Ενίσχυση από γυαλί για το ίδρυμα: χαρακτηριστικά και κανόνες εγκατάστασης

Κάθε χρόνο εμφανίζονται στην αγορά των κατασκευών νέα υλικά, τα οποία διαφέρουν από τα παλαιά με οποιαδήποτε χαρακτηριστικά. Ο τύπος fiberglass ενίσχυσης δεν αποτελεί εξαίρεση. Αυτό το προϊόν έχει πολλά πλεονεκτήματα έναντι των συνηθισμένων "σκελετών" χάλυβα.

Τεχνικές προδιαγραφές

Τα γυάλινα εξαρτήματα εμφανίστηκαν στη δεκαετία του 1960. Λόγω του υψηλού κόστους του, χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά στις συνθήκες του Άπω Βορρά, όπου οι μεταλλικές κατασκευές εκτέθηκαν γρήγορα σε διαβρωτικές επιδράσεις. Τα σύνθετα υλικά χρησιμοποιήθηκαν πιο συχνά για την κατασκευή υποστηρίξεων γέφυρας. Λόγω της ταχείας ανάπτυξης της χημικής βιομηχανίας, η τιμή των πλαστικών εξαρτημάτων από υαλοβάμβακα έχει μειωθεί σημαντικά.Αυτό επέτρεψε να γίνει ένα προσιτό προϊόν, το οποίο εκδηλώνεται μόνο από την καλή πλευρά σε όλες τις οικοδομικές κατασκευές για διάφορους σκοπούς.

Η ευρεία δημοτικότητα του γυάλινου οπλισμού συνέβαλε στην ανάπτυξη του GOST 31938-2012όπου αναφέρονται οι απαιτήσεις για την κατασκευή βαλβίδων και οι μέθοδοι δοκιμών. Σύμφωνα με αυτό το πρότυπο κατάστασης, η σύνθετη ενίσχυση από υαλοβάμβακα κατασκευάζεται με διάμετρο από 0,4 έως 3,2 εκατοστά. Ωστόσο, υλικά με διάμετρο 0,6 έχουν μεγάλη ζήτηση. 0,8 και 1 cm.

Στο τεχνικό έγγραφο, εκτός από τα πρότυπα για τη γεωμετρία και τη διάμετρο του οπλισμού, υποδεικνύονται επίσης οι απαιτήσεις για την εξωτερική επιφάνεια των προϊόντων. Στην επιφάνεια του ενισχυτικού δεν πρέπει να υπάρχει αποκόλληση, τσιπς, τσιμπήματα και άλλα ελαττώματα.

Το υλικό από υαλοβάμβακα είναι ράβδοι υψηλής αντοχής διαφόρων διαμέτρων. Είναι κατασκευασμένα από σύνθετο υλικό - fiberglass. Κυρίως χρησιμοποιούνται σε κατασκευές από σκυρόδεμα, καθώς και για τοποθέτηση αντί για σιδερένια ενίσχυση. Τα υαλοβάμβακα υπόκεινται σε βαφή, διακόσμηση, καλύπτονται με μεμβράνες από PVC, ενώ παράλληλα προσδίδουν σε όλους τους τύπους μηχανικής επεξεργασίας.Ανάλογα με το ενισχυτικό πρόσθετο, διακρίνονται τα γυάλινα σύνθετα, τα ανθρακούχα σύνθετα και η συνδυασμένη ενίσχυση από γυαλί.

Κατά την επιλογή εξαρτημάτων γυαλιού για την τοποθέτηση της βάσης μιας δομής, πρέπει να ληφθούν υπόψη τεχνικά χαρακτηριστικά όπως:

 • το ανώτερο όριο θερμοκρασίας για τη χρήση γυάλινων εξαρτημάτων είναι μεγαλύτερο από + 60 ° C.
 • η τελική αντοχή κατά το τέντωμα είναι ο λόγος της εφαρμοζόμενης ισχύος προς την τομή του τμήματος. Ο γυάλινος σύνθετος οπλισμός έχει μέγιστη ισχύ 900 MPa και σύνθετο άνθρακα - 1400 MPa.
 • η ελαστικότητα εφελκυσμού για τα σύνθετα υλικά άνθρακα είναι υψηλότερη από ότι για τα σύνθετα γυαλί 3 φορές.
 • η τελική αντοχή κατά τη συμπίεση για όλους τους τύπους εξαρτημάτων γυαλιού πρέπει να είναι μεγαλύτερη από 300 MPa.
 • η τελική αντοχή του εγκάρσιου τμήματος του γυάλινου οπλισμού πρέπει να είναι τουλάχιστον 150 MPa και για το σύνθετο υλικό άνθρακα τουλάχιστον 350 MPa.

Πλεονεκτήματα και αδυναμίες

Τα πλεονεκτήματα της χρήσης σύνθετων πολυμερών προϊόντων είναι τα εξής:

 • εύκολη μεταφορά λόγω της δυνατότητας περιτύλιξης του υλικού στον κόλπο.
 • μικρό κόστος για την κατασκευή των δικών τους χεριών, επειδή τα υλικά μπορούν να παραληφθούν από το κατάστημα στα οχήματά τους.
 • το μικρό μέγεθος σας επιτρέπει να κάνετε χωρίς έναν τεράστιο αριθμό εργαζομένων και φορτηγών.
 • αντοχή στη διάβρωση. Το Fiberglass δεν φοβάται καμία υγρασία ή επιθετικά μέσα.
 • έλλειψη ιδιοτήτων θερμικής αγωγιμότητας, αφού οι κατασκευές από σκυρόδεμα πρέπει να καλύπτονται με ένα στρώμα μόνωσης για υψηλή θερμομόνωση - προκειμένου να αποφευχθεί η απώλεια θερμότητας. Για το λόγο αυτό, η κακή αγωγιμότητα της θερμότητας του σύνθετου υλικού πρακτικά δεν επηρεάζει την ποιότητα της κατασκευής.
 • οι διηλεκτρικές ιδιότητες παρέχουν ηλεκτρική ασφάλεια.
 • το χαμηλό βάρος επιτρέπει τη μείωση του κόστους μεταφοράς και φόρτωσης και φόρτωσης, καθώς και την απλούστευση της ενίσχυσης του ιδρύματος.
 • η υψηλή διάρκεια ζωής εξασφαλίζει την ανθεκτικότητα της δομής έως και 3 φορές, η οποία ισούται με 50-80 χρόνια. Σε αυτή την περίπτωση, δεν χρειάζεται να πραγματοποιείτε δαπανηρές επισκευές.
 • αντοχή σε ακραίες θερμοκρασίες. Τα εξαρτήματα από γυαλί αντέχουν μια περιοχή θερμοκρασιών από -70 έως +200 βαθμούς, επομένως δεν θα εμφανιστούν ρωγμές στην επιφάνεια του προϊόντος με την πάροδο του χρόνου.
 • φιλική προς το περιβάλλον. Τα εξαρτήματα από υαλοβάμβακα είναι απολύτως ασφαλή όσον αφορά την τοξικότητα. Συμφωνεί με όλα τα ευρωπαϊκά πρότυπα και επίσης δεν βλάπτει τη φύση.
 • ραδιοφωνική διαφάνεια - δεν υπάρχει οθόνη και παρεμβολές για ραδιοκύματα, κινητές επικοινωνίες και Διαδίκτυο.

Η χρήση σύνθετου υλικού έχει τα ακόλουθα μειονεκτήματα:

 • δεν μπορεί να λυγίσει, έτσι πρέπει να κάνετε σχέδια για τον κατασκευαστή?
 • δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκόλληση. Για ενισχυτικά σύνθετα εφαρμοσμένα πλέξιμο?
 • αστάθεια σε ακραίες θερμοκρασίες. Σε θερμοκρασία +600 μοίρες, ο χάλυβας χάνει τις χρήσιμες ιδιότητές του και τα σύνθετα υλικά χάνουν την ικανότητα φέρουσας τους ακόμη και νωρίτερα.

Κατά τη σύγκριση της ενίσχυσης χάλυβα και υαλοβάμβακα, τα τελευταία θα έχουν περισσότερα πλεονεκτήματα, και συγκεκριμένα:

 • ανθεκτικότητα σε διαβρωτικά αποτελέσματα, επειδή δεν φοβούνται οξέα ή αλκάλια.
 • χαμηλή θερμική αγωγιμότητα, καθώς ο γυάλινος οπλισμός κατασκευάζεται από πολυμερή προϊόντα. Ως αποτέλεσμα, κατά την κατασκευή των θεμελίων δεν υπάρχει ανάγκη για ψυχρές γέφυρες.
 • σε σύγκριση με το χαλύβδινο οπλισμό, τα υαλοβάμβακα δεν εκτελούν ηλεκτρικό ρεύμα και δεν δημιουργούν ραδιοπαρεμβολές.
 • τα προϊόντα σιδήρου ζυγίζουν έως και 10 φορές περισσότερα από τα υαλοβάμβακα.
 • Η τιμολογιακή πολιτική για τους δύο τύπους οπλισμού είναι σχεδόν η ίδια, αλλά το πλαστικό από γυαλί είναι πολύ πιο βολικό στη χρήση. Κατά μέσο όρο, τα προϊόντα από γυαλί είναι ακριβότερα από ό, τι το μέταλλο κατά 30%, αλλά οι κατασκευαστές βεβαιώνουν ότι η διάμετρος του χάλυβα είναι μεγαλύτερη από αυτή του υαλοβάμβακα.Για παράδειγμα, μεταλλικά εξαρτήματα με διάμετρο 0,8 cm και μήκος 1 μέτρο κοστίζουν 10 ρούβλια, και fiberglass - 16 ρούβλια. Αλλά την ίδια στιγμή η διάμετρος του ενισχυτή fiberglass μπορεί να ληφθεί όχι 0,8 cm, αλλά 0,6 cm, αλλά η τιμή για 0,6 cm θα είναι 10 ρούβλια. Και αυτό σημαίνει ότι με την αγορά θα έχετε σχεδόν το ίδιο κόστος με την αγορά μεταλλικών εξαρτημάτων.
 • Η εγκατάσταση της ενίσχυσης από υαλοβάμβακα πηγαίνει συνήθως χωρίς ραφές, καθώς παράγεται με τη μορφή ράβδων μέχρι 150 μέτρα. Όταν χρησιμοποιούνται σιδερένια ενισχυτικά, οι πιο ασταθείς περιοχές είναι αρμοί. Και η χρήση υλικών fiberglass στην κατασκευή των θεμελίων των ασταθών περιοχών στη βάση ενίσχυσης δεν είναι?
 • Ένα άλλο από τα πιο σημαντικά πλεονεκτήματα του fiberglass είναι ότι ο αγοραστής μπορεί να αγοράσει τον όγκο του υλικού αυστηρά όπως χρειάζεται.
 • η μεταφορά των προϊόντων από γυαλί είναι πολύ πιο εύκολη από το μέταλλο. Οι ράβδοι και τα πηνία με εξαρτήματα τύπου fiberglass θα ταιριάζουν ακόμα και σε επιβατικό αυτοκίνητο.
 • Η παράμετρος της θερμικής διαστολής των υαλοβάμβακα είναι σχεδόν η ίδια με το σκυρόδεμα, επομένως, όταν η ενίσχυση της θεμελίωσης και οι δομές σκυροδέματος δεν σχηματίζουν διάφορα ελαττώματα.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, τα εξαρτήματα από γυαλί-σύνθετα έχουν τις παραπάνω θετικές και αρνητικές πλευρές. Ωστόσο, το κύριο καθήκον του είναι να ενισχύσει τα θεμέλια, και λόγω του χαμηλού επιπέδου υλικής ισχύος, αυτό είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Για το λόγο αυτό, οι περισσότεροι αγοραστές προτιμούν τα συμβατικά εξαρτήματα. Πολλοί επίσης αναρωτιούνται πώς μπορεί να ενισχυθεί αυτό το υλικό αν δεν μπορεί να συγκολληθεί και να συστραφεί. Μερικοί κατασκευαστές, προκειμένου να μειωθεί η τιμή των θεμελίων που χρησιμοποιούνται πλαστικά μπουκάλια. Ως αποτέλεσμα, τέτοιες δομές δεν καταστρέφονται για πολλές δεκαετίες. Οι περισσότεροι μηχανικοί έχουν βρει ότι η χρήση ενισχυτικών από υαλοβάμβακα είναι πολύ αποτελεσματική, καθώς επιτρέπει τη σημαντική επιτάχυνση της κατασκευής οποιασδήποτε δομής, η οποία επίσης μειώνει το κόστος υλικών.

Πεδίο εφαρμογής

Τα εξαρτήματα από υαλοβάμβακα έχουν αποκτήσει ευρεία χρήση στον τομέα των βιομηχανικών κατασκευών και έχουν μόλις αρχίσει να εισάγονται στην κατασκευή ιδιωτικών κατοικιών.

Στην κατασκευή αντικειμένων εξοχικών σπιτιών, σύνθετα υλικά είναι απαραίτητα για την προστασία της ξηράς και την ενίσχυση των ακόλουθων στοιχείων:

 • κατασκευές από σκυρόδεμα. Αλλά μην εφαρμόζετε σε δομές στήριξης και δάπεδα.
 • οι περισσότερες ποικιλίες θεμελίωσης. Η διαδικασία της ενίσχυσης των θεμελιώσεων τύπου ταινίας με τη χρήση υαλοβάμβακα μπορεί να γίνει χωρίς το υπολογισμένο μέρος, καθώς το προϊόν είναι ελαφρύ και ανθεκτικό σε επιβλαβείς παράγοντες. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιείται με εξαιρετική προσοχή, ιδιαίτερα για τις μεγάλες δομές κτιρίων και τα θεμέλια για την ανύψωση, την υποβάθμιση των εδαφών και σε εδάφη με υψηλή περιεκτικότητα σε υπόγεια ύδατα.
 • σκυρόδεμα αερίου και σκυρόδεμα αφρού
 • δρόμους, όπου η αυξημένη επίδραση των μέσων περιβαλλοντικών παραγόντων,
 • τοιχοποιία. Αντιψυκτικά και άλλα συστατικά προστίθενται σε κονιάματα τοιχοποιίας που μειώνουν την αξιοπιστία των υλικών χάλυβα. Τα πλαστικά σύνθετα εξαρτήματα δεν φοβούνται οποιαδήποτε πρόσθετα.

Όμως, όταν ενισχύεται η τοιχοποιία, η χρήση οπλισμού από υαλοβάμβακα είναι αμφιλεγόμενη. Οι επαγγελματίες λένε ότι γυαλί ενισχυμένο με γυαλί με διάμετρο μεγαλύτερη από 0,6 cm πρέπει να χρησιμοποιείται για τοποθέτηση τοίχων από σκυρόδεμα και οι γωνίες να είναι ενισχυμένες με χαλύβδινο υλικό. Το αποτέλεσμα είναι ένας συνδυασμός δύο τύπων υλικών.

Η χρήση γυάλινων εξαρτημάτων δικαιολογείται μόνο στην περίπτωση που επιβάλλονται αυστηρότερες απαιτήσεις στην αντίσταση όσον αφορά τις επιπτώσεις της διάβρωσης, της θερμικής αγωγιμότητας και των αγώγιμων ιδιοτήτων των ενισχυτικών προϊόντων.

Τεχνολογία ενίσχυσης

Κατά την ενίσχυση διαφόρων τύπων θεμελίων χρησιμοποιούνται ενισχυτικές ράβδοι με διάμετρο 0,8 cm.

Όταν κάνετε την εγκατάσταση με τα χέρια σας, πρέπει να ακολουθήσετε την ακόλουθη σειρά:

 • κατά την εγκατάσταση του ξυλότυπου, τα εξαρτήματά του είναι τυλιγμένα σε χαρτί περγαμηνής, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές.
 • χρησιμοποιώντας ένα οριζόντιο επίπεδο στις λεπτομέρειες του ξυλότυπου κάνουν την σήμανση στην οποία θα χυθεί η λύση του σκυροδέματος. Αυτό είναι απαραίτητο για την ομοιόμορφη κατανομή της σύνθεσης του σκυροδέματος γύρω από την περίμετρο του θεμελίου.
 • τα ενισχυτικά στοιχεία γυαλιού για την ενίσχυση οποιωνδήποτε τύπων θεμελίων καλύπτονται με ένα μείγμα πάχους μεγαλύτερο από 5 cm. Για αυτό μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν τούβλα, τα οποία πρέπει να τοποθετηθούν στο κάτω μέρος της κατασκευής.
 • Αρκετές σειρές από ενισχυτικά υαλοβάμβακα τοποθετούνται σε μια σειρά από τούβλα. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν στερεές ενώσεις χωρίς αρμούς. Για να υπολογίσετε το απαιτούμενο μήκος της ράβδου,πρέπει πρώτα να μετρήσετε το μήκος κάθε πλευράς του μελλοντικού ιδρύματος. Με βάση αυτές τις τιμές, μπορείτε να ξετυλίξετε ή να κόψετε τις ράβδους του απαιτούμενου μήκους.
 • μετά την τοποθέτηση της διαμήκους σειράς ράβδων πηγαίνετε στην ενίσχυση των σταυροειδών γεφυρών με πλαστικούς σφιγκτήρες.
 • κάνει το πάνω μέρος του πλαισίου, το οποίο είναι ακριβώς το ίδιο με το κάτω μέρος. Το μέγεθος ενός κυττάρου είναι περίπου 15 εκατοστά. Και τα δύο επίπεδα είναι σταθερά με κάθετες γέφυρες.
 • Μετά το πλέξιμο του ενισχυτικού κλωβού, αρχίζει η διαδικασία χύνοντας τη σύνθεση σκυροδέματος. Οι εμπειρογνώμονες συστήνουν τη χρήση συγκεκριμένων μαρκών M400.

Ο αρμόδιος υπολογισμός της ενίσχυσης από υαλοβάμβακα θα αποφύγει το περιττό κόστος και πρόσθετα προβλήματα λόγω της έλλειψης ενισχυτικών ράβδων και την αγορά της σωστής ποσότητας προϊόντος. Ο υπολογισμός των τύπων των βάσεων των ιμάντων και των πλακών συνίσταται στον προσδιορισμό του μήκους και του αριθμού των ράβδων, με βάση την περιοχή της θεμελίωσης και το βήμα του οπλισμού. Πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι η πλάκα πρέπει να έχει δύο ζώνες ενίσχυσης: το κάτω και το ανώτερο, οι οποίες είναι σταθερές με κάθετες ράβδους κατά μήκος ολόκληρης της περιμέτρου της πλάκας. Η διαδικασία ενίσχυσης του υπογείου της στήλης είναι διαφορετική.Ο ενισχυμένος με ραβδώσεις οπλισμός ενισχύεται κάθετα και ομαλά - οριζόντια. Το πλαίσιο απαιτεί 3-4 ράβδους, το μήκος τους είναι ίσο με το ύψος της στήλης. Για τους πυλώνες μεγάλης διαμέτρου απαιτούνται περισσότερες ράβδοι και περισσότερες από 4 οριζόντιες ράβδοι ανά στύλο.

Για να υπολογιστεί ο βέλτιστος όγκος ενός διαλύματος σκυροδέματος, είναι απαραίτητο να γνωρίζουμε την περίμετρο της θεμελίωσης, η οποία πολλαπλασιάζεται με τις τιμές πλάτους και βάθους. Κατά την έκχυση του μείγματος πρέπει να θυμόμαστε ότι είναι απαραίτητο να βυθίσουμε το διάλυμα για να αποφύγουμε την εμφάνιση φυσαλίδων αέρα.

    Το διάλυμα σκυροδέματος σκληραίνει για περίπου 3 εβδομάδες. Αυτή τη στιγμή, είναι απαραίτητο να προστατεύεται η επιφάνεια από το χυμένο υπόβαθρο με πολυαιθυλένιο από την υγρασία. Σε ηλιόλουστες καιρικές συνθήκες, συνιστάται η ψεκασμός της επιφάνειας με νερό.

    Οι περισσότεροι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι όταν τοποθετούνται αέριο και μπλοκ αφρού οι γωνίες θα πρέπει να ενισχυθούν με μεταλλικά εξαρτήματα. Ένας τέτοιος συνδυασμός θα δώσει στις κατασκευές δομές ακόμη μεγαλύτερη αντοχή, σταθερότητα και αξιοπιστία. Συχνά υπάρχουν διαφωνίες σχετικά με την ανάγκη να συνδέονται υάλινα εξαρτήματα με πλαστικούς σφιγκτήρες. Είναι απαραίτητο να πλέξετε για να ενισχύσετε τον ενισχυτικό κλωβό πριν χύσετε το μείγμα από σκυρόδεμα μέχρι να στεγνώσει τελείως η σύνθεση. Μετά τη στερεοποίηση της επιφάνειας, δεν έχει σημασία αν το πλαίσιο είναι συνδεδεμένο ή όχι.

    Στο βίντεο που ακολουθεί μπορείτε να δείτε μια αναθεώρηση της ενίσχυσης από υαλοβάμβακα για το ίδρυμα.

    Σχόλια
     Συντάκτης
    Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

    Αίθουσα εισόδου

    Σαλόνι

    Υπνοδωμάτιο