Τούβλα πυριτίου: χαρακτηριστικά, ποικιλίες και λεπτές χρήσεις

 Τούβλα πυριτίου: χαρακτηριστικά, ποικιλίες και λεπτές χρήσεις

Κατά την οικοδόμηση μιας σόμπας ή τζάκι σε ένα σπίτι, η ανάγκη να χρησιμοποιηθούν υλικά ανθεκτικά στη φωτιά έρχεται στο προσκήνιο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι αγοραστές κάνουν την επιλογή τους υπέρ των τούβλων τούβλων. Αυτό το δομικό υλικό μπορεί να αντέξει εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες και να κατευθύνει μακροπρόθεσμα την έκθεση στη φλόγα. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χαμότ δεν παραμορφώνεται και δεν καταρρέει ακόμη και με παρατεταμένη θέρμανση.

Τι είναι αυτό;

Το τούβλο Chamotte χαρακτηρίζεται από μια πολύ απλή σύνθεση, βασίζεται σε θρυμματισμένη ξηρή σκόνη σαμοθίου, η συγκέντρωση της οποίας είναι 65-70%.Η ουσία αυτή παράγεται από απλή λευκή άργιλο, η οποία υποβάλλεται σε καθαρισμό και μακρά καύση, λόγω της οποίας παρουσιάζει έντονα πυρίμαχα χαρακτηριστικά. Επιπλέον, τα υλικά πληρώσεως οπτάνθρακα και γραφίτη και οι κόκκοι από χαλαζία χονδρόκοκκο εισάγονται στις πρώτες ύλες. Τα αρχικά συστατικά αναμιγνύονται επιμελώς, κατόπιν χυτεύονται και αποστέλλονται για ψήσιμο και χύτευση.

Είναι τα χαρακτηριστικά της πυρκαγιάς και καθορίζουν τις βασικές λειτουργικές παραμέτρους του υλικού. Η διάρκεια του υλικού ψησίματος έχει μεγάλη σημασία. Έτσι, αν η πρώτη ύλη είναι υπερβολικά εκτεθειμένη σε θερμικό φούρνο, τότε στην επιφάνεια της εμφανίζεται ένα υαλώδες φιλμ. Είναι αρκετά ανθεκτικό και δίνει στο υλικό ιδιαίτερη αντοχή στη μηχανική βλάβη, αλλά ταυτόχρονα μειώνεται η ανθεκτικότητα.

Εάν, αντίθετα, η πυροδότηση είναι ανεπαρκής, το υλικό αυτό θα απορροφηθεί καλά και θα διατηρήσει την υγρασία στο εσωτερικό του και επομένως η αντοχή του θα είναι πολύ αμφίβολη. Το καλύτερο τούβλο για σόμπες και τζάκια μπορεί να αποκτηθεί μόνο αν κολλήσετε στο "χρυσό μέσο".

Η παραγωγή τούβλων πυροπροστασίας ρυθμίζεται από τα τρέχοντα πρότυπα, ενώ το μέγεθος και το βάρος του μπορεί συχνά να ποικίλει σημαντικά: από 2,5 έως 6 κιλά, ενώ οι παράμετροι είναι 230x111x65 mm και επίσης 300x150x65 και 250x123x65 mm.Επιπλέον, τα προϊόντα διαφέρουν ως προς την πυκνότητα και το πορώδες της δομής.

Χαρακτηριστικά

Στο δομικό υλικό πυροπροστασίας, που κατασκευάζεται με την υπάρχουσα τεχνολογία, Υπάρχουν ορισμένα λειτουργικά χαρακτηριστικά:

 • το χρώμα του προϊόντος θα πρέπει να είναι ανοικτό κίτρινο, μάλλον, το οποίο θα είναι χυμώδες με ανάμειξη καστανών.
 • δομή τούβλων είναι μόνο κοκκώδης?
 • όταν χτυπάς ένα τούβλο, ακούσεις ένα χτύπημα σαν μεταλλικό.
 • το υλικό χαρακτηρίζεται από υψηλότερο βαθμό αντοχής, επομένως, με μικρές ζημιές, η δομή του πυριτίου παραμένει αμετάβλητη.

Οι επαγγελματίες κατασκευαστές και τελικοποιητές επισημαίνουν τόσο τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα ενός τέτοιου τούβλου.

Τα οφέλη περιλαμβάνουν τις ακόλουθες επιλογές.

 • Η αυστηρή γεωμετρία των τμημάτων, είναι εξαιρετικά σημαντική όταν χρησιμοποιούνται υλικά με σφηνοειδή λοξά.
 • Αντοχή στη θερμότητα. Η εσωτερική δομή του τούβλου δεν επηρεάζει την παρατεταμένη έκθεση σε αυξημένες θερμοκρασίες, το υλικό αυτό μπορεί να αντέξει τη θερμότητα έως 1500 μοίρες ή και περισσότερο. Πρέπει να σημειωθεί ότι, κατ 'αρχήν, η θέρμανση άνω των 1000 μοιρών από όλους τους τύπους τούβλων μπορεί να αντέξει εξαιρετικά το χαμότ.
 • Χαμηλή θερμική αγωγιμότητα.Αυτό το χαρακτηριστικό, καθώς και η χαμηλή πυκνότητα μεμονωμένων ποικιλιών υλικού, καθιστούν ένα τέτοιο τούβλο την καλύτερη επιλογή για την εγκατάσταση καπνοδόχων και διαφόρων σωλήνων.
 • Φρούριο Τα υλικά από πυρίμαξα έχουν την ικανότητα να αντέχουν ακόμη και αρκετά ισχυρά μηχανικά αποτελέσματα.
 • Χημική αντοχή Τα προϊόντα Chamotte αντέχουν τέλεια τις επιδράσεις διαφόρων λύσεων όξινης βάσης και αντιστέκονται σε πολλά άλλα χημικά αντιδραστήρια.

  Ωστόσο, τίποτα τέλειο δεν έχει ακόμη εφευρεθεί, και το τούβλο πυρκαγιάς δεν ήταν καμία εξαίρεση. Υπάρχουν αρνητικές πτυχές που σχετίζονται με τη χρήση του.

  • Εάν η τεχνολογία πυροδότησης παρατηρείται λανθασμένα, τότε οι διαστάσεις των προϊόντων και το επίπεδο ποιότητας τους αλλάζουν σημαντικά.
  • Τα υλικά πυριτίου δεν διαφέρουν σε χαμηλό κόστος, επομένως δεν μπορούν να θεωρηθούν προσιτά για τους περισσότερους συμπατριώτες μας.
  • Δεν είναι όλα τα κονιάματα κατάλληλα για την τοιχοποιία. Συνήθως χρησιμοποιείται μια ειδική ένωση που ονομάζεται "κονίαμα" και πρέπει να εφαρμοστεί πολύ προσεκτικά, έτσι ώστε το στρώμα να αποδειχθεί πολύ λεπτό.
  • Η αυξημένη αντοχή περιορίζει σημαντικά την πιθανότητα κοπής υλικού.Κοπή είναι δυνατή μόνο με ένα ειδικό δίσκο με διαμάντια στην πέτρα.

  Πρέπει να σημειωθεί ότι οι υπάρχουσες αρνητικές πλευρές δεν μειώνουν τη δημοτικότητα του υλικού και δεν περιορίζουν τη χρήση του στη διευθέτηση τζακιών και οικιακών σόμπων.

  Πεδίο εφαρμογής

  Τα τούβλα πυριτίου χρησιμοποιούνται συνήθως στη βιομηχανία και συχνά χρησιμοποιούνται για την κατασκευή διαφόρων τύπων θαλάμων καυσίμων και τεχνολογικών λέβητων. Είναι σε αυτούς που καίγεται ο άνθρακας.

  Το υλικό είναι επίσης συνηθισμένο στην καθημερινή ζωή, εδώ έχει βρει την αίτησή του για την κατασκευή ενθέτων τζάκι, εστίες κουζίνας και σόμπες ξύλου. Για καμινάδες, οι εμπειρογνώμονες προτείνουν επίσης τη λήψη πυρίμαχων μπλοκ chamotte, μπορούν να αντέξουν όχι μόνο ζεστό αέρα, αλλά και δυσμενείς καιρικές συνθήκες.

  Υπάρχουν πολλές φήμες και μύθοι σχετικά με τα χαρακτηριστικά του υλικού. Πιστεύεται ότι όταν θερμαίνεται, αρχίζει να εκπέμπει επιβλαβή συστατικά και ακόμη και ακτινοβολία. Οι ειδικοί αντικρούουν εντελώς όλες αυτές τις θεωρίες. Επιπλέον, εάν η τελευταία δήλωση είναι ακόμα δυνατή θεωρητικά (εάν το τούβλο κατασκευάζεται από πηλό, εξορύσσεται σε περιοχή που έχει υποστεί ακτινοβολία), τότε είναι αδύνατο να πιστέψουμε το πρώτο.Πιθανότατα, ο λόγος για την εμφάνιση τέτοιων φημών είναι ο εξής: μερικοί τύποι πυρίμαχων υλικών και μάλιστα όταν εκτίθενται σε θερμό αέρα αρχίζουν να εκπέμπουν τοξικές ουσίες. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει για το μπλοκ σαμότ, δεδομένου ότι αρχικά δημιουργήθηκε ως υλικό οικιακής χρήσης.

  Είδη

  Τα τούβλα του Chamotte διαφέρουν για διάφορους λόγους:

  • με χύτευση.
  • από την εμφάνιση του τελικού προϊόντος.
  • σε πορώδες.

  Ανάλογα με την παραλλαγή του σχηματισμού πρώτων υλών, υπάρχουν διάφορες ποικιλίες τούβλων τούβλων:

  • μορφοποιημένη ημι-ξηρή μέθοδος.
  • τήκεται.
  • θερμοπλαστικό εξωθημένο.
  • cast?
  • πιεσμένο εν θερμώ

  Ανάλογα με τον τύπο του τούβλου, υπάρχουν σχήμα, σχήμα, σφήνα, καθώς και τοξοειδείς και τραπεζοειδείς τύποι. Το πιο δημοφιλές είναι το chamotte με τη μορφή ενός ορθογωνίου, αλλά όταν εγκαθιστάτε τοξωτές δομές, είναι προτιμότερο να χρησιμοποιήσετε υλικό σφήνας. Ανάλογα με το επίπεδο πορώδους, υπάρχουν:

  • τούβλο υψηλής πυκνότητας - με δείκτες τρίχας που δεν υπερβαίνουν το 3%.
  • υψηλή πυκνότητα - στην περίπτωση αυτή, η κοκκώδης διαφορά είναι διαφοροποιημένη από 3 έως 10%.
  • πυκνό - με παράμετρο πορώδους από 10 έως 16%.
  • πυρίμαχο συμπιεσμένο - με μια παράμετρο πορώδους στο επίπεδο περίπου 16-20%.
  • μέτρια πυκνή - διακρίνονται από το μέγεθος των κόκκων στο επίπεδο του 20-30%.
  • πολύ πορώδες - στην περίπτωση αυτή, ο δείκτης κόκκων αντιστοιχεί στο 30-45%.
  • ελαφρύ - με αυξημένες παραμέτρους κόκκων 45-85%.
  • εξαιρετικά ελαφρύ - στην περίπτωση αυτή, οι κόκκοι υπερβαίνουν το 85%.

  Ξεχωριστά, είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε με αυτή την παραλλαγή των τούβλων πυριτίου, ως αρκετά δημοφιλή ελαφριά προϊόντα. Αυτά τα τούβλα χρησιμοποιούνται συνήθως αντί για μόνωση. Αποτελούνται από ειδικό ελαιώδη πηλό, καθώς και από τύρφη, ρινίσματα ή πριονίδια, καθώς και από ορισμένα άλλα οργανικά συστατικά. Στη διαδικασία της θερμικής επεξεργασίας, εξαντλούνται εντελώς, αφήνοντας αντί των ίδιων πόρων διαφόρων μεγεθών. Ως αποτέλεσμα αυτής της τεχνολογίας, λαμβάνεται ένα πορώδες υλικό με υψηλή ενεργειακή απόδοση.

  Τα ελαφρά τούβλα είναι κατασκευασμένα εξ ολοκλήρου από οργανική ύλη, επομένως θεωρούνται περιβαλλοντικά ασφαλή, δεν εκπέμπουν επιβλαβείς και τοξικές ουσίες και επομένως είναι κατάλληλες για χρήση σε κατοικημένες περιοχές. Με την ευκαιρία, μια ειδική δομή δεν επηρεάζει την αντοχή στη θερμότητα του υλικού: ένα ελαφρύ τούβλο μπορεί ακόμη και να αντέξειΕξαιρετικά υψηλή έκθεση έως 1800 ° C

  Όσον αφορά τη μορφή, τα τούβλα αυτά είναι σφηνοειδή ή ορθογώνια. Προκειμένου το υλικό να διατηρήσει πλήρως όλα τα αρχικά χαρακτηριστικά λειτουργίας του, πρέπει να διακρίνεται από αυστηρή γεωμετρία με ομαλές γωνίες και άκρες.

  Τα ελαφρά τούβλα χρησιμοποιούνται συνήθως για να σχηματίσουν ένα θερμομονωτικό στρώμα όταν εξοπλίζονται ηλεκτρικοί κλίβανοι, καθώς και εγκαταστάσεις εξατμίσεως και θερμαντήρες. Αρκετά συχνά αγοράζονται για λέβητες ανταλλαγής θερμότητας και γραμμές ατμού. Ταυτόχρονα, η προστασία αυτή μπορεί να μειώσει σημαντικά την απώλεια θερμότητας (κατά 25-75%) και έτσι να μειώσει το μέγεθος των θερμικών συσκευών. Οι εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι αν λάβουμε υλικά πυρίμαχων υλικών για φούρνους επένδυσης, η περίοδος θέρμανσης και ψύξης θα μειωθεί κατά 5 φορές, ενώ όλα τα έξοδα θέρμανσης θα μειωθούν κατά 10-15% σε κλιβάνους συνεχούς λειτουργίας και κατά 45% σε εκείνους που λειτουργούν από καιρό σε καιρό .

  Σφραγίδες

  Όλα τα προϊόντα πυροπροστασίας στη Ρωσία υπόκεινται σε υποχρεωτική επισήμανση, η οποία εφαρμόζεται σε μία από τις πλευρές του τούβλου. Οι κατασκευαστές συνήθως το συνθέτουν από πολλά γράμματα και αριθμούς, με τον συνολικό αριθμό των χαρακτήρων να κυμαίνεται από 5 έως 47. Τα σημάδια στη σήμανση σημαίνουν τα χημικά και φυσικά χαρακτηριστικά του υλικού. Μπορείτε συνήθως να δείτε την παρακάτω συμβολική αναφορά.

  • ShA / ShB / ShAK - με αυτή την ονομασία είναι κοινά τούβλα που έχουν παραμέτρους εξαιρετικά υψηλής αντοχής και μπορούν να αντέξουν τη θέρμανση έως τους 1700 ° C Τέτοιες μάρκες είναι πολύ δημοφιλείς μεταξύ των προγραμματιστών, επειδή έχουν έναν βέλτιστο λόγο τιμής / ποιότητας.
  • Η ШВ / ШУС είναι μια σήμανση για το βιομηχανικό σαμότ. Χαρακτηρίζεται από υψηλή θερμική ισχύ, επομένως είναι βέλτιστη κατά τη διευθέτηση αεραγωγών των γεννητριών θερμότητας καθώς και για την περιφράγιση των μεταφορικών ορυχείων.
  • HQ - τέτοια υλικά χρησιμοποιούνται στην κατασκευή εξοπλισμού βιομηχανικής διεργασίας για την παραγωγή οπτάνθρακα.
  • Το SL είναι ένα τούβλο που χαρακτηρίζεται από υψηλό βαθμό πορώδους. Συχνά χρησιμοποιείται για την επένδυση βιομηχανικών κλιβάνων και μπορεί να διατηρήσει τις λειτουργικές του ιδιότητες με παρατεταμένη έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες (έως 1300 ° C).
  • SCU - είναι ένα πυρίμαχο τερματικό μπλοκ, τα οποία χρησιμοποιούνται ευρέως για την κατασκευή περιστρεφόμενων τμημάτων βιομηχανικών κλιβάνων.
  • PB - είναι ένα κοινό σαμοτάκι, το οποίο χρησιμοποιείται συνήθως στην καθημερινή ζωή.
  • PV - περιλαμβάνει τα προϊόντα που βρήκαν την εφαρμογή κατά την εγκατάσταση καπναγωγών και ένα εσωτερικό μέρος των τζακιών.

  Οι αριθμοί υποδεικνύουν τις διαστάσεις των τούβλων σύμφωνα με τους ισχύοντες κανονισμούς και πρότυπα. Για παράδειγμα, κάτω από τη σήμανση ShB-8 καλύπτεται ένα τούβλο διαστάσεων 250x124x65 mm και το ShA-5 είναι ένα προϊόν με τις παραμέτρους 230x114x65 mm.

  Πώς να επιλέξετε;

  Chamotte τούβλο είναι αρκετά ακριβό, οπότε πρέπει να πάρετε την αγορά του σοβαρά. Εάν αγοράζετε υλικό χαμηλής ποιότητας, τότε κινδυνεύετε απλά να χάσετε όλα τα χρήματά σας. Αν βρεθείτε σε ένα κατάστημα με καλή φήμη, δεν εγγυάται ότι θα σας προσφέρεται το τέλειο προϊόν χωρίς εξωτερικά ελαττώματα, έτσι όταν επιλέγετε, δώστε προσοχή σε όλες τις σημαντικές λεπτομέρειες.

  • Ο βασικός δείκτης της ποιότητας του προϊόντος είναι το χρώμα του, πρέπει απαραίτητα να είναι άχυρο κίτρινο. Εάν έχετε μπροστά σας ελαφρύτερα, σχεδόν λευκά τετράγωνα, πιθανότατα θα δείτε ένα τούβλο που δεν καίγεται σε έναν κλίβανο, το οποίο απορροφά την υγρασία καλά και υπόκειται σε καταστροφή από το εσωτερικό. Και η θερμότητα σε αυτό συσσωρεύεται πολύ χειρότερα, πράγμα που σημαίνει ότι η λειτουργικότητα θα είναι μια μεγάλη ερώτηση.
  • Το τούβλο πρέπει να έχει ένα αρκετά ομαλό φινίρισμα και τέλειο σχήμα. Πολλοί πιστεύουν ότι οι απαιτήσεις αυτές υπαγορεύονται από την αισθητική συνιστώσα του έργου, αλλά αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση. Το γεγονός είναι ότι κατά την τοποθέτηση ενός τζακιού ή σόμπας, η εσωτερική επιφάνεια πρέπει να είναι ομαλή, οποιαδήποτε ανακούφιση που προκύπτει από τη διατήρηση των κονιαμάτων ή η επέκταση των τούβλων οδηγεί στη δημιουργία φραγμών στη ροή του θερμού αερίου. Εάν το ελάττωμα δεν εξαλειφθεί, τότε ξεκινά μια ανομοιογενής κατανομή της θερμότητας, το επίπεδο ώθησης θα είναι ανεπαρκές και η μεταφορά θερμότητας θα πέσει δραματικά.
  • Ο κλίβανος έχει πολύ ισχυρή ένωση τούβλων τούβλων, μικρό αριθμό ραφών και στεγανή σφράγιση. Εάν το υλικό που χρησιμοποιείται έχει ρωγμές, τσιπς και άλλα ελαττώματα, είναι αδύνατο να παρασχεθεί μια αξιόπιστη λαβή. Από αυτή την άποψη, αγοράζοντας τούβλα, φροντίστε να τα επιλέξετε από μια παρτίδα. Διαφορετικά, κινδυνεύετε να αποκτήσετε ένα εντελώς ανόμοιο υλικό, το οποίο μπορεί να έχει το πιο λυπηρό αποτέλεσμα στις λειτουργικές δυνατότητες του μελλοντικού θερμικού σας στοιχείου.

  Πώς να το βάλετε;

  Η τεχνολογία κατασκευής σόμπων και τζάκων από τούβλα πυγμαχίας στο σπίτι αποτελείται από 2 στάδια:

  • προπαρασκευαστικές εργασίες ·
  • απευθείας τοποθέτηση.

  Στο στάδιο της προετοιμασίας για εργασία, πραγματοποιείται η σήμανση όλων των μελλοντικών γωνιών και τοίχων, καθώς και η παραγωγή του απαραίτητου κονιάματος προσκόλλησης και η προκαταρκτική στεγνή τοποθέτηση. Για μόνιμα τούβλα τοιχοποιίας χρησιμοποιήστε μια ειδική σύνθεση, μπορείτε να το αγοράσετε έτοιμο στο κατάστημα και μπορείτε να το ετοιμάσετε μόνοι σας. Θα χρειαστείτε πυρίμαχο κονιοποιημένο άργιλο, υψηλής ποιότητας άμμο χαμότ, καθώς και νερό επεξεργασίας.

  Κατ 'αρχάς πρέπει να αλέσετε τον πηλό, κατόπιν να καθαρίσετε όλη την άμμο και να προσθέσετε νερό στο προκύπτον μείγμα αργίλου-άμμου με συνεχή ανάδευση. Η τελική σύνθεση αφήνεται για δύο έως τρεις ημέρες, ανακατεύοντας περιστασιακά. Ο πηλός και η άμμος λαμβάνονται σε αναλογία 1: 2, μερικοί κατασκευαστές προτείνουν να προστεθεί άλας ή 3% υγρό γυαλί στη σύνθεση με ρυθμό 100 g ανά 10 λίτρα νερού.

  Τα πυρίμαχα τούβλα πρώτα κόβονται και στη συνέχεια στερεώνονται έτσι ώστε κάθε διαδοχική σειρά να επικαλύπτει πλήρως τις ραφές μεταξύ όλων των μπλοκ της προηγούμενης σειράς. Αυτή η τεχνολογία καθορίζει τη δύναμη ολόκληρης της δομής και συμβάλλει επίσης στην κανονική ανακατανομή του φορτίου.

  Όταν πραγματοποιείτε την εγκατάσταση των δικών τους χεριών, δώστε ιδιαίτερη προσοχή στην ένωση.Εάν η κατεύθυνση γίνεται εσφαλμένα, δηλαδή η ραφή είναι πολύ βαθιά ή δεν είναι πλήρως σφραγισμένη, οι βροχοπτώσεις και οι σταγόνες χιονιού αρχίζουν να πέφτουν μέσα (αυτό ισχύει για τις οδοστρώσεις) και όταν ο καιρός είναι κρύος, οι τοιχοποιίες ρωγμές. Το τζάκι, ραγισμένο στις ραφές, δεν μπορεί να εκτελέσει πλήρως όλες τις λειτουργίες του και η θερμική του ικανότητα μειώνεται σημαντικά.

  Για πληροφορίες σχετικά με τον σωστό τρόπο τοποθέτησης των τούβλων πυριτίου με τα χέρια σας, δείτε το παρακάτω βίντεο.

  Σχόλια
   Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο