοποιείται;

Η χρήση του polycotton είναι αρκετά μεγάλη. Απλό ή μονόχρωμο ύφασμα που χρησιμοποιείται για ραπτομηχανές, όπως καλύμματα για στρώματα, μαξιλαροθήκες, κλινοσκεπάσματα, σεντόνια και παπλώματα. Το λευκασμένο ύφασμα είναι απαραίτητο για την κατασκευή παραγγελιών για την προσαρμογή κλινοσκεπασμάτων για ξενοδοχεία, νοσοκομεία, σανατόρια και τραίνα επιβατών μεγάλων αποστάσεων.

Λόγω της παρουσίας στη σύνθεση πολυεστερικών νημάτων, αυτά τα εσώρουχα είναι εύκολα λευκασμένα και αντέχουν την θερμική αντιβακτηριακή αγωγή που απαιτείται για αυτή την κατηγορία ρούχων.

Τα πολύχρωμα υφάσματα χρησιμοποιούνται επίσης ενεργά για το ράψιμο των κλινοσκεπασμάτων και των οικιακών υφασμάτων και θεωρούνται η πιο περιζήτητη ομάδα προϊόντων σε αυτόν τον τομέα. Ο Polycotton ανταποκρίνεται καλά στο quilting. Αυτό οφείλεται στην παρουσία συνθετικών νημάτων που εμποδίζουν το σχηματισμό μεγάλων οπών από τη βελόνα κατά την διάρκεια του μαυρίσματος.

Το καπιτονέ υλικό είναι πολύ δημοφιλές και απαραίτητο όταν ράβετε καλύμματα, κουβέρτες και στρώματα.

Ωστόσο, στην ανεξάρτητη παραγωγή κλινοστρωμνής ή υφασμάτων οικιακής χρήσης, είναι απαραίτητο να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες για τη χρήση ενός ή του άλλου τύπου πολυκόκκων.

Τα πανιά, συμπεριλαμβανομένων των 50% συνθετικών, δεν συνιστώνται για την κατασκευή παιδικών σετ. Αυτό οφείλεται στη χαμηλή υγροσκοπικότητα και τον ανεπαρκή αερισμό του υλικού.

Αλλά οι κουρτίνες, τα στρώματα, τα τραπεζομάντιλα, οι χαρτοπετσέτες και οι ποδιές κουζίνας, ραμμένες από τέτοιο ύφασμα, χαρακτηρίζονται από αυξημένη αντοχή στη ρύπανση, μεγάλη διάρκεια ζωής και δυνατότητα ταχείας απόρριψης. Και αντίστροφα - τα υφάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε βαμβάκι θα είναι μια ιδανική επιλογή για την κατασκευή μπλουζών, μπλουζών, αθλητικών ενδυμάτων, εσθήτων και σετ παιδικών κρεβατιών.Αυτά τα προϊόντα δεν θα εμποδίσουν την απομάκρυνση της υγρασίας από το σώμα και θα του επιτρέψουν να αναπνεύσει.

Οδηγίες φροντίδας

Παρά το γεγονός ότι τα προϊόντα polycotton δεν απαιτούν απολύτως φροντίδα, πρέπει να τηρηθούν ορισμένοι κανόνες για τη διαχείρισή τους. Έτσι, πριν χρησιμοποιήσετε το νέο ρούχο, συνιστάται να το ξεπλένετε σε δροσερό νερό και όλα τα περαιτέρω πλύσεις θα πρέπει να γίνονται σε νερό με θερμοκρασία όχι μεγαλύτερη από 40 μοίρες.

Τα βαμμένα υφάσματα δεν συνιστώνται να λευκανθούν με παράγοντες που περιέχουν χλώριο, διαφορετικά υπάρχει κίνδυνος απώλειας χρώματος και απώλειας ελκυστικότητας προϊόντος.

Τα περιστρεφόμενα σκεύη πρέπει να γίνονται με χαμηλές ταχύτητες και συνιστάται να στεγνώνετε το polycotton μακριά από τις συσκευές θέρμανσης και το άμεσο ηλιακό φως. Πριν από την ξήρανση, το προϊόν πρέπει να ανακινείται καλά και να ισιώνει - αυτό θα σας επιτρέψει να κάνετε χωρίς σιδέρωμα και να δώσετε στο ύφασμα μια καθαρή εμφάνιση. Εάν η ανάγκη να χτυπήσει το πράγμα ακόμα προέκυψε, ο διακόπτης σιδήρου πρέπει να ρυθμιστεί σε "μετάξι".

Κριτικές

Σε γενικές γραμμές, οι καταναλωτές ανταποκρίνονται καλά στο polycotton. Σημειώνεται χαμηλή σε σύγκριση με τα φυσικά υφάσματα, το κόστος και η δυνατότητα να κάνουν χωρίς σιδέρωμα.Οι αθλητές σημειώνουν τη χρηστικότητα των μπλουζών με υψηλό περιεχόμενο συνθετικών. Κατά τη διάρκεια σοβαρών εκπαιδευτικών συνεδριών, τα βαμβακερά ρούχα, αν και απορροφούν τον ιδρώτα γρήγορα, παραμένουν υγρά για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Συνθετικό, αντίθετα, στεγνώνει γρήγορα και δεν δίνει στον αθλητή μια δυσάρεστη αίσθηση υγρών ρούχων μετά το τέλος της προπόνησης ή κατά τη διάρκεια των διακοπών στις τάξεις.

Εφιστάται επίσης προσοχή στο καλό αποτέλεσμα της πλύσης. Εάν τα βαμβακερά προϊόντα συχνά απαιτούν λεύκανση, και μερικές φορές πρόσθετη διαβροχή, τότε υφάσματα με υψηλή περιεκτικότητα σε συνθετικά πλένονται αμέσως. Μεταξύ των μειονεκτημάτων είναι ο ανεπαρκής αερισμός και ο σχηματισμός σφαιριδίων. Και κανένα προϊόν δεν είναι ασφαλισμένο από την εμφάνισή του, ανεξάρτητα από το πόσο λεπτό είναι σβησμένο. Με την πάροδο του χρόνου, ακόμη και τα υψηλότερα ποιοτικά πράγματα κυλούν.

Ωστόσο, παρά ορισμένες αδυναμίες, το polycotton είναι ένα πολύ υψηλής ποιότητας και δημοφιλές σύγχρονο υλικό.

Το γεγονός ότι ένα τέτοιο polycotton, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο