Πλάκες κλίνκερ για την πρόσοψη: τεχνικά χαρακτηριστικά και λεπτομέρειες εγκατάστασης

Τα πάνελ κλίνκερ είναι ένα δημοφιλές είδος διακοσμητικού φινιρίσματος πρόσοψης. Το υλικό αναπτύχθηκε και τέθηκε σε παραγωγή από ειδικούς από τη Γερμανία πριν από περισσότερα από 40 χρόνια και από τότε κατέχει μια αξιόλογη θέση στην αγορά των υλικών κατασκευής και φινιρίσματος.

Τεχνικές προδιαγραφές

Η τεχνολογία κατασκευής κλίνκερ είναι γνωστή εδώ και πολύ καιρό και συνίσταται στην εξωθητική επεξεργασία του πηλού από σχιστόλιθο, μετά την οποία τα προϊόντα αποκτούν υψηλή απόδοση και ξεπερνούν τα υλικά αργίλου και σκυροδέματος όσον αφορά τη δύναμη και την αντοχή στον παγετό. Τέτοιες προσόψεις μπορεί συχνά να παρατηρηθούν στις προσόψεις κατοικιών και αρχιτεκτονικών μνημείων.

Ο πίνακας κλίνκερ είναι μια πολυστρωματική μονάδα αποτελούμενη από φύλλο αφρού πολυουρεθάνης. από πάχος 2 έως 8 cm επί του οποίου στερεώνεται το κεραμικό διακοσμητικό στρώμα.Έτσι, το πάνελ κλίνκερ είναι ένα μοναδικό υλικό φινιρίσματος που συνδυάζει αρμονικά διακοσμητικές ιδιότητες με ισχυρό μονωτικό αποτέλεσμα. Οι τεχνικές κατασκευής ενός κεραμιδιού που συνίσταται στην κατασκευή κεραμικών παρασκευασμάτων σε ειδικές μορφές με την επακόλουθη εκχύλιση με δομή αφρού πολυουρεθάνης αποκλείει πλήρως τη διαστρωμάτωση του χρησιμοποιούμενου πίνακα.

Το μέγεθος της πλάκας εξαρτάται από το σχεδιασμό και το σκοπό της και έχει μέσο όρο 1090x359 mm. Το κόστος ποικίλλει επίσης ανάλογα με το μέγεθος, τον αριθμό των στρώσεων και τον κατασκευαστή. Τα πιο ακριβά είναι τα γερμανικά μοντέλα. Η τιμή τους φτάνει τα 12 χιλιάδες ρούβλια ανά τετραγωνικό μέτρο. Ιταλικές εταιρείες προσφέρουν προϊόντα σε 7 χιλιάδες ρούβλια, και πολωνούς κατασκευαστές παράγουν περισσότερες συλλογές του προϋπολογισμού, το οποίο κοστίζει κατά μέσο όρο 5 χιλιάδες ρούβλια. Οι περισσότερες επιλογές του προϋπολογισμού θεωρούνται εγχώρια προϊόντα. Έτσι, ένα τετραγωνικό μέτρο του πάνελ, το οποίο βασίζεται σε αφρό πολυστερίνης, μπορεί να αγοραστεί σε ένα και μισό χιλιάδες ρούβλια, τα μοντέλα πολυουρεθάνης θα κοστίζουν δυόμισι χιλιάδες, ενώ τα πάνελ που δεν διαθέτουν θερμομόνωση πωλούνται στα 1900 ρούβλια.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Η υψηλή καταναλωτική ζήτηση και ένας μεγάλος αριθμός θετικών αναθεωρήσεων οφείλονται σε ορισμένα αδιαμφισβήτητα πλεονεκτήματα αυτού του υλικού.

 • Ο σχεδιασμός των πλαισίων επιτρέπει την απρόσκοπτη αντιμετώπιση της πρόσοψης. Αυτό επηρεάζει θετικά την αύξηση της εξοικονόμησης θερμότητας και καθιστά δυνατή τη σημαντική εξοικονόμηση της θέρμανσης της κατοικίας. Η θερμική αγωγιμότητα μιας πλάκας κλίνκερ με μονωτικό στρώμα πάχους 8 cm ισούται με τη θερμική αγωγιμότητα των τοιχοποιείων πλάτους 70 cm ή με το τοίχωμα αεριζόμενου σκυροδέματος πάχους 40 cm.
 • Τα μονόλιθια πάνελ έχουν ελκυστική εμφάνιση και εξαλείφουν την ανάγκη για σοβάτισμα προσόψεων. Το υλικό παράγεται σε ευρύ φάσμα με μεγάλη ποικιλία χρωμάτων και υφών, γεγονός που διευκολύνει σημαντικά την επιλογή και παρέχει άφθονες ευκαιρίες για την εφαρμογή τολμηρών σχεδιαστικών λύσεων. Το στρώμα κλίνκερ κατασκευάζεται με τη μορφή τούβλου ή πέτρας και μπορεί να έχει τόσο ομαλή όσο και τραχιά υφή. Η επιφάνεια ανακούφισης φαίνεται πιο εντυπωσιακή: ενισχύει περαιτέρω την οπτική ομοιότητα του πάνελ κλίνκερ με φυσικό υλικό.
 • Εύκολη εγκατάσταση και εύκολη συντήρηση.Χάρη στο καθολικό σύστημα στερέωσης "αγκάθι-αυλάκι", η πρόσοψη της πρόσοψης δεν θα απαιτήσει τη χρήση ακριβών εργαλείων και την εμπλοκή των ειδικών.
 • Τα πάνελ είναι εξαιρετικά ανθεκτικά στις υπεριώδεις ακτίνες και συνεπώς δεν χάνουν την αρχική τους εμφάνιση για μεγάλο χρονικό διάστημα και δεν απαιτούν μέτρα για την αποκατάσταση και την επισκευή τους.
 • Τα υλικά δεν παρουσιάζουν ενδιαφέρον για έντομα και τρωκτικά και δεν είναι ευαίσθητα στην εμφάνιση μούχλας και μύκητα.
 • Η παρουσία στην οπίσθια πλευρά των πάνελ διπλής στρώσης ειδικών κενών, παρέχει τον απαραίτητο εξαερισμό της πρόσοψης, γεγονός που εξαλείφει την ανάγκη εγκατάστασης πρόσθετου εξοπλισμού εξαερισμού.
 • Η στενή σύνδεση των πλαισίων μεταξύ τους εγγυάται την απουσία ψυχρών γεφυρών, η παρουσία των οποίων μπορεί να οδηγήσει σε συσσώρευση συμπυκνωμάτων και υπερβολική διαβροχή της πρόσοψης.
 • Οι υψηλές ηχομονωτικές ιδιότητες του υλικού θα προστατεύσουν με αξιοπιστία το σπίτι από το εξωτερικό θόρυβο.
 • Η αυξημένη αντίσταση στις επιδράσεις των επιθετικών εξωτερικών περιβαλλοντικών επιδράσεων επιτρέπει την λειτουργία των πάνελ σε οποιαδήποτε κλιματική ζώνη.Το υλικό ανέχεται τις σταγόνες θερμοκρασίας, δεν φοβάται υπερβολική υγρασία και μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από 50 χρόνια.
 • Τα πάνελ είναι ελαφριά, έτσι ώστε η επένδυση του κλίνκερ δεν έχει σημαντική επίδραση στα θεμέλια και τους φέροντες τοίχους.
 • Δυνατότητα εγκατάστασης σε οποιαδήποτε εποχή. Ο μόνος περιορισμός είναι η εφαρμογή της ομαλής έγχυσης. Η τοποθέτησή του μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο σε θετική θερμοκρασία.
 • Η παρουσία πρόσθετων στοιχείων για το σχεδιασμό εξωτερικών και εσωτερικών γωνιών, παραθύρων και ανοιγμάτων διευκολύνει πολύ την εγκατάσταση και δίνει στο κτήριο μια τελική εμφάνιση.

Τα μειονεκτήματα του υλικού περιλαμβάνουν το υψηλό κόστος του, το οποίο είναι ιδιαίτερα αισθητό όταν βλέπετε κτίρια σε δύο ορόφους και πάνω. Το μειονέκτημα είναι η ευθραυστότητα του στρώματος κλίνκερ. Η κεραμική επίστρωση δεν αντέχει σε μηχανικές κρούσεις και ισχυρούς κραδασμούς, έχει χαμηλή αντοχή στη θραύση και απαιτεί ιδιαίτερα προσεκτική αποθήκευση, εγκατάσταση και μεταφορά. Υπάρχει επίσης μια κακή διαπερατότητα ατμών των πάνελ, η οποία, αν δεν ακολουθούνται οι κανόνες εγκατάστασης, μπορεί να οδηγήσει σε υπερβολική διαβροχή της πρόσοψης λόγω του σχηματισμού συμπυκνώματος.

Είδη

Τα πάνελ κλίνκερ διατίθενται σε εκδόσεις δύο και τριών στρωμάτων. Τα μοντέλα τριών στρωμάτων αποτελούνται από κεραμικό στρώμα, διογκωμένο πολυστυρένιο και πρόσθετη θερμομονωτική βάση, με την οποία συναρμολογούνται στην πρόσοψη. Το επιπρόσθετο στρώμα μπορεί να κατασκευαστεί από τσιμέντο ινών, γυαλί-μαγνητισμό ή προσανατολισμένη σανίδα σκέλος. Το τσιμέντο ινών χαρακτηρίζεται από περιβαλλοντική ασφάλεια, καλή αντοχή και ανθεκτικότητα. Η βάση γυαλιού-μαγνητισμού προσελκύει με ευελιξία και επιτρέπει την επένδυση των καμπυλωτών τοίχων, και η πλάκα σε ξύλινη βάση έχει υψηλή θόρυβο και θερμομονωτικές ιδιότητες, διακρίνεται από το χαμηλό βάρος και τη χαμηλή τιμή.

Σε κάθε πλάκα, ανεξάρτητα από τον αριθμό των στρωμάτων, υπάρχουν ειδικές οπές και αυλακώσεις στερέωσης. Στη διαδικασία παραγωγής των μοντέλων τριών στρωμάτων με βάση την τεχνολογία αφρού πολυστερίνης χρησιμοποιείται, η οποία παρέχει μια κλειστή διάτρηση, η οποία παρέχει τελικά προϊόντα με ελάχιστη ανταλλαγή ατμού. Ωστόσο, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι οι διαθέσιμοι δείκτες διαπερατότητας ατμού δεν επαρκούν για τον επαρκή αερισμό, επομένως τα πάνελ κλίνκερ δεν συνιστώνται για χρήση στις προσόψεις ξύλινων κατοικιών.

Τα μοντέλα δύο στρωμάτων αποτελούνται από ένα διακοσμητικό στρώμα κλίνκερ και τη βάση από OSB ή DSP και προορίζονται για επενδύσεις προσόψεων που δεν χρειάζονται μόνωση ή για εκείνα τα κτίρια όπου έχει ήδη εγκατασταθεί μόνωση. Το κύριο πλεονέκτημα τους σε σχέση με τις πλάκες των τριών στρωμάτων, είναι μια καλή διαπερατότητα ατμών, η οποία οφείλεται στην έλλειψη μονωτικού στρώματος. Λόγω αυτής της ποιότητας, τα τοιχώματα της πρόσοψης έχουν την ικανότητα να αναπνέουν και η περίσσεια υγρασίας εκκενώνεται ελεύθερα έξω. Η διάρκεια ζωής των ελαφρών πάνελ είναι 25 χρόνια. Σύμφωνα με τη θέση του πάνελ χωρίζονται σε λεπτότερο τοίχο, και παχύ υπόγειο επιλογές. Το ύψος του κεραμικού στρώματος του τελευταίου μπορεί να φθάσει τα 1,7 cm.

Λεπτές λεπτομέρειες εγκατάστασης

Η επένδυση των τοίχων του κτιρίου με πάνελ κλίνκερ πρέπει να αρχίσει με την προετοιμασία της επιφάνειας του τοίχου. Για να γίνει αυτό, είναι απαραίτητο να αφαιρέσετε όλα τα προεξέχοντα στοιχεία, με τη μορφή κλιματιστικών και παραθυρόφυλλων, να αφαιρέσετε την προηγούμενη επίστρωση με επικάλυψη και να επεξεργαστείτε την επιφάνεια με αντισηπτικό και αστάρι. Στη συνέχεια, πρέπει να προχωρήσετε στην εγκατάσταση του δοχείου, κάτι που είναι απαραίτητο κατά την εγκατάσταση ενός αεριζόμενου τοίχου κουρτινών και με μεγάλες ανωμαλίες τοίχων.Το πλαίσιο μπορεί να κατασκευαστεί από ξύλινες ράβδους ή προφίλ αλουμινίου. Τα ξύλινα σανίδες πρέπει να προεπεξεργάζονται με ειδικές ενώσεις που αποτρέπουν την σήψη.

Η στερέωση των οδηγών θα πρέπει να πραγματοποιείται με βίδες με αυτοκόλλητες βίδες, η χρήση βραχιόνων δεν συνιστάται. Αρχικά, εγκαθίσταται η κάτω οριζόντια σιδηροτροχιά, η οποία πρέπει να τοποθετηθεί σε απόσταση 20 έως 40 cm από το έδαφος και να ελέγξει τη θέση της με τη βοήθεια ενός επιπέδου κτιρίου. Κάθε πάνελ πρέπει να βρίσκεται σε τρεις κάθετες ράβδους, οπότε κατά τον υπολογισμό του βήματος μεταξύ των πτερυγίων πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι διαστάσεις του. Το κενό μεταξύ των ράβδων και του τοιχώματος εξαλείφεται με τοποθέτηση αφρού. Αφού ολοκληρωθεί η εγκατάσταση του δοχείου, μπορείτε να προχωρήσετε στην αντιμετώπιση των πάνελ πρόσοψης.

Η τοποθέτηση των πάνελ των τριών στρωμάτων πρέπει να ξεκινά από τη γωνία από το κάτω μέρος, μετακινώντας από αριστερά προς τα δεξιά. Για να το κάνετε αυτό, στην πρώτη ράγα από το έδαφος, πρέπει να εγκαταστήσετε τον πίνακα και να το στερεώσετε με πείρους. Η περαιτέρω εγκατάσταση πραγματοποιείται σε βίδες με αυτοκόλλητη τομή και γίνεται στρογγυλεμένη. Μπορείτε να προχωρήσετε στην εγκατάσταση κάθε επόμενης σειράς μόνο στην περίπτωση που η εγκατάσταση του προηγούμενου έχει ήδη ολοκληρωθεί.Για κάθε σειρά που έχει τοποθετηθεί πρέπει να γεμίσει ο αφρός. Αυτό θα αυξήσει την ακαμψία της δομής και θα παρέχει μια στενότερη σύνδεση μεταξύ των σειρών. Το φινίρισμα των πλαγιών γίνεται συγχρόνως με την κύρια όψη. Μετά την ολοκλήρωση της εγκατάστασης, οι ραφές πρέπει να είναι επικαλυμμένες με ανθεκτικό σε παγετό στόκο.

Τα ελαφρύτερα μοντέλα δύο στρωμάτων χωρίς μόνωση στερεώνονται στον τοίχο ή το πλαίσιο χρησιμοποιώντας συγκολλητική σύνθεση που προέρχεται από ξηρό οικοδομικό μίγμα ή αφρό κόλλας. Αυτός ο τύπος εγκατάστασης έχει περιορισμούς στη θερμοκρασία του αέρα, ο οποίος ρυθμίζεται από τον κατασκευαστή της χρησιμοποιούμενης κόλλας. Συνήθως ο δείκτης αυτός αντιστοιχεί σε -10 μοίρες.

Τα πάνελ πρόσοψης Clinker είναι μια ευέλικτη επιλογή για το φινίρισμα κτιρίων. Συνδυάζοντας εξαιρετικές διακοσμητικές ιδιότητες και υψηλά χαρακτηριστικά εξοικονόμησης θερμότητας, σας επιτρέπουν να διακοσμήσετε με κομψότητα και αποτελεσματικότητα την πρόσοψη και να κάνετε το σπίτι ζεστό και άνετο.

Λεπτομερής επισκόπηση των κεραμιδιών και των πάνελ κλίνκερ - στο παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο