Υψηλής πίεσης τούβλα: χαρακτηριστικά και συστάσεις για χρήση

 Υψηλής πίεσης τούβλα: χαρακτηριστικά και συστάσεις για χρήση

Το υπερσυμπιεσμένο τούβλο είναι ένα ευπροσάρμοστο υλικό κατασκευής και φινιρίσματος και χρησιμοποιείται ευρέως για την ανέγερση κτιρίων, την επένδυση προσόψεων και την ολοκλήρωση μικρών αρχιτεκτονικών μορφών. Το υλικό εμφανίστηκε στην αγορά στα τέλη του περασμένου αιώνα και σχεδόν αμέσως έγινε πολύ δημοφιλές και δημοφιλές.

Χαρακτηριστικά και σύνθεση

Το υπερπλαστικό τούβλο είναι μια τεχνητή πέτρα, για την κατασκευή της οποίας χρησιμοποιούνται κοσκίνισμα γρανίτη, πέτρωμα κελύφους, νερό και τσιμέντο. Το τσιμέντο σε τέτοιες συνθέσεις λειτουργεί ως συνδετικό υλικό και το μερίδιό του σε σχέση με τη συνολική μάζα είναι συνήθως τουλάχιστον 15%.Τα απόβλητα ορυχείων και η σκωρία υψικαμίνου μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν ως πρώτες ύλες. Το χρώμα των προϊόντων εξαρτάται από το ποια από αυτά τα εξαρτήματα θα χρησιμοποιηθούν. Έτσι, η απομάκρυνση του γρανίτη δίνει μια γκρίζα απόχρωση και η παρουσία του βράχου του κελύφους χρωματίζει ένα τούβλο σε κιτρινωπό-καφέ τόνο.

Σύμφωνα με τα επιχειρησιακά χαρακτηριστικά του, το υλικό έχει αρκετά ομοιότητες με το σκυρόδεμα και διακρίνεται από υψηλή αντοχή και αντίσταση σε επιθετικές περιβαλλοντικές επιδράσεις. Όσον αφορά την αξιοπιστία και την ανθεκτικότητα, το συμπιεσμένο τούβλο δεν είναι σε καμία περίπτωση κατώτερο από τα μοντέλα κλίνκερ και μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως κύριο οικοδομικό υλικό για την κατασκευή τοίχων. Οπτικά, είναι κάπως θυμίζει φυσική πέτρα, καθιστώντας την ευρέως χρησιμοποιούμενη στο σχεδιασμό προσόψεων κτιρίων και περιφράξεων. Επιπλέον, το κονίαμα τσιμέντου είναι ικανό να αναμειγνύεται καλά με διάφορες χρωστικές και χρωστικές, που σας επιτρέπει να παράγετε τούβλα σε μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και να το χρησιμοποιείτε ως διακοσμητική επένδυση.

Τα κύρια χαρακτηριστικά του υπερπλισμένου τούβλου, που καθορίζουν τις ποιότητες του, είναι η πυκνότητα, η θερμική αγωγιμότητα, η απορρόφηση νερού και η αντοχή στον παγετό.

 • Η αντοχή ενός υπερ-πιεσμένου τούβλου καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό από την πυκνότητα του υλικού, η οποία είναι κατά μέσο όρο 1600 kg / m3. Κάθε σειρά τεχνητής πέτρας αντιστοιχεί σε έναν συγκεκριμένο δείκτη αντοχής, ο οποίος δηλώνεται με το Μ (η), όπου το ν δηλώνει την αντοχή του υλικού, το οποίο στα προϊόντα σκυροδέματος κυμαίνεται από 100 έως 400 kg / cm2. Έτσι, τα μοντέλα με δείκτη M-350 και M-400 έχουν τους καλύτερους δείκτες ισχύος. Ένα τέτοιο τούβλο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανέγερση τοίχων στήριξης της κατασκευής, ενώ τα προϊόντα της μάρκας M-100 αναφέρονται στα μπροστινά μοντέλα και χρησιμοποιούνται μόνο για διακόσμηση.
 • Το λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό της πέτρας είναι η θερμική αγωγιμότητα. Η εξοικονόμηση θερμότητας του υλικού και η δυνατότητα χρήσης του για την κατασκευή κατοικιών εξαρτάται από αυτόν τον δείκτη. Τα μοντέλα με υπερβολική πίεση έχουν ένα χαμηλότερο δείκτη θερμικής αγωγιμότητας, ίσο με 0,43 συμβατικές μονάδες. Όταν χρησιμοποιείτε τέτοιο υλικό, πρέπει να έχετε κατά νου ότι δεν είναι σε θέση να συγκρατήσει θερμότητα μέσα στο δωμάτιο και θα το αφαιρέσει ελεύθερα έξω. Αυτό πρέπει να λαμβάνεται υπόψη κατά την επιλογή υλικών για την κατασκευή κεφαλών και, αν χρειαστεί, να ληφθούν πρόσθετα μέτρα για την απομόνωσή τους.Τα κοίλα πορώδη μοντέλα έχουν την υψηλότερη θερμική αγωγιμότητα, ίση με 1,09 συμβατικές μονάδες. Σε τέτοια τούβλα υπάρχει ένα εσωτερικό στρώμα αέρα που δεν επιτρέπει τη θερμότητα να βγαίνει έξω από το δωμάτιο.
 • Η αντοχή στον παγετό των υπερσυμπιεσμένων προϊόντων υποδεικνύεται από τον δείκτη F (n), όπου n είναι ο αριθμός των κύκλων ψύξης-απόψυξης που μπορεί να μεταφέρει το υλικό χωρίς απώλειες των κύριων χαρακτηριστικών του. Αυτός ο δείκτης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από το πορώδες του τούβλου, το οποίο στις περισσότερες τροποποιήσεις κυμαίνεται από 7 έως 8%. Η αντίσταση σε παγετό ορισμένων μοντέλων μπορεί να φτάσει σε 300 κύκλους, γεγονός που καθιστά δυνατή τη χρήση του υλικού για την κατασκευή εγκαταστάσεων σε όλες τις κλιματικές ζώνες, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών του Άπω Βορρά.
 • Η απορρόφηση νερού ενός τούβλου δείχνει πόση υγρασία μπορεί να απορροφήσει μια πέτρα σε ένα ορισμένο χρονικό διάστημα. Για τα εξωθημένα τούβλα, το ποσοστό αυτό κυμαίνεται μεταξύ 3-7% του συνολικού όγκου του προϊόντος, πράγμα που μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε με ασφάλεια το υλικό για εξωτερική διακόσμηση προσόψεων σε περιοχές με υγρό και θαλάσσιο κλίμα.

Η πέτρα υψηλής πίεσης παράγεται σε τυποποιημένα μεγέθη 250x120x65 mm και το βάρος ενός προϊόντος πλήρους σώματος είναι 4,2 kg.

Τεχνολογία παραγωγής

Η υπερπλήρωση είναι μια μέθοδος καύσης χωρίς καύση, στην οποία αναμιγνύονται ασβεστόλιθος και τσιμέντο, αραιώνονται με νερό και αναμειγνύονται καλά μετά την προσθήκη της βαφής. Η μέθοδος ημι-ξηρής πίεσης περιλαμβάνει τη χρήση πολύ μικρής ποσότητας νερού, το μερίδιο της οποίας δεν υπερβαίνει το 10% της συνολικής πρώτης ύλης. Στη συνέχεια, από την προκύπτουσα μάζα σχηματίζονται τούβλα με κοίλη ή κοφτερή εκτέλεση και αποστέλλονται υπό υπερπαραθύρου 300 τόνων. Δείκτες πίεσης έως 25 MPa.

Στη συνέχεια, ο δίσκος με κενά τοποθετείται στον θάλαμο ατμού, όπου, σε θερμοκρασία 70 μοίρες, τα προϊόντα διατηρούνται για 8-10 ώρες. Στο στάδιο του ατμού, το τσιμέντο καταφέρνει να συλλέξει την υγρασία που χρειάζεται και το τούβλο αποκτά το 70% της αντοχής του. Το υπόλοιπο 30% του προϊόντος παίρνει μέσα σε ένα μήνα μετά την παραγωγή, μετά από το οποίο είναι πλήρως έτοιμο για χρήση. Ωστόσο, μπορείτε να μεταφέρετε και να αποθηκεύσετε τούβλα αμέσως, χωρίς να περιμένετε τα προϊόντα να αποκτήσουν την απαραίτητη δύναμη.

Το τούβλο ξηρής πίεσης δεν έχει μεμβράνη τσιμέντου μετά την κατασκευή, λόγω της οποίας διαθέτει πολύ υψηλότερες ιδιότητες προσκόλλησης από το σκυρόδεμα. Η απουσία μιας μεμβράνης αυξάνει την ικανότητα του υλικού να αυτοεπικαλύπτεται και επιτρέπει στους τοίχους να αναπνέουν.Επιπλέον, τα προϊόντα διακρίνονται από την ομαλή επιφάνεια και τα κανονικά γεωμετρικά σχήματα. Αυτό διευκολύνει πολύ το έργο των χτιστών και σας επιτρέπει να κάνετε την τοιχοποιία πιο ακριβή. Προς το παρόν, δεν έχει αναπτυχθεί ένα ενιαίο πρότυπο για το υπερπλαστικό τούβλο. Το υλικό παράγεται σύμφωνα με τα πρότυπα που αναφέρονται στα GOST 6133-99 και 53-2007, τα οποία ρυθμίζουν μόνο το μέγεθος και το σχήμα των προϊόντων.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Υψηλή καταναλωτική ζήτηση για τούβλα από συμπαγές σκυρόδεμα λόγω των αδιαμφισβήτητων πλεονεκτημάτων του υλικού αυτού.

 • Η αυξημένη αντίσταση της πέτρας στις επιδράσεις των ακραίων θερμοκρασιών και της υψηλής υγρασίας επιτρέπει τη χρήση πέτρας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και της επένδυσης σε οποιεσδήποτε κλιματικές ζώνες χωρίς περιορισμούς.
 • Η ευκολία εγκατάστασης εξηγείται από τα σωστά γεωμετρικά σχήματα και τις ομαλές άκρες των προϊόντων, τα οποία εξοικονομούν σημαντικά τη λύση και διευκολύνουν την εργασία των χτιστών.
 • Η υψηλή ανθεκτικότητα σε μια κάμψη και ένας διαχωρισμός ευνοϊκά διακρίνει τα μοντέλα υπερπλήρωσης από άλλους τύπους τούβλων. Το υλικό δεν είναι επιρρεπές σε ρωγμές, σχηματισμό τσιπ και χτυπήματα και έχει μεγάλη διάρκεια ζωής. Τα προϊόντα μπορούν να διατηρήσουν τις ιδιότητες απόδοσης τους για διακόσια χρόνια.
 • Λόγω της απουσίας μίας στρώσης από σκυρόδεμα στην επιφάνεια τούβλου, το υλικό έχει υψηλή πρόσφυση με τσιμεντοκονία και μπορεί να χρησιμοποιηθεί οποιαδήποτε στιγμή του χρόνου.
 • Η απόλυτη ασφάλεια για την ανθρώπινη υγεία και η οικολογική καθαρότητα της πέτρας οφείλεται στην απουσία επιβλαβών ακαθαρσιών στη σύνθεσή της.
 • Η επιφάνεια του τούβλου έχει ιδιότητες απόρριψης βρωμιάς, έτσι ώστε η σκόνη και η αιθάλη να μην απορροφούνται και να ξεπλένονται με βροχή.
 • Μια ευρεία γκάμα και μια μεγάλη ποικιλία χρωμάτων διευκολύνει την επιλογή και σας επιτρέπει να αγοράσετε υλικό για κάθε γούστο.

Τα μειονεκτήματα των υπερπλασμένων τούβλων περιλαμβάνουν ένα μεγάλο βάρος υλικού. Υποχρεούται να μετρήσει το μέγιστο επιτρεπτό φορτίο στο θεμέλιο με μια μάζα από τούβλα. Επιπλέον, η πέτρα είναι επιρρεπής σε μέτρια παραμόρφωση λόγω της θερμικής διαστολής του υλικού και με την πάροδο του χρόνου μπορεί να αρχίσει να πρήζεται και να σπάει. Ταυτόχρονα, η τοιχοποιία χαλαρώνει και γίνεται δυνατή η κατασκευή ενός τούβλου από αυτό. Όσον αφορά τις ρωγμές, μπορούν να φτάσουν πλάτος 5 mm και να το αλλάξουν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Έτσι, κατά τη διάρκεια της ψύξης της πρόσοψης, οι ρωγμές αυξάνονται αισθητά και όταν θερμαίνεται μειώνεται.Αυτή η κινητικότητα των τοιχοποιιών μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα με τους τοίχους, καθώς και με πύλες και πύλες, κατασκευασμένες από συμπαγές τούβλο. Μεταξύ των μειονεκτημάτων σημειώνεται η τάση του υλικού για καύση, καθώς και το υψηλό κόστος των προϊόντων, φτάνοντας τα 33 ρούβλια για ένα τούβλο.

Είδη

Η ταξινόμηση ενός υπερ-πιεσμένου τούβλου πραγματοποιείται σε διάφορους λόγους, ο κύριος από τους οποίους είναι ο λειτουργικός σκοπός του υλικού. Σύμφωνα με αυτό το κριτήριο, υπάρχουν τρεις κατηγορίες πέτρας: συνηθισμένες, προσανατολισμένες και σχηματοποιημένες.

Μεταξύ των συνηθισμένων μοντέλων εκπέμπουν σωληνωτά και κοίλα προϊόντα. Οι πρώτοι διακρίνονται από την απουσία εσωτερικών κοιλοτήτων, υψηλού βάρους και υψηλής θερμικής αγωγιμότητας. Για την κατασκευή της στέγασης τέτοιου είδους υλικό δεν είναι κατάλληλο, αλλά στην κατασκευή καμάρες, στήλες και άλλες μικρές αρχιτεκτονικές μορφές που χρησιμοποιούνται πολύ συχνά. Τα κοίλα μοντέλα ζυγίζουν κατά μέσο όρο κατά 30% λιγότερο από τα αντίστοιχα πλήρους σώματος και χαρακτηρίζονται από χαμηλή θερμική αγωγιμότητα και πιο μέτρια παραμόρφωση θερμοκρασίας. Τέτοια μοντέλα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την κατασκευή φέροντων τοίχων σπιτιών, αλλά λόγω του υψηλού κόστους τους, χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς αυτούς λιγότερο συχνά.

Μια ενδιαφέρουσα παραλλαγή του υπερπηγμένου κοίλου τούβλου είναι το μοντέλο "Lego", το οποίο έχει 2 διαμπερείς οπές με διάμετρο 75 mm το καθένα. Το τούβλο πήρε το όνομά του λόγω της οπτικής ομοιότητας με τον σχεδιαστή των παιδιών, όπου οι κάθετες τρύπες χρησιμεύουν για τη σύνδεση των στοιχείων. Κατά την τοποθέτηση μιας τέτοιας πέτρας, κατ 'αρχήν, είναι αδύνατο να κατεβείτε και να σπάσετε την τάξη. Αυτό επιτρέπει ακόμη και στους άπειρους πλοιάρχους να εκτελούν απόλυτα επίπεδη τοιχοποιία.

Ο προσόψεως τούβλο είναι διαθέσιμος σε πολύ ευρύ φάσμα. Εκτός από τα ομαλά μοντέλα, υπάρχουν ενδιαφέρουσες επιλογές που μιμούνται φυσική ή άγρια ​​πέτρα. Και αν με τα πρώτα τα πάντα είναι περισσότερο ή λιγότερο καθαρά, τότε τα δεύτερα ονομάζονται σχισμένη ή θρυμματισμένη πέτρα και φαίνονται πολύ ασυνήθιστα. Η επιφάνεια των προϊόντων αυτών έχει πολλές μάρκες και είναι στίγματα με ένα δίκτυο μικρών ρωγμών και λακκούβες. Αυτό κάνει το υλικό πολύ παρόμοιο με τις αρχαίες πέτρες οικοδόμησης, και τα σπίτια που χτίστηκαν από αυτό είναι σχεδόν αδιαμφισβήτητα από τα αρχαία μεσαιωνικά κάστρα.

Τα διαμορφωμένα μοντέλα είναι υπερ-συμπιεσμένα προϊόντα μη τυποποιημένων μορφών και χρησιμοποιούνται για την κατασκευή και διακόσμηση καμπυλόγραμμων αρχιτεκτονικών δομών.

Ένα άλλο κριτήριο για την ταξινόμηση τούβλων είναι το μέγεθός του. Τα μοντέλα υψηλής πίεσης διατίθενται σε τρία παραδοσιακά μεγέθη. Το μήκος και το ύψος των προϊόντων είναι 250 και 65 mm αντίστοιχα και το πλάτος τους μπορεί να ποικίλει. Για τυποποιημένα τούβλα, είναι 120 mm, για τούβλα αστακό - 85, και για στενά - 60 mm.

Χαρακτηριστικά εφαρμογής

Τα υπερπληρωμένα μοντέλα αποτελούν ιδανικό υλικό για τη δημιουργία σύνθετων επιφανειών ανακούφισης και μπορούν να υποβληθούν σε οποιαδήποτε μηχανική επεξεργασία. Η πέτρα θεωρείται πραγματικό όφελος για τους σχεδιαστές και τους επιτρέπει να εφαρμόσουν τις πιο θαρραλέες αποφάσεις. Ωστόσο, η χρήση του πρέπει να ακολουθεί ορισμένες συστάσεις. Έτσι, κατά τη διάρκεια της κατασκευής φράχτων και προσόψεων, είναι απαραίτητο να ενισχυθεί η τοιχοποιία με γαλβανισμένο πλέγμα με μικρά κελιά. Επιπλέον, είναι επιθυμητό να σχηματιστούν κενά για τη θερμική διαστολή, τα οποία να έχουν κάθε 2 εκατοστά. Γενικά, δεν συνιστάται η χρήση πλινθωμάτων πλήρους σώματος για την κατασκευή φέροντων τοίχων κατοικιών. Για τους σκοπούς αυτούς, επιτρέπεται η χρήση μόνο κοίλων συνηθισμένων μοντέλων.

Όταν ένα κτίριο είναι ήδη κατασκευασμένο, συχνά σχηματίζονται κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του τα λευκά κηλίδες και οι λεκέδες, που ονομάζονται εξόρυξη. Ο λόγος για την εμφάνισή τους είναι η διέλευση από τους πόρους της πέτρας του νερού που περιέχεται στο τσιμεντοκονία, κατά τη διάρκεια της οποίας εναποτίθεται αλάτι στο εσωτερικό του τούβλου. Επιπλέον, αλατίζουν το αλάτι στην επιφάνεια και κρυσταλλώνουν. Αυτό, με τη σειρά του, χαλάει πολύ την εμφάνιση της τοιχοποιίας και τη συνολική εμφάνιση της δομής.

Για να αποφευχθεί ή να ελαχιστοποιηθεί η εμφάνιση της εξάτμισης, συνιστάται η χρήση τσιμέντου της μάρκας M400, το ποσοστό των διαλυτών αλάτων στα οποία είναι πολύ χαμηλό. Ανακατέψτε το διάλυμα όσο το δυνατόν παχύτερο και προσπαθήστε να μην το λεκιάσετε στο πρόσωπο της πέτρας. Επιπλέον, είναι ανεπιθύμητο να εμπλακούμε στην κατασκευή στη βροχή, και μετά το τέλος κάθε σταδίου εργασίας είναι απαραίτητο να καλύψουμε την τοιχοποιία με μουσαμά. Η πρόληψη της εμφάνισης της εξάτμισης θα βοηθήσει επίσης με την κάλυψη της πρόσοψης με υδατοαπωθητικές λύσεις και τον ταχύτερο εξοπλισμό του κατασκευασμένου κτιρίου με σύστημα αποστράγγισης.

Εάν η έκχυση εξακολουθεί να εμφανίζεται, είναι απαραίτητο να αναμειγνύετε 2 κουταλιές της σούπας. κουτάλι 9% ξίδι με λίτρο νερό και επεξεργάζονται λεκές λεκέδες. Το ξίδι μπορεί να αντικατασταθεί με διάλυμα αμμωνίας ή 5% υδροχλωρικού οξέος. Καλά αποτελέσματα επιτυγχάνονται με την επεξεργασία των τοίχων με τη βοήθεια του "Facade-2" και του "Tiprom OF".Η κατανάλωση του πρώτου φαρμάκου θα είναι μισό λίτρο ανά m2 επιφάνειας και η δεύτερη - 250 ml. Εάν δεν είναι δυνατό να κάνετε την επεξεργασία της πρόσοψης, τότε θα πρέπει να είστε υπομονετικοί και να περιμένετε λίγα χρόνια: κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, η βροχή θα απομακρύνει όλη τη λευκή κατάσταση και θα επιστρέψει την αρχική εμφάνιση στο κτίριο.

Κριτικές οικοδόμων

Στηριζόμενη στην επαγγελματική άποψη των κατασκευαστών, το υπερ-συμπιεσμένο τούβλο δείχνει εξαιρετική αντοχή πρόσφυσης με τσιμεντοκονία, που υπερβαίνει το κεραμικό τούβλο κατά 50-70%. Επιπροσθέτως, ο δείκτης της πυκνότητας εσωτερικής επιφάνειας της τοιχοποιίας των προϊόντων σκυροδέματος είναι 1,7 φορές υψηλότερος από τις ίδιες τιμές των κεραμικών προϊόντων. Η ίδια κατάσταση με την πολυεπίπεδη δύναμη, είναι επίσης υψηλότερη στα υπερπλασμένα τούβλα. Υπάρχει επίσης ένα υψηλό διακοσμητικό στοιχείο του υλικού. Τα σπίτια που είναι επενδεδυμένα με υπερπληθωμένη πέτρα φαίνονται πολύ αξιοπρεπή και πλούσια. Εφιστάται επίσης η προσοχή στην αυξημένη αντίσταση του υλικού στις επιδράσεις χαμηλών θερμοκρασιών και υψηλής υγρασίας, γεγονός που εξηγείται από τη χαμηλή απορρόφηση νερού των προϊόντων και την εξαιρετική αντοχή στον παγετό.

Έτσι, τα υπερπληρωμένα μοντέλα ωφελούνται από διάφορους δείκτες από άλλους τύπους υλικών και, με σωστή επιλογή και σωστή εγκατάσταση, είναι σε θέση να παρέχουν ένα συμπαγές και ανθεκτικό συμπλέκτη.

Πώς να βάζετε υπερπλαστικά τούβλα, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς.Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο