Ποια βάση είναι καλύτερα να επιλέξετε: σωρό ή ζώνη;

Η κατασκευή κάθε αντικειμένου αρχίζει με την προετοιμασία του ιδρύματος. Τα πιο δημοφιλή σήμερα είναι οι τύποι ταινιών και σωρών βάσεων. Ας δούμε ποια είναι τα πλεονεκτήματα του καθενός από αυτά. Αυτό θα σας βοηθήσει να αποφασίσετε ποιος τύπος αξίζει να επιλέξετε.

Κριτήρια επιλογής

Δεν είναι σωστό να πείτε ποια βάση είναι καλύτερη. Απλά, κάθε τύπος θεμελίωσης (ζώνης ή σωρού) έχει τα δικά του χαρακτηριστικά και είναι κατάλληλος για ένα συγκεκριμένο τύπο εδάφους. Η σωστή επιλογή του τύπου θεμελίωσης θα επιτρέψει μια αντικειμενική αξιολόγηση των ακόλουθων πτυχών:

 • χαρακτηριστικά του εδάφους ·
 • τα χαρακτηριστικά και τον τύπο του υπό κατασκευή αντικειμένου ·
 • την πρωτοτυπία κάθε τύπου ιδρύματος.
 • χρηματοοικονομική ικανότητα, μέγεθος χώρου κ.λπ.

Πριν από την προτίμηση σε συγκεκριμένο τύπο θεμελίωσης, θα πρέπει να πραγματοποιηθούν λεπτομερείς γεωλογικές έρευνες και να ληφθούν δείγματα εδάφους σε διαφορετικές χρονικές στιγμές του έτους. Είναι επιθυμητό η ανάλυση που διεξάγεται από έναν επαγγελματία. Με βάση τα ληφθέντα δεδομένα, λαμβάνεται απόφαση για την επιλογή του είδους του ιδρύματος.

Εκτιμήστε πώς το τελευταίο θα είναι κερδοφόρο, θα βοηθήσει στον υπολογισμό του φορτίου που έχει το κτίριο στο ίδρυμα. Επίσης σημαντικά σημεία είναι η παρουσία ή απουσία του υπογείου, το ύψος και ο σκοπός του κτιρίου.

Αυτοί και πολλοί άλλοι υπολογισμοί αποτελούν τη βάση της τεκμηρίωσης του σχεδίου. Με βάση αυτό, καταρτίζεται σχέδιο θεμελίωσης, στο οποίο αντικατοπτρίζεται ο τύπος, το πλάτος, το βάθος, τα χαρακτηριστικά διαμόρφωσής του, η απόσταση των σωρών, το σχήμα και οι διαστάσεις και τα χαρακτηριστικά των τμημάτων του τελευταίου.

Εάν και οι δύο τύποι θεμελίων είναι κατάλληλοι για αυτό το είδος χώματος και κατασκευής σκυροδέματος, συνιστάται να κάνετε μια εκτίμηση για καθένα από αυτά. Μετά από αυτό, θα είναι δυνατή η αντικειμενική αξιολόγηση των οικονομικών και τεχνικών δυνατοτήτων, καθώς και η επιλογή της καλύτερης επιλογής.

Χαρακτηριστικά εδάφους

Υπάρχουν διάφοροι τύποι εδάφους.

 • Πετρώδες και βραχώδες έδαφος. Θεωρούνται η καλύτερη επιλογή για κατασκευή, επειδή χαρακτηρίζονται από αντοχή, αντοχή στον παγετό, αντοχή στο νερό. Ωστόσο, το να σκάβετε ένα λάκκο ή να οδηγείτε πασσάλους σε τέτοιο έδαφος δεν είναι εύκολο. Η έξοδος από την κατάσταση γίνεται συνήθως ηγέτης - προετοιμασία του φρέατος μέσα στο οποίο στη συνέχεια οδηγείται ή χαμηλώνεται η υποστήριξη.
 • Clayey Διακρίνονται από την μεγαλύτερη ανύψωση (είναι κορεσμένα με νερό και αποκτούν μια "ανυψωτική" κατάσταση, διογκώνονται όταν παγώνουν). Τα πήλινα εδάφη δεν είναι πολύ πυκνά και επομένως είναι ευαίσθητα σε παραμορφώσεις. Διακρίνονται σε πηλό, αργιλώδη, αμμώδη αργιλικά.

Αυτή δεν είναι η καλύτερη επιλογή για κατασκευή, καθώς υπάρχει υψηλός κίνδυνος καθίζησης του ιδρύματος, πλημμύρες της βάσης και των πρώτων ορόφων της εγκατάστασης, κατανομή των επικοινωνιών. Για τέτοια εδάφη, δεν συνιστάται η χρήση θεμελιώσεων λωρίδων. Η εξαίρεση είναι πηλός, αλλά μόνο υπό την προϋπόθεση ότι χρησιμοποιείται βαθιά (μέχρι 1,5 m) θεμέλιο λωρίδα.

 • Sandy. Γενικά, αυτός ο τύπος εδάφους μπορεί να αποδοθεί σε μη βραχώδη, καθώς η άμμος διέρχεται από το νερό χωρίς να υποστεί παραμόρφωση και προσφέρεται για συμπύκνωση. Το έδαφος αυτό έχει διάφορες ποικιλίες.Πρόκειται για χωμάτινα εδάφη (χονδροειδής άμμος), εδάφη από μεσαία άμμο και "αργυρά" εδάφη (με βάση την λεπτή άμμο, η οποία είναι παρόμοια με την πηλό στα χαρακτηριστικά της).
 • Οργανικά. Αυτά περιλαμβάνουν αργυρά, πετρώδη εδάφη. Είναι τα πιο ακατάλληλα για κατασκευή, καθώς χαρακτηρίζονται από ευθρυπτότητα, υψηλή περιεκτικότητα σε υπόγεια ύδατα.

Συνοψίζοντας, μπορούμε να πούμε ότι η θεμελίωση της ταινίας απαιτεί ένα πιο ανθεκτικό, πυκνό, μη κορεσμένο έδαφος. Αυτός ο τύπος θεμελίωσης δεν συνιστάται για χρήση σε ανάγλυφα εδάφη, κατά τη διάρκεια κατασκευής σε ορεινές πλαγιές, κοντά σε υδάτινα σώματα.

Η χρήση βάσης ταινιών σε εδάφη βιολογικής προέλευσης απαγορεύεται αυστηρά.

Η μέθοδος των σωρών (ανάλογα με την επιλεγμένη τεχνολογία οδήγησης των στηριγμάτων) μπορεί να εντοπιστεί σε σχεδόν οποιοδήποτε τύπο εδάφους - κορεσμένο με υγρασία, κίνηση, πηλό και ακόμη και οργανικό. Ωστόσο, σε πολύ πυκνά βραχώδη εδάφη, μια προσπάθεια να οδηγηθεί ένας σωρός είναι γεμάτος με παραμόρφωση. Αδύνατο να χρησιμοποιηθεί και μέθοδος σωληνοειδούς βίδας για την τοποθέτηση υποστηριγμάτων. Η έξοδος από την κατάσταση θα είναι η εγκατάσταση θεμελίων λωρίδων ή η προκαταρκτική γεώτρηση πηγαδιών για φρεάτια στήριξης.

Σε άλλα θέματα, σε στερεά, αλλά όχι βραχώδη εδάφη, μπορείτε να προσπαθήσετε να οργανώσετε ένα θεμέλιο σωρό χρησιμοποιώντας την τεχνική του πλυσίματος του εδάφους. Γι 'αυτό, ετοιμάζεται επίσης ένα ορυχείο, στο οποίο η υποστήριξη μειώνεται (στο μέτρο του δυνατού). Στη συνέχεια, τροφοδοτείται νερό στο χώρο μεταξύ του στηρίγματος και του άξονα. Κατεβαίνοντας, μαλακώνει το έδαφος και συμβάλλει επίσης στη μείωση της τριβής μεταξύ της δομής και του εδάφους.

Ένα θεμέλιο πασσάλων μπορεί να βοηθήσει στην ανύψωση ενός κτιρίου, το οποίο το καθιστά ιδανικό για αντικείμενα που είναι επιρρεπή σε πλημμύρες. Το κυριότερο είναι να χρησιμοποιήσετε σωρούς από οπλισμένο σκυρόδεμα με αξιόπιστη αντιδιαβρωτική επίστρωση σε 2-3 στρώματα.

Χαρακτηριστικά

Οπτικά, η βάση της λωρίδας είναι μια λωρίδα οπλισμένου σκυροδέματος, η οποία εκτείνεται σε ολόκληρη την περίμετρο του κτιρίου και κλείνει σε ένα ενιαίο σύστημα. Είναι δύο τύπων: μονολιθικά και αρθρωτά. Ο πρώτος οργανώνεται με τη χύτευση οπλισμένου σκυροδέματος με σκυρόδεμα, ο δεύτερος συναρμολογείται από μπλοκ από οπλισμένο σκυρόδεμα στερεωμένους μαζί με διάλυμα σκυροδέματος και επιπλέον ενισχυμένο. Ανάλογα με το βάθος του υπογείου, μπορεί να βρίσκεται κάτω από το βάθος της κατάψυξης του εδάφους (βαθιά θεμελίωση) ή πάνω από αυτό το σήμα (λεπτώς ενσωματωμένο).

Ο βαθμός βάθους της βάσης της ταινίας επιλέγεται με βάση τα χαρακτηριστικά της δομής. Τα κεφαλαιακά διαστατικά αντικείμενα, καθώς και η κατασκευή τούβλων, πέτρας απαιτούν μια βαθιά θεμελίωση του θεμελίου. Για μικρά κτίρια, ξύλινα σπίτια ή σπίτια πλαισίων, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ρηχό ανάλογο της βάσης.

Γενικά, η βάση ταινίας είναι κατάλληλη για τους περισσότερους τύπους κτιρίων. Ταυτόχρονα, είναι δυνατό να ρυθμιστεί το βάθος της και, κατά συνέπεια, εάν είναι απαραίτητο, να μειωθεί η τιμή κόστους.

Σε αντίθεση με το σωρό, η βάση του τύπου ταινίας σας επιτρέπει να εξοπλίσετε τους χώρους του υπογείου και του υπογείου στο σπίτι. Με την υψηλής ποιότητας μόνωση του υπογείου μπορεί να μειωθεί σημαντικά η απώλεια θερμότητας της κατασκευής, μειώνοντας έτσι το κόστος θέρμανσης.

Στο υπόγειο, μπορείτε να κανονίσετε το λεβητοστάσιο, γκαράζ, εργαστήριο, πισίνα. Με άλλα λόγια, μπορείτε να αυξήσετε τον χρήσιμο ή τεχνικό χώρο του δωματίου. Ωστόσο, δεν πρέπει να ξεχνάμε το έδαφος στο οποίο σχεδιάζεται η ανέγερση κατοικίας με υπόγειο. Είναι απίθανο η χρήση του τελευταίου να είναι άνετη σε συνθήκες τακτικών πλημμυρών. Συγκεκριμένα, αυτό πρέπει να αναμένεται κατά την κατασκευή ενός παρόμοιου αντικειμένου σε εδάφη με υψηλό επίπεδο ανόδου των υπόγειων υδάτων και σε ιδιαίτερα λιωμένα εδάφη.

Κάτω από το θεμέλιο του σωρού εννοείται η κατασκευή υποστηριγμάτων που σφυρηλατούνται στο έδαφος, συνδέονται από πάνω με δοκάρια ή σχιστόλιθο (μονολιθική πλάκα σε βάση σκυροδέματος ή οπλισμένου σκυροδέματος). Το φορτίο πέφτει σε αυτά τα στηρίγματα, τα οποία χαρακτηρίζονται από υψηλή αντοχή. Οι σωρούς οδηγούνται κάτω από το επίπεδο κατάψυξης του εδάφους. Πρέπει να περάσουν από τα επικίνδυνα στελέχη που είναι επιρρεπή σε παραμορφώσεις και να ενισχυθούν σε ισχυρά στρώματα.

Υποστηρίξεις μπορούν να γίνουν από:

 • ξύλο (λιγότερο ανθεκτικό, κατάλληλο για μικρά ξύλινα κτίρια).
 • μέταλλο (μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κτίρια κατοικιών σε έναν όροφο)?
 • (οι πιο ανθεκτικές μεταλλικές κατασκευές, γεμισμένες με σκυρόδεμα και ενισχυμένες στην εγκάρσια κατεύθυνση με χαλύβδινο οπλισμό, είναι κατάλληλες για πολυώροφες κατασκευές, οργάνωση υδραυλικών και μηχανικών κατασκευών, βιομηχανικές και γεωργικές εγκαταστάσεις).

Η εγκατάσταση πασσάλων μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους. Αυτό είναι το κύριο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας - επιλέγοντας μία ή άλλη μέθοδο εγκατάστασης, μπορείτε να προσαρμόσετε το θεμέλιο σωρό σχεδόν σε οποιοδήποτε, ακόμα και τον πιο "ιδιότροπο" τύπο εδάφους.

Τα θεμέλια των σωρών μπορούν να τοποθετηθούν όχι μόνο σε πετρώματα, κορεσμένα με νερό και ασταθή εδάφη, αλλά και σε περιοχές με υψηλή σεισμική δραστηριότητα.

Όλη η ποικιλία των μεθόδων οδήγησης πασσάλων μπορεί να μειωθεί σε πολλές ομάδες.

 • Μέθοδοι σφυρηλάτησης προτείνουν την οδήγηση ενός σωρού στο έδαφος ή το πάτημα του με ειδικές συσκευές ρύθμισης κραδασμών. Η μέθοδος απαιτεί τη χρήση βαρέων μηχανημάτων, την προστασία του σωρού με μια ειδική άκρη (έτσι ώστε να μην χωρίζεται όταν χτυπά). Μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο σε μη αναπτυγμένες περιοχές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η διαδικασία εγκατάστασης συνοδεύεται από υψηλό επίπεδο θορύβου και κραδασμών, που επηρεάζουν δυσμενώς το έδαφος των βάσεων των γειτονικών κτηρίων.
 • Γεμιστές μέθοδοι (είναι επίσης υποβρύχιες) προτείνουν τη μείωση του σωρού σε ένα προετοιμασμένο φρέαρ. Η διάμετρος του είναι ελαφρώς μεγαλύτερη από τη διάμετρο του σωλήνα, επομένως το περίβλημα χρησιμοποιείται για την τοποθέτηση του τελευταίου. Επίσης, ο ελεύθερος χώρος μεταξύ των τοιχωμάτων του φρεατίου και των πλευρικών επιφανειών του υποστηρίγματος μπορεί να γεμίζεται με κονίαμα κονιάματος ή παρόμοιο τσιμέντο και άμμο. Η μέθοδος αυτή διαφέρει από την προηγούμενη, μειώνοντας το επίπεδο θορύβου, την απουσία κραδασμών, έτσι ώστε να μπορεί να χρησιμοποιηθεί ακόμη και σε συνθήκες πυκνής αστικής ανάπτυξης.
 • Μέθοδος βιδώματος πασσάλων Περιλαμβάνει επίσης τη χρήση ενός ορυχείου που δημιουργήθηκε προηγουμένως, αλλά ο σωρός δεν κατέβηκε ή σφυρηλατήθηκε σε αυτό, αλλά βιδώθηκε χάρη στις λεπίδες στο κάτω μέρος του στηρίγματος. Λόγω αυτού, υπάρχει μείωση της τριβής μεταξύ του υποστηρίγματος και του εδάφους, και επομένως - απλοποίηση της διαδικασίας εγκατάστασης.

Ένα σημαντικό μειονέκτημα για την ίδρυση των ξυλοπόδων είναι η αδυναμία κατασκευής κτιρίου με υπόγειο. Αυτό δεν είναι μόνο ενοχλητικό, αλλά απαιτεί επίσης πιο σοβαρή μόνωση του ίδιου του κτιρίου.

Το κόστος και η πολυπλοκότητα της εγκατάστασης

Αν μιλάμε για το οικονομικό κόστος και τη δυσκολία της διαδικασίας, τότε από αυτή την άποψη η βάση λωρίδων χάνει στο σωρό - είναι πιο ακριβό. Περιλαμβάνει τη διεξαγωγή ανασκαφών, την αγορά άμμου και χαλικιών για το "μαξιλάρι", καθώς και τη διάρκεια της διαδικασίας, λόγω της ανάγκης να περιμένουμε το σκυρόδεμα να πάρει την επιθυμητή δύναμη.

Κατά τη ζεστή εποχή, συνιστάται η τοποθέτηση των θεμελιώσεων των σωρών και των ταινιών σε ξηρούς καιρούς. Σε αρνητικές θερμοκρασίες, η έκχυση σκυροδέματος και η τοποθέτηση πασσάλων μπορούν να πραγματοποιηθούν εάν το επίπεδο κατάψυξης του εδάφους δεν υπερβαίνει το 1 m. Ωστόσο, στην περίπτωση αυτή είναι απαραίτητο να χρησιμοποιηθεί ειδικός εξοπλισμός και να προστεθούν ειδικά συστατικά στο διάλυμα έτσι ώστε το σκυρόδεμα να έχει αποκτήσει την απαραίτητη αντοχή. Αυτό αυξάνει το κόστος εγκατάστασης.

Παρά το γεγονός ότι, θεωρητικά, οι σωροί μπορούν να οδηγηθούν ακόμη και το χειμώνα, μια τέτοια εγκατάσταση απειλεί να κυλήσει όταν το έδαφος λιώσει.

Εάν δεν είναι δυνατό να αναβληθεί η κατασκευή μέχρι την ζεστή εποχή, πρέπει να χρησιμοποιήσετε ειδικές συσκευές που παράγουν ζεστό ατμό. Κατεβαίνουν στο φρεάτιο για να θερμάνουν το έδαφος, μετά από το οποίο τοποθετούν το στήριγμα με βολικό τρόπο.

Από την άλλη πλευρά, εάν διαθέτετε τις απαραίτητες δεξιότητες, το ίδρυμα λωρίδων μπορεί να οργανωθεί από τα χέρια σας, χωρίς να περιλαμβάνει ειδικό εξοπλισμό. Η μόνη εξαίρεση είναι ο μίξερ σκυροδέματος, που είναι απαραίτητος για να χυθεί το θεμέλιο μιας μεγάλης περιοχής. Εάν μιλάμε για το μικρό μέγεθος της βάσης, τότε το διάλυμα μπορεί να παρασκευαστεί ανεξάρτητα απευθείας στο εργοτάξιο.

Ωστόσο, αυτή η δήλωση δεν μπορεί να θεωρηθεί δίκαιη σε σχέση με τα θεμέλια λωρίδων μιας μεγάλης περιοχής. Το γεγονός είναι ότι για να εξασφαλιστεί υψηλή ικανότητα φέρουσας, η λύση του σκυροδέματος πρέπει να χυθεί κάθε φορά. Με ένα μεγάλο μέτωπο της εργασίας δεν μπορεί να κάνει χωρίς τη συμμετοχή του ειδικού εξοπλισμού και την πρόσληψη της κατασκευαστικής ομάδας.

Η οργάνωση του ιδρύματος σωρού περιλαμβάνει στις περισσότερες περιπτώσεις τη συμμετοχή βαρέων μηχανημάτων (εγκαταστάσεις εξόρυξης, εκσκαφείς με σφυρί κ.λπ.)). Αν μιλάμε για συστήματα εμβάπτισης πασσάλων, τότε ειδικός εξοπλισμός μπορεί να τοποθετηθεί μόνο σε εργοτάξια των οποίων οι διαστάσεις δεν είναι μικρότερες από 500 m kV. Προσωπικά, μπορείτε να εγκαταστήσετε μόνο σωρούς με λεπίδες. Θα είναι φθηνότερο, αλλά η διαδικασία θα είναι επίπονη και χρονοβόρα.

Η έξοδος από την κατάσταση, εάν είναι απαραίτητο να οικοδομηθεί ένα κεφαλαιώδες αντικείμενο σε αδύναμα, κινητά εδάφη που είναι επιρρεπή σε κατάψυξη, θα είναι η εγκατάσταση ενός θεμελιώδους πλέγματος. Οι αξιολογήσεις των επαγγελματιών κατασκευαστών επιβεβαιώνουν ότι αυτή η επιλογή περιλαμβάνει τα καλύτερα χαρακτηριστικά του ιδρύματος σε σωρούς και αντίστοιχες ταινίες. ΜεΤο Vai παρέχει αντίσταση στην παραμόρφωση του εδάφους και η "ταινία" του σκυροδέματος αναλαμβάνει το φορτίο του κτιρίου.

Αυτό είναι καλύτερο: κασέτες ή βίδες για τη θεμελίωση, δείτε το παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο