Πόρτες τζακιού: επιλογή και εγκατάσταση

Από την αρχαιότητα, έχει δοθεί μεγάλη προσοχή στη διάταξη της εστίας του σπιτιού. Εκτέλεσε πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα: ήταν πηγή θερμότητας, φωτός και βοηθός στο μαγείρεμα. Όλοι προσπάθησαν να κάνουν μοναδική την εστία τους. Ως εκ τούτου, σήμερα η αγορά προσφέρει μια μεγάλη ποικιλία από διάφορα τζάκια.

Για να προστατεύσετε τη φωτιά που καίει μέσα στη συσκευή, χρησιμοποιήστε ειδικές πόρτες. Τοποθετούνται στο μπροστινό μέρος της δομής. Στο στοιχείο αυτό επιβάλλονται αυξημένες απαιτήσεις.

Όταν επιλέγετε μια πόρτα για το τζάκι, είναι απαραίτητο να λάβετε υπόψη όχι μόνο τα τεχνικά χαρακτηριστικά αλλά και την εμφάνιση, επειδή ο σχεδιασμός ως σύνολο πρέπει να φαίνεται αισθητικός.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Ανεξάρτητα από το αν αγοράζετε ένα τελικό προϊόν για το τζάκι ή το κάνετε μόνοι σας, πρέπει να πληροί ορισμένες παραμέτρους:

 • Η πόρτα πρέπει να είναι κατασκευασμένη από φυσικό ανθεκτικό στη θερμότητα υλικό (γυαλί πυρίμαχο, φυσική πέτρα, χάλυβα, κεραμικά).
 • Για να εξασφαλιστεί η πυρασφάλεια, είναι απαραίτητο να διασφαλιστεί η στεγανότητα της πόρτας. Συχνά η αιτία της φωτιάς γίνεται ακριβώς η ελαττωματική πόρτα του τζακιού. Κατά συνέπεια, κατά την εγκατάσταση πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στον έλεγχο των ρωγμών και των ρωγμών.

Επίσης, όταν επιλέγετε μια πόρτα, πρέπει να εξετάσετε τον τύπο, τα χαρακτηριστικά σχεδιασμού και το μέγεθος του τζακιού.

Συνιστάται να αγοράσετε προϊόντα από αξιόπιστους κατασκευαστές, να προσέχετε τα φθηνά και χαμηλής ποιότητας παραπτώματα.

Είδη

Οι ίδιες οι πόρτες είναι περίπου το ίδιο είδος σχεδίου. Διαχωρίζονται μόνο από τα υλικά από τα οποία κατασκευάζονται.

Τα πιο δημοφιλή στην αγορά κέρδισαν τις γυάλινες πόρτες. Αυτό το υλικό σας επιτρέπει να παρακολουθείτε τη διαδικασία καύσης στον κλίβανο. Το είδος της μετρημένης πυρκαγιάς δίνει αισθητική απόλαυση, δίνει αίσθημα ειρήνης, ζεστασιάς και άνεση. Ταυτόχρονα, το αξιόπιστο γυαλί αντοχής στη θερμότητα εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια. Επιπλέον, μέσω διαφανών θυρών είναι εύκολο να ελέγξετε τις διαδικασίες που συμβαίνουν στο τζάκι.

Για παράδειγμα, αν το γυαλί σκουραίνει γρήγορα από αιθάλη, αυτό σημαίνει ότι υπάρχουν προβλήματα στο σύστημα καπνοδόχου, είναι απαραίτητο να καθαρίσετε τη συσκευή ή να την επισκευάσετε.

Χάρη σε μια ειδική επεξεργασία, το γυαλί από το οποίο κατασκευάζονται οι πόρτες αποκτά θερμικές αντοχές. Ένα τέτοιο προϊόν μπορεί να αντέξει υψηλές θερμοκρασίες για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το μεγαλύτερο μερίδιο των προϊόντων γυαλιού είναι η ευθραυστότητα τους. Παρά την παραγωγή γυαλιού ανθεκτικό σε κρούση και αντοχή σε υψηλές θερμοκρασίες, το υλικό είναι πολύ ευαίσθητο στις μηχανικές καταπονήσεις. Επομένως, απαιτεί προσεκτική λειτουργία και προσεκτική συντήρηση.

Όσο για το σχεδιασμό, το γυαλί πηγαίνει καλά με πολλά υλικά: μάρμαρο, φυσική πέτρα, μέταλλο. Ως εκ τούτου, αυτή η πόρτα θα είναι μια μεγάλη προσθήκη σε οποιοδήποτε τζάκι.

Οι μεταλλικές πόρτες για το τζάκι είναι διαφόρων τύπων:

 • χάλυβα;
 • σφυρηλατηθεί.
 • από χυτοσίδηρο.

Τέτοιες πόρτες θεωρούνται οι πιο ασφαλείς. Έλαβαν ευρεία χρήση λόγω των σχετικά χαμηλών τιμών. Σήμερα, οι πιο δημοφιλείς είναι οι μεταλλικές πόρτες με γυάλινα ένθετα

Τα κεραμικά προϊόντα σπάνια χρησιμοποιούνται για το σχεδιασμό των συσκευών θέρμανσης.Ωστόσο, εάν σύμφωνα με το σχεδιασμό του σχεδιαστή, ολόκληρη η δομή έχει μια κεραμική επιφάνεια, οι πόρτες δεν πρέπει να ξεχωρίζουν. Προκειμένου το προϊόν να αντέξει τις επιπτώσεις των υψηλών θερμοκρασιών, καίγεται. Αυτός ο τύπος πόρτας είναι πολύ ακριβός. Επιπλέον, σε λειτουργία, δεν είναι πρακτικό. Κάντε μια επιλογή υπέρ ενός τέτοιου στοιχείου μπορεί να είναι μόνο για το σκοπό της αισθητικής αρμονίας της εμφάνισης του τζακιού.

Πώς να επιλέξετε;

Για να επιλέξετε την πιο κατάλληλη επιλογή μιας πόρτας, πρέπει να λάβετε υπόψη όλες τις αποχρώσεις. Προκειμένου να επιτευχθεί ασφάλεια και οπτική αρμονία, η πόρτα πρέπει να συμμορφώνεται με το σχεδιασμό του τζακιού. Έτσι, όταν επιλέγετε ένα γυάλινο στοιχείο, μπορείτε να αγοράσετε ένα μοντέλο με επίπεδο ή κυρτό γυαλί. Μπορεί επίσης να είναι μια μονοστρωματική, τμηματική ή στρογγυλεμένη πανοραμική επιλογή.

Είναι απαραίτητο να επιλέξετε το σωστό πάχος γυαλιού. Οι θερμοανθεκτικές ιδιότητές του εξαρτώνται από αυτό. Θα επηρεάσει επίσης την περίοδο εγγύησης που ζητεί ο κατασκευαστής.

Χύτευση και σφυρηλάτηση χρησιμοποιούνται για να πλαισιώσει το γυάλινο παράθυρο στην πόρτα. Ως αποτέλεσμα, η πόρτα στρέφεται σκληρά. Βοηθητικοί μηχανισμοί και συσκευές αναπτύσσονται για να αυξάνουν την ευκολία ανοίγματος.

Είναι επίσης σημαντικό να θυμόμαστε ότι κατά την πώληση γυάλινων στοιχείων για τζάκια, οι ρώσοι κατασκευαστές παρέχουν ένα ανταλλακτικό σύνολο γυαλιού ανθεκτικό στη θερμότητα (σε περίπτωση αντικατάστασης). Οι εισαγόμενοι κατασκευαστές πωλούν μόνο κομμάτια, τα οποία δεν είναι πολύ βολικά. Αν χρειάζεστε αντικατάσταση σε αυτή την περίπτωση, θα πρέπει να αφιερώσετε πολύ χρόνο και χρήμα.

Κατά την επιλογή αξίζει να εξεταστεί η μέθοδος θέρμανσης της συσκευής. Εάν το τζάκι θερμαίνεται μόνο με ξύλο, χρησιμοποιήστε μεταλλικές πόρτες ή μοντέλα με γυάλινα ένθετα. Όταν χρησιμοποιείτε οπτάνθρακα ή άνθρακα, είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια έκδοση από χυτοσίδηρο.

Εάν λάβετε υπόψη όλες τις συστάσεις, το τζάκι σας θα σας εξυπηρετήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα. Η κατάλληλα επιλεγμένη πόρτα πρέπει να αντέχει σε θερμοκρασίες από 600º C έως 1000º C.

Όσον αφορά τον τρόπο ανοίγματος, τα πιο αξιόπιστα και ασφαλή είναι τα διπλά φύλλα, η κιθάρα και το άνοιγμα στα πλαϊνά μοντέλα.

Βιομηχανία

Κάνοντας την πόρτα για το σπίτι με τα χέρια τους είναι μια δουλειά που δεν απαιτεί ειδικές γνώσεις και δεξιότητες. Για να γίνει το προϊόν πρέπει να είναι πριν από την κατασκευή του τζακιού. Σε αυτή την περίπτωση, η τελική πόρτα εισάγεται απλά στην τοιχοποιία, δεν υπάρχουν προβλήματα κατά την εγκατάσταση.

Για την κατασκευή της πόρτας του τζακιού πρέπει να εκτελέσετε μια σειρά διαδοχικών εργασιών:

 • Από τη γωνία δημιουργήστε κενά στις διαστάσεις των σχεδίων σας. Συλλέξτε τα κενά στο επιθυμητό σχήμα.
 • Ελέγξτε όλες τις συνδέσεις του προϊόντος σας με τη βοήθεια ενός τετραγώνου.
 • Στο μεταλλικό φύλλο σημειώστε το εσωτερικό περίγραμμα του πλαισίου από τη γωνία. Το εξωτερικό περίγραμμα πρέπει να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο από το μέγεθος του πλαισίου. Αυτό θα διασφαλίσει τη στεγανότητα του προϊόντος σας κατά την εγκατάσταση.
 • Χρησιμοποιήστε έναν λειαντήρα λειαντικού δίσκου για να κόψετε ένα κενό από ένα φύλλο χάλυβα.
 • Συγκεντρώστε τη δομή και αρπάξτε τα υπόστεγα. Ελέγξτε τη θέση των υπόστεγων. Εάν όλα γίνονται σωστά, τα κρανιά τους.
 • Όλες οι συγκολλήσεις πρέπει να αφαιρεθούν. Στη συνέχεια, τοποθετήστε το μπουλόνι και τη λαβή.

Εάν όλα έχουν επισημανθεί και γίνει σωστά, η πόρτα μπορεί εύκολα να ανοιχτεί και να κλείσει.

Εγκατάσταση

Η πολυπλοκότητα της τοποθέτησης του προϊόντος σχετίζεται άμεσα με το σχεδιασμό και το μοντέλο του. Για να εκτελέσετε την εγκατάσταση της πόρτας μόνοι σας, χρειάζεστε ένα σύνολο ειδικών εργαλείων και εργαλείων.

Θα χρειαστείτε:

 • γωνιακός μύλος?
 • δίσκο κοπής?
 • καλώδιο σφράγισης;
 • τρυπάνι με σφύρα ή τρυπάνι με σφύρα.
 • τρυπάνι σύνολο?
 • κατσαβίδι?
 • αυτο-κοχλίες βίδες?
 • μόνιμος δείκτης ·
 • ανθεκτικό στη θερμότητα μίγμα καμίνου.

  Για να εκτελέσετε την εγκατάσταση, πρέπει να εκτελέσετε μια σειρά διαδοχικών ενεργειών:

  • Συνδέστε την πόρτα στην τρύπα του τζακιού. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το σώμα του προϊόντος ταιριάζει με το σχεδιασμό του τζακιού. Χρησιμοποιήστε μόνιμο δείκτη για να επισημάνετε την επιφάνεια του κλιβάνου μέσα από τις οπές στερέωσης στο περίβλημα. Αφαιρέστε προσεκτικά το προϊόν.
  • Για να φτιάξετε τις αυλακώσεις στο τούβλο, χρειάζεστε ένα βούλγαρο με ρόδα με διαμάντια. Αυτή η εργασία απαιτεί μεγάλη προσοχή και πρόσθετο εξοπλισμό. Θα χρειαστείτε ειδικά γυαλιά για να προστατέψετε τα μάτια σας και έναν αναπνευστήρα για να προστατέψετε τα αναπνευστικά σας όργανα. Αφού κόψετε τα αυλάκια, είναι απαραίτητο να σπάσετε κομμάτια τούβλων με μια σμίλη και ένα σφυρί.
  • Μπορείτε να τρυπήσετε ένα τρυπάνι διάτρησης ή κρούσης χρησιμοποιώντας τα σήματα που έχουν επισημανθεί για την τοποθέτηση του σώματος του προϊόντος. Δοκιμάστε το πλαίσιο και βεβαιωθείτε ότι οι τρύπες στο πλαίσιο και το πλινθίο ταιριάζουν.
  • Το φούρνο ανθεκτικό στη θερμότητα πρέπει να αραιώνεται σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Εμποτιστείτε το καλώδιο σφράγισης του αμιάντου στο μείγμα κλιβάνου. Τραβήξτε το σφιχτά πάνω στο πλαίσιο. Εισάγετε το προετοιμασμένο προϊόν στη δομή τρατώντας το με ένα ελαστικό σφυρί.Εάν παραμένουν ρωγμές, είναι απαραίτητο να τους φράξετε με ένα καλώδιο αμιάντου και να ρυθμίσετε το ανθεκτικό στη θερμότητα μίγμα του κλιβάνου.
  • Χρησιμοποιήστε βίδες για να στερεώσετε το πλαίσιο στο τζάκι.
  • Μετά το στέγνωμα του διαλύματος, εισάγετε γυαλί στην πόρτα.
  • Ο φούρνος ελέγχου μπορεί να κατασκευαστεί σε 3-4 ημέρες.

  Χρήσιμες συστάσεις

  Εάν η πόρτα έχει επιλεγεί για ένα τζάκι υπό κατασκευή, συνήθως αποφεύγονται προβλήματα με την επιλογή και την εγκατάσταση. Είναι πολύ πιο δύσκολο να ολοκληρωθεί η πόρτα με ένα ήδη έτοιμο τζάκι. Σε τέτοιες περιπτώσεις Μπορεί να υπάρχουν ορισμένα προβλήματα που μπορούν να αποφευχθούν ακολουθώντας τη συμβουλή εμπειρογνωμόνων:

  • Κατά την επιλογή ενός μοντέλου, είναι απαραίτητο να καθοριστούν οι διαστάσεις της πόρτας. Μετρήστε την προετοιμασμένη πόρτα στο τζάκι. Το πλαίσιο πρέπει να ταιριάζει ή να είναι ελαφρώς μεγαλύτερο. Αυτό θα εξασφαλίσει τη στεγανότητα του προϊόντος κατά την εγκατάσταση.
  • Είναι καλύτερο να αγοράζετε συμπαγείς δομές, αντί να είναι πτυσσόμενες. Ο δεύτερος τύπος είναι πιο δύσκολο να τοποθετηθεί με ανομοιόμορφους τοίχους του τζακιού. Η στερότητα υποφέρει επίσης.
  • Κατά την εγκατάσταση γυαλιού στην πόρτα, είναι απαραίτητο να αφήσετε θερμικά κενά. Αυτό είναι απαραίτητο για να μην ραγίσει το γυαλί όταν διογκωθεί υπό την επίδραση των υψηλών θερμοκρασιών.
  • Πριν εγκαταστήσετε το γυάλινο μοντέλο, πρέπει να αφαιρέσετε το γυαλί από την πόρτα. Αυτή είναι μια απλή διαδικασία. Συνήθως το γυαλί είναι στερεωμένο με δύο μπουλόνια.
  • Όλες οι ρωγμές και τα κενά κατά μήκος της περιμέτρου του πλαισίου θα πρέπει να σφραγίζονται με ένα καλώδιο σφράγισης αμιάντου και να λιπαίνονται με ένα μείγμα κλιβάνου. Με αυτόν τον τρόπο επιτυγχάνεται η στεγανότητα της εγκατάστασης της πόρτας.
  • Είναι σημαντικό να θυμάστε τις συνθήκες σωστής λειτουργίας του τζακιού. Η εγκατεστημένη θύρα δεν πρέπει να θερμαίνεται από έξω περισσότερο από 40 ° C. Είναι απαραίτητο να επιλέξετε τα μοντέλα που κατασκευάζονται από διάφορα στρώματα διαφορετικών υλικών με κενό αέρα.
  • Ο ασφαλέστερος τύπος θυρών - διπλές πόρτες. Λόγω της παρουσίας διακένου μεταξύ των πτερυγίων, η βέλτιστη ποσότητα αέρα που απαιτείται για τη διατήρηση της διαδικασίας καύσης εισέρχεται στην εστία του τζακιού.

  Πώς να εγκαταστήσετε μια πόρτα κλιβάνου, δείτε το παρακάτω βίντεο.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο