Χαρακτηριστικά των τούβλων πυριτικού αερίου

Στην αγορά δομικών υλικών, το τούβλο πυριτίου εμφανίστηκε σχετικά πρόσφατα, αλλά έχει ήδη καταφέρει να κερδίσει τεράστια δημοτικότητα μεταξύ των συμπατριωτών μας. Τα τεχνικά χαρακτηριστικά του επιτρέπουν την ανέγερση κτιρίων και κατασκευών που πληρούν όλα τα σύγχρονα κριτήρια ποιότητας. Και αν εξετάσουμε το υλικό από την άποψη της τιμής / ποιότητας, τότε τα πυριτικά προϊόντα αερίου θα πάρουν σίγουρα ένα από τα κορυφαία σημεία.

Τι είναι αυτό;

Για να μιλήσουμε όσο το δυνατόν απλούστερα, το τούβλο πυριτικού αερίου είναι μία από τις ποικιλίες πορώδους σκυροδέματος. Στην έξοδο, το υλικό είναι αρκετά πορώδες, αλλά ταυτόχρονα τα χαρακτηριστικά αντοχής του συνάδουν πλήρως με τις παραμέτρους του σκυροδέματος. Η κύρια διαφορά είναι το βάρος. Τα μπλοκ πυριτικού αερίου είναι λιγότερο βαριά - η μείωση της παραμέτρου επιτυγχάνεται λόγω των κενών μέσα στους πόρους.

Τον 18ο αιώνα, οι οικοδόμοι συχνά προστέθηκαν ταύρο ή χοιρινό αίμα στο σκυρόδεμα και έλαβαν πρωτότυπο σύγχρονο αεριωμένο σκυρόδεμα: όταν τα συστατικά αναμείχθηκαν, η πρωτεΐνη του αίματος εισήγαγε χημική αντίδραση με άλλες ουσίες και κατά συνέπεια εμφανίστηκε αφρός, ο οποίος, όταν στερεοποιήθηκε, μετατράπηκε σε ανθεκτικό δομικό υλικό.

Ένας από τους πιο διάσημους μηχανικούς στη Σοβιετική Ένωση, Μ. Ν. Μπρουουσκόβ, στις 30 του περασμένου αιώνα, σημείωσε ότι όταν προστέθηκαν συμπιεσμένα φυτά στο τσιμέντο που ονομάζεται "ρίζα σαπουνιού", που αναπτύσσεται στις δημοκρατίες της Κεντρικής Ασίας, μεγαλώνουν σε μέγεθος. Όταν καταψύχθηκε, το πορώδες παρέμεινε και η ισχύς αυξήθηκε σημαντικά. Ωστόσο, ο σουηδός τεχνολόγος Albert Erikson διαδραμάτισε τον σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία του πυριτικού αερίου. Δημιούργησε μια μοναδική τεχνολογία για την παραγωγή υλικού, προσθέτοντας χημικά συστατικά που σχηματίζουν αέριο στο τσιμέντο.

Σήμερα, τα τούβλα πυριτίου αερίου κατασκευάζονται από τσιμέντο με προσθήκη άμμου και ενυδατωμένου ασβέστη. Στη συνέχεια, το μείγμα περνάει μέσα από αυτόκλειστα και υποβάλλεται σε αφρισμό με την προσθήκη ειδικής σκόνης μαγνησίου και σκόνης αργιλίου.

Η τελική ουσία χύνεται σε μορφές, που υποβάλλονται σε ξήρανση και σκλήρυνση, η οποία επιτυγχάνεται με δύο βασικούς τρόπους:

 • σε φυσικές συνθήκες.
 • στο αυτόκλειστο υπό την επίδραση της υψηλής θερμοκρασίας και της ισχυρής πίεσης.

Καλύτερα τεμάχια αποκτώνται με ξήρανση με τρόπο αυτόκλειστο. Σε αυτή την περίπτωση, γίνονται πιο ανθεκτικά και ανθεκτικά στις εξωτερικές δυσμενείς συνθήκες.

Έτσι, μπορεί να φανεί ότι το μπλοκ πυριτικού αερίου είναι μια μάλλον απλή σύνθεση των φθηνών και παγκοσμίως πωλούμενων συνιστωσών, οπότε το υλικό είναι αρκετά ευεργετικό στην κατασκευή κατοικιών.

Χαρακτηριστικά και σύνθεση

Η σύνθεση πυριτικού υλικού αερίου περιλαμβάνει τα ακόλουθα συστατικά.

 • Τσιμέντο Portland υψηλής ποιότητας, το οποίο παράγεται σύμφωνα με τα ισχύοντα Κρατικά Πρότυπα. Αποτελείται από πυριτικό ασβέστιο (το μερίδιό του είναι τουλάχιστον 50%), καθώς και το αλκαλικό αργίλιο (6%).
 • Κανονική άμμος. Η μάρκα αυτή χαρακτηρίζεται από μια ελάχιστη ποσότητα ιλύος και διάφορα πηλίκια, η περιεκτικότητα των οποίων δεν πρέπει να υπερβαίνει το 2%. Επίσης περιλαμβάνει χαλαζία, περίπου 7-8%.
 • Τεχνικό νερό.
 • Το ασβέστιο ασβεστίου, το οποίο ονομάζεται "βραστήρας", για τη δημιουργία πορώδους σκυροδέματος απαιτεί σύνθεση όχι χαμηλότερη από την κατηγορία 3ου βαθμού. Ο ρυθμός απόσβεσης ενός τέτοιου συστατικού είναι 10-15 λεπτά, ενώ το ποσοστό της εξουθένωσης δεν υπερβαίνει το 2%. Ο λέβητας περιέχει επίσης οξείδια ασβεστίου και μαγνησίου, το συνολικό μερίδιο των οποίων φθάνει το 65-75% ή περισσότερο.
 • Η σκόνη αργιλίου - προστίθεται για αυξημένο σχηματισμό αερίων, χρησιμοποιούνται υλικά όπως PAP-1 και PAP-2.
 • Το σουλφονικό C είναι ένα συστατικό που σχετίζεται με επιφανειοδραστικές ουσίες.

Η σύνθεση και τα χαρακτηριστικά της τεχνολογίας καθορίζουν τις ιδιότητες του υλικού, μεταξύ των οποίων σημειώνουν τόσο θετικά όσο και αρνητικά.

Τα πλεονεκτήματα των τούβλων πυριτικού αερίου περιλαμβάνουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά.

 • Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα. Κατά την παραγωγή του υλικού, το αρχικό μείγμα κορεσμένο με μεγάλο αριθμό φυσαλίδων λόγω της περιεκτικότητας της σκόνης αλουμινίου, όταν παγώνουν, μετατρέπονται σε πόρους, οι οποίοι επηρεάζουν σημαντικά τη θερμική αγωγιμότητα. Δηλαδή, όσο περισσότεροι πόροι, τόσο καλύτερα το υλικό διατηρεί τη θερμότητα.

Ας εξηγήσουμε με απλά παραδείγματα. Εάν ζείτε στις βόρειες περιοχές με σκληρούς χειμώνες, τότε ένα τείχος πάχους 50 εκατοστών είναι αρκετό για να κρατήσει τη θερμότητα μέσα στον οικιστικό χώρο. Μπορείτε να έχετε περισσότερα, αλλά κατά κανόνα υπάρχει αρκετό φράγμα μισού μέτρου.Σε μέρη με θερμότερο κλίμα, το πάχος μπορεί να είναι 35-40 εκατοστά, στην περίπτωση αυτή, ακόμη και σε δροσερές νύχτες, τα δωμάτια θα διατηρήσουν ένα ευνοϊκό μικροκλίμα και ζεστή ατμόσφαιρα.

 • Το λιγότερο σημαντικό χαρακτηριστικό του αεριωμένου σκυροδέματος είναι η καλή διαπερατότητα των ατμών. Εάν το επίπεδο υγρασίας στο δωμάτιο είναι υψηλότερο από το εξωτερικό του σπιτιού, τότε οι τοίχοι αρχίζουν να απορροφούν την υπερβολική υγρασία από τον αέρα και να το στείλουν έξω. Εάν η κατάσταση αντιστραφεί, τότε όλα συμβαίνουν ακριβώς το αντίθετο: τα τούβλα πυριτίου αερίου απορροφούν την υγρασία από το εξωτερικό και τα μεταφέρουν στο δωμάτιο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα όταν η θέρμανση είναι ενεργοποιημένη, όταν ο αέρας στο θερμαινόμενο δωμάτιο είναι πολύ ξηρός.
 • Για τα κτίρια κατοικιών είναι ζωτικής σημασίας η αντίσταση στη φωτιά του υλικού. Οι τοίχοι του πυριτικού αερίου μπορούν να αντέξουν την επαφή με τη φλόγα για περίπου 3 ώρες, κατά κανόνα, αυτή τη φορά αρκεί να σβήσει η φωτιά, επομένως, σε περίπτωση πυρκαγιάς, οι πιθανότητες εξοικονόμησης του σπιτιού είναι αρκετά μεγάλες.
 • Το χαμηλό βάρος των τούβλων ανήκει επίσης στα αναμφισβήτητα πλεονεκτήματα του υλικού. Είναι εύκολο να μεταφερθεί, να αυξηθεί σε ύψος, επιπλέον, ο σχεδιασμός δεν δημιουργεί μεγάλο φορτίο στο θεμέλιο, και αυτό αυξάνει σημαντικά τη διάρκεια ζωής του σπιτιού.
 • Τα μπλοκ πυριτικού αερίου απελευθερώνονται από φυσικά συστατικά, επομένως το υλικό είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Είναι πολύ πιθανό να χρησιμοποιηθεί στην κατασκευή νηπιαγωγείων και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, πολυκλινικών, οικιστικών περιοχών και άλλων κτιρίων, όπου η απουσία τοξικών εκκρίσεων έχει θεμελιώδη σημασία.
 • Λοιπόν, μια ωραία προσθήκη θα είναι εξαιρετική ηχομόνωση, η οποία είναι δυνατή λόγω του ίδιου πορώδους πυριτικού αερίου.

Για να γίνει η πιο ολοκληρωμένη εικόνα των ιδιοτήτων και των χαρακτηριστικών του υλικού, είναι χρήσιμο να αναφερθούν οι ελλείψεις του.

 • Το υλικό έχει μάλλον χαμηλή αντίσταση στις χαμηλές θερμοκρασίες. Χωρίς πρόσθετη επιφανειακή επεξεργασία, η σύνθεση δεν αντέχει περισσότερο από 5 κύκλους ψύξης και απόψυξης, μετά τον οποίο αρχίζει να χάνει τη δύναμή της μάλλον γρήγορα.
 • Το πυριτικό αέριο περιπλέκει τις εργασίες επισκευής, για παράδειγμα, είναι αδύνατο να βιδώσετε το πείρο σε ένα τέτοιο υλικό, αρχίζει να πέφτει αμέσως και συνεπώς, ακόμη και αν κρέμεται ένα ράφι σε ένα σπίτι με τοίχους από πυριτικά αέρια, γίνεται ένα αποθαρρυντικό έργο.
 • Επιπλέον, το πυριτικό αέριο δεν προσκολλάται στον ασβεστοκονίαμα γύψο, ως εκ τούτου, να τελειώσει τον τοίχο με τέτοιο υλικό είναι μη ρεαλιστική.θα πέσει σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα.
 • Οι πόροι απορροφούν εντατικά την υγρασία και το διατηρούν μέσα τους. Αυτό οδηγεί στη σταδιακή καταστροφή του υλικού από το εσωτερικό και δημιουργεί επίσης ένα περιβάλλον ευνοϊκό για την αναπαραγωγή μυκήτων, μούχλας και άλλων επιβλαβών βακτηρίων.

Ωστόσο, με τη σωστή επεξεργασία του υλικού, πολλά ελαττώματα μπορούν να ισοπεδωθούν, έτσι το πυριτικό αέριο δεν χάνει τη δημοτικότητά του μεταξύ των Ρώσων. Και η χαμηλή τιμή εξακολουθεί να αποτελεί καθοριστικό παράγοντα κατά την επιλογή οικοδομικών υλικών στις δύσκολες στιγμές μας.

Βάρος και διαστάσεις

Ένα από τα κύρια πλεονεκτήματα των αεριζόμενων δομικών υλικών είναι το μέγεθός τους, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από όλους τους άλλους τύπους τούβλων. Λόγω αυτών των διαστάσεων, η κατασκευή κτιρίων είναι πολύ πιο γρήγορη. Σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, η πρόοδος μπορεί να φτάσει έως και 4 φορές, ενώ ο αριθμός των αρθρώσεων και των συνδέσεων είναι ελάχιστος, γεγονός που με τη σειρά του μειώνει σημαντικά το κόστος εργασίας για την κατασκευή και την κατανάλωση διαλύματος πρόσδεσης.

Το κανονικό μέγεθος των τούβλων πυριτικού αερίου είναι 600x200x300 mm. Επίσης, οι οικοδόμοι διαθέτουν ένα μισό μπλοκ τοίχου με παραμέτρους 600x100x300 mm.

Διαφορετικοί κατασκευαστές μπορούν να βρουν προϊόντα με διαφορετικές παραμέτρους:

 • 500x200x300 mm.
 • 600x250x250 mm.
 • 600x250x75 mm, κ.λπ.

Στα καταστήματα υλικού μπορείτε σχεδόν πάντα να βρείτε προϊόντα ακριβώς του μεγέθους που χρειάζεστε.

Όσον αφορά το βάρος, ο λόγος εδώ είναι προφανής: όσο μεγαλύτερο είναι το τούβλο, τόσο μεγαλύτερη είναι η μάζα του. Έτσι, η τυποποιημένη μονάδα ζυγίζει 21-29 kg, οι διαφορές μπορούν να προσδιοριστούν από την πυκνότητα ενός συγκεκριμένου συγκροτήματος αφρού. Το βάρος είναι ένα από τα βασικά πλεονεκτήματα του υλικού. Έτσι, το βάρος 1 m3 πυριτικού αερίου είναι περίπου 580 kg και 1 m3 συνηθισμένου κόκκινου τούβλου είναι 2048 kg. Η διαφορά είναι προφανής.

Τομείς εφαρμογής

Ανάλογα με τις τεχνικές παραμέτρους των πλίνθων πυριτικού αερίου, καθορίζεται σε μεγάλο βαθμό και το εύρος της χρήσης του.

 • Τα μπλοκ με πυκνότητα μέχρι 300 kg / m3 χρησιμοποιούνται συχνότερα για τη μόνωση σε ξύλινα σπίτια ως το ανώτερο στρώμα.
 • Τα μπλοκ με πυκνότητα μέχρι 400 kg / m3 είναι σχεδιασμένα για την τοποθέτηση φέροντων τοίχων και χωρισμάτων σε μονόχωρη κατασκευή. Μπορεί να είναι και τα δύο σπίτια και τα κτίσματα.
 • Οι μονάδες αερίου με πυκνότητα 500 kg / m3 θα είναι βέλτιστες για κτίρια και κατασκευές σε 3 ορόφους.
 • Για πολυώροφες κατασκευές, έχουν ληφθεί μπλοκ με δείκτη 700 kg / m3 και απαιτείται διεξοδική ενίσχυση ολόκληρης της δομής.

Η χρήση μπλοκ πυριτικού αερίου επιτρέπει τη μείωση του συνολικού επιπέδου κόστους, ενώ οι δομές είναι αρκετά ανεπιτήδευτες για τη συντήρηση και τη λειτουργία. Ωστόσο, είναι σημαντικό να τηρείται πλήρως η τεχνολογία. Οποιεσδήποτε αποκλίσεις είναι γεμάτες με την κατάρρευση του κτιρίου, οπότε η έλλειψη ενίσχυσης ή ακατάλληλης χρήσης τελικών υλικών μπορεί να οδηγήσει σε μια μεγάλη τραγωδία.

Λαμβάνοντας υπόψη το γεγονός ότι το αεριωμένο σκυρόδεμα έχει μια αρκετά προσιτή τιμή και η τοποθέτησή του απαιτεί ελάχιστο χρόνο, μπορείτε ακόμη και να χτίσετε ένα σπίτι με τα δικά σας χέρια χωρίς να προσελκύσετε τη δουλειά των ακριβά μισθωμένων επαγγελματιών. Ως εκ τούτου, το υλικό χρησιμοποιείται συχνά για την κατασκευή καλοκαιρινών κατοικιών, μικρών κατοικιών και λουτρών. Ας εξηγήσουμε με ένα παράδειγμα: ένα σπίτι των μπλοκ είναι χτισμένο τουλάχιστον 4 φορές γρηγορότερα από ένα σπίτι από τούβλα. Επιπλέον, όταν εργάζονται με τούβλα, απαιτείται η παρουσία βοηθών, οι οποίοι θα ζυμώνουν το κονίαμα και θα φέρονται σε τούβλα, τα οποία, παρεμπιπτόντως, είναι πολύ μεγαλύτερα από τα μπλοκ (σε ένα τετράγωνο το μέγεθος είναι 16 τούβλα).

Έτσι, συνάγεται προφανές συμπέρασμα - η χρήση των μπλοκ πυριτίου αερίου είναι κερδοφόρα και οικονομικά δικαιολογημένη, γι 'αυτό τα τελευταία χρόνια πολλοί κατασκευαστές έχουν κάνει την επιλογή τους υπέρ αυτού του υλικού. Ωστόσο, οι επαγγελματίες συστήνουν να τηρούν ορισμένες συστάσεις όταν χρησιμοποιούν αεριωμένο σκυρόδεμα.

 • Κατά την αγορά, θα πρέπει να ελέγξετε προσωπικά όλα τα αγορασμένα μπλοκ. Διαφορετικοί κατασκευαστές επιτρέπουν αποκλίσεις από τα πρότυπα GOST, συνεπώς, οι ρωγμές, οι ρωγμές και οι ανωμαλίες της επίστρωσης βρίσκονται συχνά σε φτηνά τούβλα.
 • Κατά την ανέγερση 2 ή περισσότερων ορόφων, είναι απαραίτητο να εγκατασταθούν ενισχυτικές στήλες στήριξης.
 • Οι οροφές και οι τοίχοι του αεριωμένου σκυροδέματος δεν μπορούν να παραμείνουν ανοιχτά, απαιτούν υποχρεωτική επένδυση, διαφορετικά η απόδοση του υλικού μειώνεται σημαντικά κάθε χρόνο.
 • Οι κατασκευές από αεριωμένο σκυρόδεμα απαγορεύονται αυστηρά να χτίζονται σε εδάφη με αδύναμη φέρουσα ικανότητα. Κατά τη διάρκεια της κατασκευής, είναι απαραίτητο να εξοπλιστεί το θεμέλιο λωρίδας · είναι ιδανικό για εργασίες που χρησιμοποιούν τέτοια υλικά. Λάβετε υπόψη ότι το πυριτικό αέριο είναι ένα αρκετά εύθραυστο υλικό, επομένως, με οποιαδήποτε μετατόπιση του εδάφους, αρχίζει να ραγίζει, οπότε κατά την οικοδόμηση ενός σπιτιού, είναι σημαντικό να υπολογίσετε σωστά όλες τις παραμέτρους του θεμελίου και να επιλέξετε την πιο ανθεκτική μάρκα σκυροδέματος.
 • Κατά το σχηματισμό της πρώτης σειράς τοιχοποιίας, είναι επιτακτική η κατασκευή υδατοστεγάνωσης υψηλής ποιότητας της βάσης προκειμένου να εξαλειφθεί εντελώς η εισροή υγρασίας στους τοίχους.
 • Το απαιτούμενο μέγεθος των μπλοκ πυριτικού αερίου πρέπει να υπολογίζεται εκ των προτέρων, οι ραφές δεν πρέπει να συμπίπτουν, καθώς αυτό μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική εξασθένιση της τοιχοποιίας.
 • Τα μπλοκ χαμηλής πυκνότητας μπορούν να διασπαστούν σε υψηλή πίεση, πράγμα που σημαίνει ότι πριν ξεκινήσετε τις εργασίες κατασκευής είναι σημαντικό να υπολογίσετε το φορτίο στο υλικό και να κάνετε ένα λεπτομερές σχέδιο.

Για πληροφορίες σχετικά με τον τρόπο χρήσης ενός μπλοκ πυριτικού αερίου στην κατασκευή, ανατρέξτε στο παρακάτω βίντεο.

Σχόλια
Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο