Χριστουγεννιάτικα παιχνίδια από την ΕΣΣΔ: τα είδη και τα χαρακτηριστικά

Όσο μεγαλώνουμε, τόσο πιο συχνά υπάρχει η επιθυμία να επιστρέψουμε σε μια ξέγνοιαστη και χαρούμενη παιδική ηλικία, και αυτό το συναίσθημα είναι ιδιαίτερα έντονο για το νέο έτος. Σήμερα, είναι όλο και πιο δυνατό να συναντήσετε ένα χριστουγεννιάτικο δέντρο διακοσμημένο σε ευρωπαϊκή στυλ, και αυτό μόνο σας κάνει να θέλετε να ντύσετε την ομορφιά του δάσους στις καλύτερες σοβιετικές παραδόσεις, βεβαιωθείτε ότι βάζετε το βαμβάκι που θα μιμηθεί το χιόνι και βάλτε ένα βαμβάκι Santa Claus με τη εγγονή σας Snow Maiden.

Ιστορία του

Στους Σοβιετικούς χρόνους, το παιχνίδι επιβίωσε πολύ, αλλά θα αρχίσουμε με την προ-επαναστατική εποχή, όταν εμφανίστηκε για πρώτη φορά η παράδοση της διακόσμησης του δέντρου της Πρωτοχρονιάς.

Στη Ρωσία, για πρώτη φορά για να γιορτάσει το Νέο Έτος και να ντύσει τα κωνοφόρα άρχισε κάτω από τον Πέτρο τον Μεγάλο. Ήταν κατά τη διάρκεια ενός από τα ταξίδια του στην Ευρώπη, είδε ένα όμορφο κωνοφόρο δέντρο, διακοσμημένο με μήλα, καραμέλες και μανταρίνια. Το θέαμα επωφελήθηκε πολύ από τον μελλοντικό αυτοκράτορα και, αμέσως μόλις έφτασε στην εξουσία, εκδόθηκε αμέσως διάταγμα, σύμφωνα με την οποία όλοι οι κάτοικοι της Ρωσίας υποχρεώθηκαν να βάλουν στο σπίτι τους ένα λιοντάρι ή ένα πεύκο πριν το Νέο Έτος και να το διακοσμήσουν με διάφορα φρούτα και γλυκά.

Ωστόσο, όταν ο Πέτρος Α πέθανε, η παράδοση του εορτασμού σταδιακά ξεθωριάζει και αποκτά νέα δύναμη μόνο κάτω από τον Νικόλαο Β.

Τα χρόνια αυτά, η διακόσμηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων είχε ως στόχο να τονίσει την αφθονία, την πολυτέλεια και την υψηλή κοινωνική θέση. Τα περισσότερα από τα παιχνίδια έφεραν από τη Γερμανία, αν και στη μέση του 19ου αιώνα δημιουργήθηκαν αρτέλες, οι οποίες παρήγαγαν αφρώδεις πούλιες, πούλιες και ιριδίζουσες μεταλλικές κλωστές.

Στην αρχή του Πρώτου Παγκοσμίου Πολέμου οι Γερμανοί κρατούμενοι διδάσκουν τους δασκάλους μας να κατασκευάζουν γυαλικάΩστόσο, η επανάσταση που ακολούθησε σύντομα άλλαξε την τύχη των χειμερινών διακοπών στο κράτος.

Στα τέλη της δεκαετίας του 20, ο εορτασμός του Νέου Έτους αποδείχθηκε αυστηρά απαγορευμένος ως εκδήλωση της αστικής ζωής.Έγραψαν για το δέντρο ως «λείψανο του ιερέα», και ακόμη και οι καλλιτέχνες ακούμπησαν ακούραστα τις καρικατούρες τους πάνω από το διακοσμημένο πεύκο.

Ωστόσο, το 1935, οι πολιτικές του κόμματος άλλαξαν. Ήταν εκείνη την εποχή που εξέχοντες δημόσιοι αριθμοί εκείνης της περιόδου έκαναν μια δήλωση σχετικά με την επιστροφή του εορτασμού της Πρωτοχρονιάς. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι στην τσαρική Ρωσία, εύποροι και πλούσιοι υπάλληλοι διοργάνωσαν πολυετείς αργίες για τα παιδιά τους και τα παιδιά των εργατών και των αγροτών αναγκάστηκαν να τους κατασκοπεύσουν μέσω των παραθύρων και ζήλευαν να γιορτάσουν πλούσιους. Έτσι αποφασίστηκε να επιστρέψουν οι διακοπές στο κοινό κοινό και να ευχαριστήσουν τα παιδιά του εργαζόμενου πληθυσμού της Σοβιετικής Ένωσης.

Ωστόσο, πριν από τους κατασκευαστές Χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων κατά την περίοδο αυτή, έγινε πολύ δύσκολο έργο - να μετατραπεί το χριστουγεννιάτικο πεύκο σε κομμουνιστική πεύκα.

Και η λύση βρήκε - οι κατασκευαστές έχουν κυριαρχήσει την παραγωγή θεματικών προϊόντων. Για παράδειγμα, άγγελοι με φτερά μεταμορφώθηκαν σε πρωτοπόρους και ένα αστέρι χριστιανικής Βηθλεέμ έγινε κόκκινο.

Δημιουργήθηκε ένα ειδικό εγχειρίδιο σύμφωνα με το οποίο το δέντρο της Πρωτοχρονιάς ήταν ντυμένο.Στην κορυφή πρέπει να έχει τοποθετηθεί ένα κόκκινο πεντάκτινο αστέρι, ήταν απαραίτητο να κρεμαστούν ατμομηχανές, αεροπλάνα, τεθωρακισμένα αυτοκίνητα και άλλα σύμβολα του σοβιετικού άνδρα στα άκρα των κλάδων. Ωστόσο, στο κέντρο, πιο κοντά στον κορμό, επιτρέπονται μικρά μπομπονιέρες, πούλια και πυραμίδες.

Οι καιροί άλλαξαν, το ύφος του διοικητικού συμβουλίου άλλαξε και σταδιακά τα παιχνίδια με τα σύμβολα των εργατών και των αγροτών απομακρύνθηκαν από εικόνες παραμυθένων ήρωων., τα ζώα και αργότερα αντικαταστάθηκαν από τις γνωστές σε μας μπάλες, λευκές νιφάδες χιονιού και άλλα φωτεινά, όμορφα και, κυρίως, πολύ ευγενικά παιχνίδια.

Είδη

Ακόμα και κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, οι άνθρωποι προσπάθησαν να διακοσμήσουν το δέντρο της Πρωτοχρονιάς σε σπίτια ως υπενθύμιση μιας ειρηνικής ύπαρξης και ενός συμβόλου νίκης επί του εχθρού. Ωστόσο, η βιομηχανία εκείνων των ετών είχε ξοδέψει όλη τη δύναμή της στις ανάγκες του μετώπου, οπότε οι διακοσμήσεις του νέου έτους έγιναν από στρατιωτικά απόβλητα. Έτσι, οι δεξαμενές παιχνιδιών και τα πιστόλια ήταν κατασκευασμένα από κασσίτερο, και μεταλλικά τσιπ χρησιμοποιήθηκαν για να κάνουν πεντάκτινα αστέρια και νιφάδες χιονιού.

Σε εκείνα τα χρόνια, τα σπιτικά παιχνίδια χρησιμοποιούνταν ευρέως, τα οποία έγιναν από αυτά που ήρθαν στο χέρι. Η πρώτη ύλη που χρησιμοποιήθηκε ήταν χαρτόνι, λωρίδες υφάσματος, ακόμη και κέλυφος αυγών,και στο μέτωπο, οι στρατιώτες έκαναν τη διάθεσή τους με γιρλάντες ειδωλίων κατασκευασμένα από βαμβάκι, επιδέσμους, κουρέλια και ακόμη και επωτίδες.

Το πιο συνηθισμένο παιχνίδι της εποχής - η συνηθισμένη εμφύσηση βολβός Ilyich. Είναι βαμμένο, επισυνάπτεται κορδόνι και κρέμεται στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Μετά τον πόλεμο, οι άνθρωποι χρειάστηκαν περισσότερο από ποτέ τις διακοπές, οπότε από το 1946 η παραγωγή Χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων άρχισε πλήρως και λίγα χρόνια αργότερα ο σχεδιασμός των παιχνιδιών έγινε πολύ πιο ειρηνικός, ευγενικός και μαγικός. Το 1949 εκδόθηκαν διακοσμητικά έργα που απεικονίζουν τους ήρωες των πιο διάσημων παραμυθιών του προς τιμήν της επέτειος της γέννησης του Α.Π. Πούσκιν, τα οποία αργότερα εμφανίστηκαν με τα έργα "Chipollino", "Doctor Aibolit", "Frog Traveller", "Little Red Riding Hood" άλλοι.

Στις αρχές της δεκαετίας του '50, τα περιδέραια από γυάλινα σφαιρίδια ήταν ευρέως διαδεδομένα.καθώς και μεγάλη ποικιλία πτηνών, ζώων, μουσικών και ερμηνευτών τσίρκου. Επιπλέον, τα σπίτια και οι νιφάδες χιονιού ήταν σε μεγάλη ζήτηση, ειδικά, όπως ήταν, "κονιοποιημένο με χιόνι".

Στην εποχή της στασιμότητας στην ΕΣΣΔ, έγιναν πολλά παιχνίδια papier-mâché. Η χώρα δεν γνώρισε έλλειψη χαρτιού, έτσι οι οικιακοί τεχνολόγοι άρεσαν την τεχνική.

Η εμβέλεια για το μεγαλύτερο μέρος ήταν εικόνες ζώων και ανθρώπινων μορφών. Από πάνω, καλύφθηκαν με ένα στρώμα αλατιού bertlet, λόγω του οποίου έγιναν ομαλότερες και ελαφρώς λάμπουν.

Παρεμπιπτόντως, τα αντικείμενα αυτά σήμερα είναι πολύτιμα μεταξύ των συλλεκτών.

Σχεδιασμός

Ο σχεδιασμός των σοβιετικών παιχνιδιών μπορεί να πει πλήρως πώς άλλαξαν οι πολιτικές του κόμματος και της κυβέρνησης.

Τα πρώτα παιχνίδια σχεδιάστηκαν για να φέρουν τις ιδέες του κομμουνισμού στις μάζες, έτσι συμπεριέλαβαν το συμβολισμό του σοβιετικού κράτους. (δρεπάνι, σφυρί, πεντάκτινο αστέρι), ενώ απέδειξε επίσης τη δύναμη και τη δύναμη της χώρας (δεξαμενές, αεροπλάνα, κανόνια, αεροπλάνα και φιγούρες στρατιωτών με σκύλους).

Στα τέλη της δεκαετίας του 1930, ο Αρκτικός Κύκλος αναπτύχθηκε ενεργά στην ΕΣΣΔ, η οποία αντανακλάται και στο ύφος του κοσμήματος. Παιχνίδια που συμβολίζουν πολικές αρκούδες, πιγκουίνους, παίκτες χόκεϊ και πολικούς εξερευνητές χρησιμοποιούνται ευρέως. Ταυτόχρονα, άρχισαν να κατακτούν τα πρώτα σοβαρά βήματα στον ουρανό, τα οποία αντικατοπτρίζονταν αμέσως στη διακόσμηση των Χριστουγεννιάτικων δέντρων - τα μικρά αερόστατα και οι αλεξιπτωτιστές πήραν τη στροφή.

Μετά τη συντριπτική επιτυχία της ταινίας Circus, η ζήτηση για παιχνίδια που απεικονίζουν κλόουν,εκπαιδευμένοι σκύλοι, ελέφαντες και αρκούδες και οι negrias κατέλαβαν ένα ιδιαίτερο μέρος (λένε ότι η απελευθέρωσή τους ήταν διατεταγμένη σύμφωνα με τις εντολές του ίδιου του Στάλιν, ο οποίος του άρεσε πολύ η ταινία).

Την εποχή του Χρουστσιόφ, όταν η κύρια έμφαση στη Σοβιετική Ένωση δόθηκε στην ανάπτυξη της γεωργίας, τα παιχνίδια με εικόνες λαχανικών έγιναν γρήγορα μόδα. Στα χριστουγεννιάτικα δέντρα του σοβιετικού λαού, σχεδόν όλα εξελίχτηκαν σε clothespins: σταφύλια, μήλα, αχλάδια, λεμόνια, αγγούρια και ακόμη ντομάτες. Αλλά το καλαμπόκι κατέλαβε ένα ιδιαίτερο μέρος. Πιθανότατα, ήταν δύσκολο να βρεθεί ένα σπίτι στο οποίο δεν θα υπήρχε αυτή η κίτρινη βασίλισσα των αγρών.

Πρέπει να σημειωθεί ότι ήταν αυτή - το καλαμπόκι του Χρουστσιόφ - που έγινε το μοναδικό στολίδι που παράγεται συνεχώς από τότε σε όλη την περίοδο της ύπαρξης της ΕΣΣΔ.

Λίγο αργότερα, ξεκινήσαμε την απελευθέρωση των "μωρών". Ήταν μικροσκοπικά αντίγραφα μεγάλων διακοσμήσεων χριστουγεννιάτικων δέντρων: μπάλες, ειδώλια και ζώα. Η ιδέα ήρθε στο γούστο όλων, έτσι τα παιχνίδια αυτά ήταν διακοσμημένα με κωνοφόρα κλαδιά ή μικρά τραπέζια Χριστουγεννιάτικα δέντρα σχεδόν σε κάθε σπίτι.

Η πρώτη πτήση του Gagarin στο διάστημα ήταν ένα γεγονός ορόσημο στη ζωή των πολιτών, και, φυσικά, αυτό αντανακλάται αμέσως στο σχεδιασμό των διακοσμήσεων των χριστουγεννιάτικων δέντρων., δίνοντας μια αρχή σε μια πραγματική "εποχή του διαστήματος" στην παραγωγή του ντεκόρ της Πρωτοχρονιάς. Έντονοι κοσμοναύτες, μικροσκοπικές ρουκέτες και δορυφόροι εμφανίστηκαν σε μεγάλους αριθμούς.

Στα μέσα της δεκαετίας του '60 άρχισαν πειράματα με τη μορφή. Ήταν τότε που κατέκτησαν την παραγωγή παιχνιδιών που ήδη μοιάζουν με μοντέρνα: μπάλες και κρησφύγετα με μικρά βυθοκόρηση και παγετό. Και μερικά παιχνίδια ακόμη και καλυμμένα με λαμπτήρα φθορισμού.

Στα χρόνια 1965-1969 ήρθε η εποχή της τυποποίησης, οπότε η απελευθέρωση των χριστουγεννιάτικων διακοσμήσεων έγινε σειρά. Αυτό οδήγησε σε σημαντική μείωση της σειράς των παραγόμενων μοντέλων. Και από τις αρχές της δεκαετίας του 80, μόνο τα νέα και τα παραμύθια παραμένουν.

Την ίδια περίοδο, έγινε δημοφιλές να κρέμεται μεταλλικό μεταλλικό φύλλο σε ένα δέντρο. Μερικές φορές ήταν κρεμασμένα στο δέντρο τόσο σφιχτά ώστε ήταν δύσκολο να δούμε όχι μόνο τις διακοσμήσεις, αλλά και τα χνουδωτά κλαδιά της πράσινης ομορφιάς. Αυτό οδήγησε στο γεγονός ότι οι θεματικές διακοσμήσεις έγιναν πολύ μικρότερες και οι ίδιοι έγιναν γεωμετρικοί και αφηρημένοι.

Στη δεκαετία του 1990, δόθηκε απόλυτη ηγεσία σε σφαίρες, καμπάνες και σπίτια. Μια αφθονία της λάμψης έχει γίνει ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του σχεδιασμού κοσμημάτων της εποχής εκείνης.

Εκείνη την εποχή οι δυτικές τάσεις άρχισαν να επηρεάζουν τη μόδα, οπότε στα μέσα της δεκαετίας του '90 στην κορυφή της δημοτικότητας κοσμούσε το χριστουγεννιάτικο δέντρο σε ένα χρώμα. Αυτή η τάση αυτής της περιόδου έχει συνηθίσει στους συμπατριώτες μας, έτσι ακόμα και τώρα σε πολλά σπίτια μπορείτε να βρείτε χριστουγεννιάτικα δέντρα, στα οποία και τα δύο μπάλες και οι γιρλάντες επιλέγονται σε μια σκιά.

Οι μπάλες εκείνων των ετών ήταν πολύ ωραίες, το χαρακτηριστικό τους χαρακτηριστικό ήταν μια μικρή στρογγυλή κοιλότητα. Όταν το χτύπησε το φως, δημιουργήθηκε ένα εξαιρετικό φαινόμενο, σαν να αναβοσβήνει ο υπέροχος φωτισμός. Από το νέο έτος έρχεται τα μεσάνυχτα, τα παιχνίδια με μια εικόνα ενός ρολογιού ήταν μεγάλη ζήτηση. Συχνά τους δόθηκε η πιο κεντρική θέση στο δέντρο. Και, φυσικά, ένα αστέρι κοσμούσε το στέμμα.

Και κάτω από το δέντρο της Πρωτοχρονιάς, οι αριθμοί που απεικονίζουν τον κύριο μάγο του Άη Βασίλη και του Snow Maiden τοποθετήθηκαν σίγουρα. Οι περισσότερες φορές έγιναν από συμπιεσμένο βαμβάκι, χαρτί-χαρτί ή πλαστικό.

Πώς να το κάνετε μόνοι σας;

Δεν είναι τόσο εύκολο να φτιάξεις παιχνίδια με τα χέρια σου που θα ήταν παρόμοια με τα σοβιετικά, αλλά αξίζει να προσπαθήσεις να αναδημιουργήσεις την ατμόσφαιρα εκείνης της εποχής.

Οι διακοσμήσεις papier-mâché είναι πολύ ζεστές και ευγενικές.

Για να δημιουργήσετε μια μοναδική χειροποίητη διακόσμηση, είναι απαραίτητο να απολαύσετε χαρτόνι ή οποιοδήποτε άλλο ανεπιθύμητο χαρτί στο νερό. Όταν η μάζα είναι soda, συμπιέστε και αλέστε καλά. Αν το σπίτι έχει μπλέντερ - θα είναι πολύ χρήσιμο. Η μάζα του χαρτιού αναμειγνύεται με ένα μίγμα PVA, αμύλου και νερού, που λαμβάνονται σε ίσες ποσότητες, και στη συνέχεια μορφοποιημένο σχήμα, προσεκτικά λείανση όλων των παρατυπιών και να μην αφήνει κενά. Όταν το τυφλό είναι έτοιμο, αφήνεται να στεγνώσει και στη συνέχεια να βαφτεί.

Για να γίνει πιο ακτινοβόλο, ακόμη και μερικά πασπαλίζουν την επιφάνεια με συνηθισμένο επιτραπέζιο αλάτι ή ζάχαρη - προδίδουν μια μυστηριώδη λάμψη και κρύβουν ελαττώματα.

Υπάρχει μια άλλη έκδοση της κατασκευής τέτοιων παιχνιδιών. Ένα ειδώλιο ενός μελλοντικού παιχνιδιού είναι κατασκευασμένο από πλαστελίνη και επικολλάται ομοιόμορφα με μικρά κομμάτια λεπτού σχισμένου χαρτιού, για παράδειγμα, εφημερίδες ή σελίδες παλιών σημειωματάριων. Η επικόλληση πρέπει να είναι ομοιόμορφη και πυκνή. Θα χρειαστείτε τουλάχιστον 6-7 στρώματα. Καθώς η κόλλα είναι καλύτερο να χρησιμοποιήσετε PVA.

Μετά την εργασία, το παιχνίδι αφήνεται να στεγνώσει. Στη συνέχεια το σχήμα κόβεται προσεκτικά στο μισό, ο πηλός αφαιρείται, τα μισά του παιχνιδιού διπλωμένα και κολλημένα πάλι μαζί με κομμάτια χαρτιού: για εκκινητέςοι ραφές κολλούνται σε διάφορα στρώματα και στη συνέχεια το υπόλοιπο της επιφάνειας για να αποφευχθεί η ανομοιομορφία. Στο τέλος της εργασίας, το προϊόν είναι βαμμένο και κρεμασμένο στο χριστουγεννιάτικο δέντρο.

Πολύ vintage είναι τα παιχνίδια που κατασκευάζονται από ζύμη αλατιού, καθώς και από χαρτόνι. Η παραγωγή τους θα φέρει ευχαρίστηση σε κάθε παιδί και η εμφάνιση θα ευχαριστήσει τόσο τα μωρά όσο και τους γονείς τους.

Πολύ πρωτότυπα παιχνίδια είναι κατασκευασμένα από υφάσματα. Ονομάζονται "υπόστεγο". Η τεχνολογία είναι πολύ απλή: μια μορφή του επιθυμητού σχεδιασμού είναι ραμμένη από λευκό καμβά, γεμισμένη με πολυεστέρα και βαμμένη. Ακριβώς όμως στον χρωματισμό βρίσκεται το κύριο χαρακτηριστικό: να δώσει το προϊόν την επίδραση της αρχαιότητας, καλύπτεται όχι με απλή βαφή αλλά με λευκή γκουάς, στην οποία προστίθεται καφές και λίγη κόλλα για να σταθεροποιηθεί η επίστρωση (το PVA είναι το καλύτερο για αυτό). Μερικοί συμπληρώνουν επίσης τη σύνθεση με ένα τσίμπημα βανίλιας και κανέλας. Σε αυτή την περίπτωση, το παιχνίδι αποδεικνύεται όχι μόνο "παλιομοδίτικο", αλλά και αρωματικό, και η μυρωδιά διαρκεί μερικές φορές ένα χρόνο ή και περισσότερο.

Και, φυσικά, ένας μεγάλος χώρος για τη φαντασία δημιουργίας ρετρό παιχνίδια δίνεται από την τεχνική decoupage. Μπορείτε να αγοράσετε τις πιο απλές χριστουγεννιάτικες μπάλες, να τις καλύψετε με άσπρη βαφή και κόλλα (σε αναλογία 1 προς 1) και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσετε χαρτοπετσέτες για να φτιάξετε την επιθυμητή διακόσμηση στην προτεινόμενη τεχνική.

Όμορφα παραδείγματα

Οι πιο σπάνιες είναι οι διακοσμήσεις της εποχής της ΕΣΣΔ με κομμουνιστικά σύμβολα.

Αλλά για την πλειοψηφία των συμπατριωτών μας, το σοβιετικό παιχνίδι χριστουγεννιάτικων δέντρων συνδέεται με τους ήρωες των καλών παραμυθιών και των μαγικών ζώων.

Εκείνη την εποχή, όχι μόνο δυνάμεις, αλλά και ψυχή επενδύθηκαν στην κατασκευή μπαλών. Γι 'αυτό είναι απλά αδύνατο να βρούμε κάτι τέτοιο στα ράφια σήμερα.

Πώς να φτιάξετε ένα vintage χιονάνθρωπο, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο