Αντικατάσταση και ενίσχυση της θεμελίωσης κάτω από ένα ξύλινο σπίτι

 Αντικατάσταση και ενίσχυση της θεμελίωσης κάτω από ένα ξύλινο σπίτι

Με την πάροδο του χρόνου, οποιοδήποτε ίδρυμα μπορεί να καταστραφεί ή να καταστραφεί εντελώς. Η βασική παραμόρφωση οδηγεί σε πολλές ανεπιθύμητες συνέπειες: σμίκρυνση του σπιτιού, εμπλοκή των παραθύρων και των θυρών, ρωγμές στο υλικό. Η αντικατάσταση, η αποκατάσταση και η ενίσχυση της θεμελίωσης κάτω από ένα ξύλινο σπίτι βοηθά να επεκτείνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής της δομής, καθώς και να αποφευχθούν οι αρνητικές συνέπειες που αναφέρονται.

Τύποι βάσεων

Ανεξάρτητα από το ποιο είδος θεμελίωσης για ένα ξύλινο σπίτι θα επιλεγεί, Θα πρέπει να αντιμετωπίσει πλήρως τις ακόλουθες λειτουργίες:

 • με όλα τα φορτία που συνδέονται με την εποχιακή κίνηση του εδάφους, για παράδειγμα, με την καθίζηση του εδάφους.
 • πρέπει να παραμένει σταθερό και να μην αλλάζει την οριζόντια θέση του σε όλη την περίοδο κατασκευής και λειτουργίας του κτιρίου.
 • πρέπει να εγγυάται την αδιαβροχοποίηση της κατασκευής κατά τις πλημμύρες, καθώς και να προστατεύει τα υλικά από τα υπόγεια ύδατα.

  Τα χαρακτηριστικά του ιδρύματος επηρεάζονται επίσης άμεσα από παράγοντες όπως:

  • το βάθος της εποχιακής κατάψυξης και της στρωμνής των στρωμάτων του εδάφους ·
  • επίπεδο υπόγειων υδάτων ·
  • Το μέσο ύψος της πλημμύρας της άνοιξης στην περιοχή.

  Ανάλογα με το υλικό, οι τύποι βάσης είναι πέτρα (μπάζα, τούβλο, μπλοκ), καθώς και χυτοί οπλισμένοι σκυρόδεμα και σωρός (σε αμιαντοτσιμέντο ή μεταλλικούς σωλήνες).

  Με τη σχεδίαση, η βάση είναι στήλη, ταινία ή σωρός.

  Τα χαρακτηριστικά είναι τα εξής:

  • Ταινία το ίδρυμα θεωρείται η πιο αξιόπιστη και ανθεκτική επιλογή που μπορεί να εξομαλύνει κάποια λάθη που έγιναν στη διαδικασία κατασκευής. Ωστόσο, η τοποθέτηση μιας τέτοιας βάσης είναι αρκετά δύσκολη.
  • Βάση πυλώνων στοΗ ανακατασκευή είναι λίγο πιο εύκολη και φθηνότερη από την ταινία. Ωστόσο, αν στο έδαφος το έδαφος τείνει να διογκωθεί, να συρρικνωθεί ή να πλημμυρίσει, τότε είναι καλύτερα να επιλέξετε διαφορετικό τύπο θεμελίωσης.
  • Μεμάταια το θεμέλιο είναι εξαιρετικό για τα ελαφρά κινητά εδάφη. Ωστόσο, η κατασκευή του απαιτεί τη χρήση ειδικών πασσάλων και την εφαρμογή βαρεμένων έργων, τα οποία μπορεί να μην εκτελούνται σε όλους τους χώρους.

  Κανόνες ανέγερσης

  Ταινία

  Ένα τέτοιο θεμέλιο είναι κατασκευασμένο από τούβλο, μπλοκ σκωρίας, λιθοτρίμματα, μπλοκ από οπλισμένο σκυρόδεμα ή μονόλιθο. Θα πρέπει να τρέξει μια συνεχή λωρίδα κάτω από όλες τις δομές της δομής. Αυτό είναι απαραίτητο ώστε το βάρος να κατανέμεται ομοιόμορφα σε ολόκληρη την επιφάνεια της βάσης. Η τοποθέτηση πραγματοποιείται με τσιμεντοκονίαμα, το ύψος του υπογείου πρέπει να είναι από 50 έως 80 cm, με 30 cm να πέφτουν στο θαμμένο μέρος και 20-50 - πάνω στο έδαφος.

  Αν το οικόπεδο πνίξει βαριά, το τμήμα του υπογείου μπορεί να γίνει υψηλότερο.

  Για να στερεώσετε το στέμμα ενός ξύλινου σπιτιού, τοποθετούνται στη βάση θεμέλια με σπείρωμα ή πλευρικές γωνίες. Στη συνέχεια συναρμολογήστε τη γρίλια του οπλισμού, τις λείες μεταλλικές ράβδους, το χοντρό σύρμα σιδήρου ή τους μικρούς σωλήνες.Η σχάρα τοποθετείται στο κάτω μέρος μιας προετοιμασμένης τάφρου σε δύο σειρές σε απόσταση περίπου 10 cm από τον ξυλότυπο και η απόσταση μεταξύ των ράβδων πρέπει να είναι περίπου 50 cm Οι ράβδοι πρέπει να συρράπτονται μεταξύ τους με συγκόλληση ή σύζευξη με σύρμα.

  Ανάλογα με το βάθος, μπορεί να είναι:

  • βαθιά - για τεράστια πολυώροφα κτίρια.
  • ρηχό βάθος - για ένα μονοόροφο ξύλινο σπίτι.
  • δεν θάβονται - για ελαφρά κτίρια.

  Columnar

  Αυτός ο τύπος βάσης επιλέγεται εάν τα ανώτερα στρώματα του εδάφους στο χώρο δεν μπορούν να παράσχουν αξιόπιστη στήριξη για το υπόβαθρο της ταινίας. Οι πυλώνες είναι κατασκευασμένοι από τούβλο, μπλοκ ή οπλισμένο σκυρόδεμα. Το πλάτος τους πρέπει να είναι μεγαλύτερο από το πάχος των τοίχων του σπιτιού κατά περίπου 20-30 cm, και το ύψος - 3 φορές το πλάτος. Το μεγαλύτερο μέρος του ύψους των κολώνων συνήθως πέφτει στο πάνω μέρος του εδάφους.

  Η απόσταση μεταξύ των στύλων θεμελίωσης γύρω από την περίμετρο του σπιτιού πρέπει να είναι 2-2,5 μέτρα, ενώ πρέπει να τοποθετούνται κάτω από τις ανοικτές ή κλειστές γωνίες του σπιτιού, τις διασταυρώσεις και τις συγκλίσεις των εσωτερικών πύργων.

  Η τεχνολογία κατασκευής της βάσης στήλης για ένα ξύλινο σπίτι περιλαμβάνει διάφορα στάδια:

  • δημιουργώντας μια διάταξη πυλώνων.
  • προετοιμάζοντας μια τάφρο γύρω από την περίμετρο του σπιτιού.
  • σκυροδέματα ·
  • τοποθέτηση καρφιών και γωνιών για την τοποθέτηση του πρώτου κορώνα.
  • τοποθέτηση του στεγανοποιητικού στρώματος στα τμήματα των κολώνων.

  Το άνω μέρος των κολόνων θεμελίωσης συνδέεται με οριζόντιους δοκούς οπλισμένου σκυροδέματος, οι οποίοι αποτελούν τη βάση του σπιτιού.

  Σωρός

  Η παρόμοια βάση μπορεί να καθοριστεί σε όλες τις εποχές του έτους. Είναι ιδανικό για κινητά εδάφη, διακρίνεται για ταχύτητα και φθηνή εγκατάσταση. Υπάρχουν δύο τύποι θεμελίωσης πασσάλων.

  Βαρεμένος

   Για να το εγκαταστήσετε, πρέπει να τρυπήσετε μερικές τρύπες στο έδαφος με διάμετρο περίπου 20 cm σε απόσταση 2 m το ένα από το άλλο. Είναι σημαντικό να εγκαταστήσετε πασσάλους στις ανοιχτές και κλειστές γωνίες της περιμέτρου του κτιρίου, στα σημεία σύγκλισης και τομής των τοίχων του. Στη συνέχεια, είναι απαραίτητο να μειωθούν οι σωλήνες αμιάντου-τσιμέντου του κατάλληλου μεγέθους στις προετοιμασμένες οπές και να ευθυγραμμιστεί το ύψος των σωλήνων στις επιθυμητές παραμέτρους. Μετά από αυτό, θα πρέπει να χαμηλώσετε τις τρεις ράβδους του οπλισμού μέσα στο σωλήνα και να ρίξετε όλο το σκυρόδεμα μαζί του. Παραμένει μόνο η τοποθέτηση των βιδωτών ράβδων και των αγκυρίων στο άνω άκρο της δομής.

   Βιδωμένο

   Ο σχεδιασμός του περιλαμβάνει την βίδωμα του σωρού στο έδαφος στο απαιτούμενο βάθος.Οι σωροί μπορούν να είναι κοχλιωτοί, κατασκευασμένοι από σωλήνες σιδήρου με άκρη, λεπίδες και άκρη.

   Καταστροφή

   Η πρακτική δείχνει ότι από όλα τα υπόγεια που παρατίθενται, η παλαιά στήλη βάση συρρικνώνεται πιο συχνά. Οι παραμορφώσεις των τειχών, οι δυσκολίες στο άνοιγμα των θυρών και το παράθυρο, η απόφραξη μιας πλευράς του σπιτιού σε μια ορισμένη κατεύθυνση μαρτυρούν προβλήματα με το ίδρυμα.

   Λόγοι

   Παρακάτω παρατίθενται ορισμένες από τις συνηθέστερες περιπτώσεις που υποδεικνύουν προβλήματα με το ίδρυμα.

   • Βαριά φθορά παλαιών κατασκευών. Αυτό αποδεικνύεται από τη φθορά της τοιχοποιίας και του τούβλου, το σάπιο ξύλο και άλλα ελαττώματα.
   • Καταστροφή του στηρίγματος υποστήριξης. Εάν σπάσει τουλάχιστον ένας από τους στύλους, η δομή του κτιρίου μπορεί να παραμορφωθεί. Επομένως, αυτό δεν πρέπει να επιτρέπεται - είναι απαραίτητο να ληφθούν άμεσα τα κατάλληλα μέτρα.
   • Σημαντική κακή ευθυγράμμιση πασσάλων. Αυτό μπορεί να οφείλεται σε εσφαλμένους υπολογισμούς και σφάλματα στην κατασκευή.
   • Ρωγμές και τσιπς στη βάση ταινίας. Η παραβίαση της στερεότητας της βάσης μπορεί να οδηγήσει σε στρεβλώσεις του σπιτιού.
   • Κάτω το κούτσουρο στο έδαφος. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από αρκετά δεκάδες χρόνια λειτουργίας.

   Αυτές οι συνέπειες μπορεί να εκδηλωθούν ως αποτέλεσμα των σφαλμάτων στην κατασκευή του ιδρύματος ή της ερημιάς του.

   Προσδιορισμός του βαθμού

    Αν βρείτε τουλάχιστον έναν από αυτούς τους λόγους, θα πρέπει να σκεφτείτε να επισκευάσετε ή να αντικαταστήσετε το ίδρυμα. Αλλά πρώτα πρέπει να καλέσετε έναν ειδικό για να κάνετε ακριβή συμπεράσματα σχετικά με την ανάγκη για τέτοια εργασία και επίσης να διευκρινίσετε ότι είναι πιο συνετό να επαναπροσδιορίσετε το θεμέλιο του παλαιού κτιρίου ή να χτίσετε ένα νέο.

    Πότε χρειάζεστε μόνο επισκευές;

    Η πλήρης αντικατάσταση της θεμελίωσης από ένα ξύλινο σπίτι είναι μάλλον ριζική, χρονοβόρα και δαπανηρή. Επομένως, θα πρέπει να ελέγχετε τακτικά την κατάσταση της βάσης για να αποφύγετε σοβαρά προβλήματα, επειδή η επισκευή του υλικού είναι πολύ πιο εύκολη, ταχύτερη και φθηνότερη. Για παράδειγμα, εάν υπάρχουν μικρές ρωγμές στο θεμέλιο, αρκεί να γεμίσετε με τσιμέντο για να αποφύγετε περαιτέρω ζημιές.

    Αν το σπίτι έχει ορατά την εμφάνισή του, και έτσι η βάση έχει σπάσει την ακεραιότητα, απαιτούνται πλήρεις αλλαγές.

    Η επισκευή και η ενίσχυση του Ιδρύματος πραγματοποιείται σε αυτές τις περιπτώσεις εάν:

    • ο βαθμός καθίζησης του κτιρίου πάνω από τις επιτρεπόμενες προδιαγραφές ·
    • υπάρχει ανάγκη για την κατασκευή ενός δεύτερου ορόφου.
    • η σχεδίαση επηρεάζεται συνεχώς από τυχόν δονήσεις.

    Η ενίσχυση γίνεται με την εγκατάσταση μικροπλακών, την τσιμεντοποίηση, την ανακαίνιση πλινθοδομών, την επέκταση της σόλας του σπιτιού και άλλες διαθέσιμες μεθόδους. Τέτοιοι χειρισμοί θα σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τις ρωγμές που έχουν εμφανιστεί και να κατανέμετε ομοιόμορφα το φορτίο στη βάση όταν στέκεται το σπίτι.

    Πώς να αντικαταστήσετε εντελώς;

    Αν το παλιό ίδρυμα υποχωρήσει σημαντικά και δεν μπορεί πλέον να αντιμετωπίσει τις λειτουργίες του, πρέπει να αντικατασταθεί εντελώς από ένα νέο.

    Τρόποι

    Παρακάτω υπάρχουν διάφοροι τρόποι ανακατασκευής των λόγων.

    • Καλλυντικά. Αυτή η μέθοδος δεν απαιτεί μεγάλο κόστος μετρητών, ως εκ τούτου, είναι το πιο προσιτό. Περιλαμβάνει την αντικατάσταση των κατεστραμμένων ή εκτοπισμένων τμημάτων του υπογείου με ξύλινο στοιχείο. Ωστόσο, αυτή η μέθοδος δεν είναι κατάλληλη για την αντικατάσταση μιας πλήρους βάσης.
    • Με την αποσυναρμολόγηση των τοίχων. Πρόκειται για μια πολύ χρονοβόρα διαδικασία, δεδομένου ότι είναι απαραίτητο να αποσυναρμολογηθούν πλήρως οι τοίχοι. Ωστόσο, μετά από αυτό θα είναι εύκολο να αντικατασταθεί πλήρως το θεμέλιο πλάκας.
    • Με την αποσυναρμολόγηση της βάσης. Αυτή η επιλογή περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση της κατώτερης κορώνας της δομής προκειμένου να επιδιορθωθεί πλήρως ή αποτελεσματικά ή να αλλάξει τελείως η θεμελίωση ενός ξύλινου σπιτιού.

    Επιλογή βάσης

    Για την αντικατάσταση της βάσης χρησιμοποιείται το ίδιο υλικό που χρησιμοποιείται για την παλιά βάση. Για παράδειγμα, για μια βάση από σκυρόδεμα θα χρειαστείτε σκυρόδεμα και ενίσχυση.

    Εκπαίδευση και εξοπλισμός

    Προτού ξεκινήσετε, θα πρέπει να προετοιμάσετε όλα τα απαραίτητα εργαλεία. Για να ανοικοδομήσετε το υπόγειο ενός ξύλινου σπιτιού με τα χέρια σας, θα χρειαστείτε θραύσματα, σφυρί και σφήνες, καθώς και ένα βύσμα για την ανύψωση της βάσης, των ράβδων, των δοκών και άλλων υλικών.

    Εάν η αντικατάσταση της πλάκας σκυροδέματος δεν μπορεί να αποκατασταθεί με το χέρι, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικό εξοπλισμό για την εργασία. Συγκεκριμένα, είναι κατάλληλα τα υδραυλικά βύσματα, τα οποία είναι ικανά να ανυψώνουν φορτία μέχρι 10 τόνους. Αυτά τα μηχανήματα μπορούν να ενοικιαστούν σε ειδικές επιχειρήσεις.

    Χρειάζονται ακόμα ισχυρές ράβδοι, τούβλα και τσιμπήματα για την κατασκευή προσωρινών στηριγμάτων, καθώς και σανίδες για φλάντζες. Και για να δημιουργήσετε προβλήματα με την ανύψωση των στεφανών, πρέπει να χρησιμοποιήσετε μια χαλύβδινη πλάκα πάχους μεγαλύτερη από 5 mm.

    Τεχνολογία και στάδια

    Πρώτον, πρέπει να πραγματοποιήσετε τη μεταφορά όλων των επίπλων από το σπίτι και να προετοιμαστείτε για το γεγονός ότι η εργασία για την αντικατάσταση της θεμελίωσης θα διαρκέσει τουλάχιστον 6 εβδομάδες, ανάλογα με το ρυθμό σκλήρυνσης του διαλύματος σκυροδέματος.

    Το έργο χωρίζεται σε διάφορα στάδια.

    • Εγκατάσταση υποδοχών. Θα πρέπει να βρίσκονται σε μια ολιστική περιοχή της βάσης και να χρησιμοποιούνται με ομοιόμορφη ταχύτητα για να αποφευχθεί η βλάβη στο στέμμα του σπιτιού.
    • Αύξηση της δομής. Απαιτείται η ανύψωση των τοίχων κατά 6 cm υψηλότερα και η αφαίρεση των παλιών στοιχείων. Προηγουμένως, είναι απαραίτητο να γίνουν υποστηρίγματα από τα μπαρ, αντιμετωπίζοντας το κάθε ένα με αντισηπτικό. Στη θέση της νέας βάσης πρέπει να γεμίσετε 10 cm χαλίκι. Είναι σημαντικό να αυξήσετε τη δομή σταδιακά: όχι περισσότερο από 2 cm τη φορά από κάθε πλευρά. Μετά από κάθε ανελκυστήρα, είναι απαραίτητο να καθορίσετε τη θέση του σπιτιού με τη βοήθεια των στηριγμάτων.
    • Αφαιρέστε το παλιό υλικό. Η κατεστραμμένη τοιχοποιία αποσυναρμολογείται χρησιμοποιώντας θραύσματα και σμίλη. Εάν η θεμελίωση διατηρεί την ακεραιότητά της σε ορισμένα μέρη, τότε είναι αριστερά.
    • Εγκαθιστώντας μια νέα βάση. Πρώτα απ 'όλα, είναι απαραίτητο να προετοιμάσετε μια τάφρο, το βάθος της οποίας θα είναι μεγαλύτερη από την προηγούμενη. Ένα μαξιλάρι άμμου χύνεται στον πυθμένα του, και στη συνέχεια δημιουργείται ένας ενισχυτικός κλωβός και ξυλότυπος για στεγανοποίηση.

    Μετά από αυτό, μπορείτε να ξεκινήσετε να χύσετε διάλυμα από σκυρόδεμα. Θα σκληρύνει σε περίπου 2 εβδομάδες. Μετά από αυτό το διάστημα, οι πίνακες και τα προσωρινά στηρίγματα τοποθετούνται στην πρώτη περιοχή βάσης. Το πλαίσιο κάθε επόμενου τμήματος συνδέεται με τη βοήθεια της ενίσχυσης.

    Το τελικό στάδιο της εργασίας θα είναι η εγκατάσταση ενός σπιτιού σε ένα νέο ίδρυμα. Οι προσωρινές δοκοί στερέωσης αφαιρούνται.

    Είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τους κανόνες και την ακολουθία των σταδίων εργασίας - τότε θα αποδειχθεί η σωστή επισκευή ή αντικατάσταση της θεμελίωσης κάτω από το ξύλινο σπίτι.

    Πώς να αντικαταστήσετε το θεμέλιο του οικιστικού ξύλινου σπιτιού, δείτε το παρακάτω βίντεο.

    Σχόλια
     Συντάκτης
    Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

    Αίθουσα εισόδου

    Σαλόνι

    Υπνοδωμάτιο