Πώς να λυγίσει γυψοσανίδας;

Πώς να λυγίσει γυψοσανίδας;

Κάθε ένας από εμάς κατά την εκτέλεση εργασιών επισκευής στο σπίτι είχε διάφορες ιδέες για την αρχική διακοσμητική σχεδίαση ενός συγκεκριμένου μέρους του δωματίου. Οι περισσότεροι από αυτούς μας φαινόταν απολύτως αδύνατο να εφαρμόσουμε, λόγω της εμφάνισης ενός τέτοιου προβλήματος όπως η κάμψη του γυψοσανίδας.

Η ικανότητα να δουλεύει σωστά με γυψοσανίδα καθιστά δυνατή την εφαρμογή τέτοιων σχεδιαστικών λύσεων όπως εγκατάσταση διαφόρων τόξων, κολώνες, καμπύλες οροφές. Ελλείψει κατάλληλων δεξιοτήτων, δημιουργείται μια ψευδή εντύπωση ότι αυτός ο τύπος εργασίας μπορεί να εκτελείται μόνο από έναν επαγγελματία. Ωστόσο, αυτό απέχει πολύ από την περίπτωση και το άρθρο μας θα σας βοηθήσει να το βεβαιωθείτε.

Χαρακτηριστικά υλικού

Οι γυψοσανίδες είναι ένας τύπος δομικού υλικού που αποτελείται από γυψοσανίδες και φύλλα από χαρτόνι. Αυτά τα φύλλα καλύπτουν το γύψο από τις δύο πλευρές.Υπάρχουν διάφοροι τύποι γυψοσανίδας. Κάθε ένα από αυτά χρησιμοποιείται, ανάλογα με το σκοπό του δωματίου. Ο γύψος περιλαμβάνεται στην ομάδα των λιγότερο ελαστικών υλικών, αλλά ταυτόχρονα έχει την ικανότητα να αλλάζει, ανάλογα με την υγρασία.

Η ίδια η διαδικασία της γυψοσανίδας σε κάμψη δεν απαιτεί ειδικές δεξιότητες. Το μόνο που χρειάζεται είναι η φροντίδα για να αποφευχθεί το σπάσιμο του φύλλου γυψοσανίδας, πράγμα που θα οδηγήσει στην ακαταλληλότητα του.

Πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα

Πλεονεκτήματα του υλικού:

 • Έχει υψηλές περιβαλλοντικές ιδιότητες.
 • Έχει εξαιρετική διαπερατότητα ατμών.
 • Οι γυψοσανίδες είναι μια εντελώς επίπεδη και λεία επιφάνεια.
 • Έχει υψηλές ιδιότητες ηχομόνωσης και θερμομόνωσης.
 • Δεν προκαλεί πολλά προβλήματα κατά τη διάρκεια της εγκατάστασης.
 • Ευρύ φάσμα μεγεθών.
 • Μικρή αναλογία.
 • Φύλλα ευελιξίας. Αυτή η ιδιότητα σας επιτρέπει να δημιουργήσετε διάφορα μοναδικά σχήματα στο εσωτερικό.

Μειονεκτήματα της εφαρμογής:

 • Σε δωμάτια με υγρασία άνω του ογδόντα τοις εκατό, η χρήση αυτού του υλικού είναι αδύνατη.
 • Η σχετική ευθραυστότητα, η οποία κατά τη διάρκεια των εργασιών κατασκευής περιπλέκει σημαντικά τη διαδικασία, απαιτώντας ιδιαίτερη φροντίδα και ακρίβεια.
 • Η δυσκολία χρήσης βιδών, βιδών και άλλων βιδών στους τοίχους αυτού του τύπου.

Φύλλο κάμψης

Πριν προχωρήσετε απευθείας στη διαδικασία κάμψης του χαρτονιού, είναι απαραίτητο να αποφασίσετε πόσο απότομη θα είναι η απότομη κάμψη. Ανάλογα με την παράμετρο που επιλέγουμε, θα επιλεγεί ο τρόπος με τον οποίο θα διεξαχθεί αυτή η διαδικασία.

Οι μέθοδοι εκτέλεσης εξαρτώνται από την ακτίνα κάμψης και διαιρούνται ως εξής:

 • Ακτίνα κάμψης από χίλια έως δύο χιλιάδες επτακόσια πενήντα χιλιοστά.
 • Ακτίνα κάμψης από 500 έως 1000 χιλιοστά.
 • Ακτίνα κάμψης από εκατόν πενήντα έως τριακόσια χιλιοστόμετρα.

Εξετάστε κάθε μία από τις μεθόδους που περιγράφονται. Όπως έχουμε ήδη διαπιστώσει, η πρώτη από τις τρεις μεθόδους ισχύει για τόξα από χίλια έως δύο χιλιάδες επτακόσια πενήντα χιλιοστά. Ο ευκολότερος τρόπος για να δημιουργήσετε ένα τέτοιο τόξο είναι να χρησιμοποιήσετε τη λεγόμενη ξηρή μέθοδο. Το μελετούμε λεπτομερέστερα.

Περιέχει διάφορα στάδια. Το πρώτο βήμα είναι η επιλογή του επιθυμητού πάχους των γυψοσανίδων.

Στην αναλογία πάχους και ακτίνας υπάρχουν οι ακόλουθες επιλογές:

 • Με ακτίνα δύο χιλιάδων επτακοσίων πενήντα χιλιοστών χρησιμοποιώντας γυψοσανίδα,το πάχος του οποίου είναι δώδεκα και μισό χιλιοστόμετρα.
 • Με ακτίνα δύο χιλιοστών, το πάχος είναι εννέα χιλιοστά.
 • Εάν η ακτίνα κάμψης είναι χίλια πεντακόσια πενήντα χιλιοστά, τότε το φύλλο γυψοσανίδας πρέπει να έχει πάχος οκτώ χιλιοστών.
 • Η μικρότερη κάμψη χιλιάδων μέτρων αυτής της κατηγορίας είναι κατασκευασμένη από μόλις ενάμιση χιλιοστόμετρα γυψοσανίδας.

Η τελευταία από τις επιλογές που σας προσφέρει σας επιτρέπει να εξοικονομήσετε πολύ χρόνο. όταν κάμψη γυψοσανίδας, αλλά το οικονομικό κόστος θα πρέπει να αυξηθεί. Οι τρεις πρώτες μέθοδοι απαιτούν περισσότερο ελεύθερο χρόνο λόγω της πολυπλοκότητας του έργου.

Μόλις αποφασίσουμε την επιλογή της ακτίνας κάμψης, προχωρούμε απευθείας στην κάμψη του γυψοσανίδας.

Υπάρχουν επίσης δύο επιλογές για δράση:

 • Η πρώτη από αυτές ερωτεύτηκε τους κατοίκους για την ελαφρότητα, την απλότητα και τον μικρό χρόνο που πέρασε. Η ουσία αυτής της μεθόδου συνίσταται στη στερέωση του τμήματος σε ένα προφίλ που έχει ήδη καμφθεί και εγκατασταθεί εκ των προτέρων. Όλοι οι χειρισμοί σχετικά με τη στερέωση του τμήματος πρέπει να γίνονται αργά και προσεκτικά.Απαιτείται επίσης να συμμορφώνεται με το βήμα μεταξύ των συνδετήρων, που δεν υπερβαίνει τα πενήντα χιλιοστά. Για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα της καμπυλότητας του προφίλ, χρησιμοποιούνται ψαλίδια για κοπή σε μέταλλο. Με τη βοήθεια αυτών κάνουμε περικοπές στο προφίλ.

Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται να κάμπτεται το γυψοσανίδα. Αυτό μπορεί να προκαλέσει θραύση φύλλου.

 • Τώρα εξετάστε τη δεύτερη, πιο σύνθετη και χρονοβόρα μέθοδο. Η πολυπλοκότητά του έγκειται στο γεγονός ότι απαιτείται η προετοιμασία της διάταξης της επιθυμητής πτυχής, η οποία απαιτεί χρόνο. Η ιδιαιτερότητα του σχεδιασμού που δημιουργείται είναι ότι η ακτίνα του πρέπει να είναι μικρότερη από το μελλοντικό ημικύκλιο. Το πλάτος, με τη σειρά του, πρέπει να είναι μικρότερο από το πλάτος του φύλλου, το οποίο θα κάμψουμε. Αυτή η μέθοδος σας επιτρέπει να διευκολύνετε τη διαδικασία της γυψοσανίδας και να αυξήσετε τις πιθανότητες εξόδου από το υλικό χωρίς ζημιές. Αφού το πρότυπο είναι έτοιμο (ή το είχατε αρχικά), με προσεκτική κίνηση το φύλλο κάμπτεται σε σχήμα και παραμένει σε αυτή τη θέση μέχρι να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Τώρα εξετάστε την ακόλουθη επιλογή που χρησιμοποιείται στην κατασκευή του τόξου μεγέθους της ακτίνας, που δεν φθάνει ένα μέτρο.Στους ανθρώπους, αυτή η μέθοδος ονομάζεται υγρή. Για αυτή τη μέθοδο, θα χρειαστούμε τα ακόλουθα εργαλεία και βοηθήματα: έναν κύλινδρο βελόνας. νερό · (μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί ρολό ή σφουγγάρι)? ταινία μέτρο? ένα μολύβι.

Κατά τη διάρκεια της εργασίας με χαρτόνι γύψου, μέσω του κυλίνδρου βελόνας θα κάνουμε την διάτρηση. Το βούρτσισμα πραγματοποιείται χρησιμοποιώντας συνηθισμένο νερό και μια μεγάλη βούρτσα ή ρολό, σφουγγάρι. Κατά τη χρήση ενός κυλίνδρου βελόνας πρέπει να τηρηθούν οι ακόλουθες συστάσεις: οι βελόνες δεν πρέπει να υπερβαίνουν το ήμισυ του πάχους του φύλλου που κάμπτουμε, αλλά όχι μικρότερο από το ένα τρίτο. Εάν παραβιαστούν αυτές οι αναλογίες, όταν χρησιμοποιείτε την πρώτη επιλογή, το γυψοσανίδας θα υποστεί ζημιά, στη δεύτερη περίπτωση το επιθυμητό αποτέλεσμα θα είναι απολύτως ανέφικτο.

Το συμπιεστό τμήμα υποβάλλεται σε επεξεργασία με έναν κύλινδρο βελόνας.

Σε αυτήν την περίπτωση, οι βελόνες θα εκτελούν πολλές λειτουργίες ταυτόχρονα:

 • προκαλούν εξασθένηση της ακαμψίας του χαρτονιού.
 • (στην περίπτωση αυτή, νερό) στον πυρήνα του γύψου.

Ελλείψει κυλίνδρου, είναι δυνατό να αντικατασταθεί με ένα συνηθισμένο ρολό. Φυσικά, αυτό δεν σας εξοικονομεί χρόνο και είναι μια μάλλον χρονοβόρα διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα θα είναι δυνατή η εξοικονόμηση για την αγορά ενός ειδικού ρολού.Όταν χρησιμοποιείτε οπές, οι οπές γίνονται εναλλάξ σε απόσταση δέκα έως δεκαπέντε χιλιοστών.

Το επόμενο βήμα θα είναι η διαβροχή της περιοχής που τρυπούμε από εμάς με νερό. Για να το κάνετε αυτό, χρησιμοποιήστε ένα σφουγγάρι, ρολό ή πανί (ανάλογα με την επιλογή σας). Η διαδικασία επαναλαμβάνεται για δέκα έως δεκαπέντε λεπτά. Το υγρό είναι απαραίτητο για να ξεκλειδώσετε τις πρόσθετες δυνατότητες του γυψοσανίδας, δηλαδή την ευελιξία του. Μετά την ξήρανση, η γυψοσανίδα απολύτως δεν χάνει καμία από τις προηγούμενες ιδιότητές της.

Το επόμενο φύλλο πρέπει να λυγίσει και να το τοποθετήσετε με βίδες σε ένα προετοιμασμένο πλαίσιο. Οι χειρισμοί πραγματοποιούνται προσεκτικά για να αποφευχθεί η βλάβη του φύλλου. Αφήστε το να στεγνώσει για περίπου μια ημέρα. Μετά την ξήρανση, θα παραμείνουν όλες οι τεχνικές ιδιότητες και η γυψοσανίδα θα παραμείνει στη θέση που χρειαζόμαστε.

Η τελευταία μέθοδος εφαρμόζεται στην κάμψη γυψοσανίδας με ακτίνα εκατόν πενήντα έως πεντακοσίων χιλιοστών. Αυτή η μέθοδος είναι η πιο ριζική από τις τρεις. Αυτό οφείλεται στο μικρό μέγεθος του φύλλου.

Η διαδικασία χωρίζεται σε διάφορα στάδια:

 • Χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι στο πίσω μέρος του φύλλου, κάνουμε βαθιές εγκάρσιες τομές.Η διαδικασία επαναλαμβάνεται κάθε τριάντα έως πενήντα χιλιοστά. Η πίσσα εξαρτάται από το μέγεθος της αψίδας. Όσο μικρότερο είναι, τόσο μικρότερο είναι το βήμα, και το μεγαλύτερο, τόσο μεγαλύτερο είναι το βήμα, αντίστοιχα. Στο τέλος, μόνο ένα ελάχιστο στρώμα χαρτονιού θα συνδεθεί σε ένα μόνο φύλλο.

Οι τομές πρέπει να γίνονται με ιδιαίτερη φροντίδα και ακρίβεια, προκειμένου να αποφευχθεί ζημιά στο πρόσωπο του γυψοσανίδας. Μόλις λάβει τέτοια ζημία, το φύλλο καθίσταται ακατάλληλο για περαιτέρω χρήση.

 • Στη θέση που ετοιμάσαμε, στερεώνουμε τη δομή με βίδες. Ξεκινήστε τον καθορισμό θα πρέπει να είναι από τη μέση της δομής, και να τελειώσει ανάλογα στις άκρες. Κάθε τμήμα με σχισμές στερεώνεται. Το μειονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η υψηλή κατανάλωση βιδών με αυτοκόλλητο.
 • Παράγουμε υψηλής ποιότητας στόκος για ολόκληρη την κατασκευή (κοψίματα, σχισμές).

Είναι δυνατή η χρήση του προτύπου. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι μετά τον καθορισμό της δομής μας στο πλαίσιο, θα είναι πολύ δύσκολο να τσιμπήσει όλες τις απαραίτητες τρύπες. Αλλά αν προετοιμαστεί η επιφάνεια για την τοποθέτηση του φύλλου μας, η πιθανότητα σφράγισης όλων των απαραίτητων εσοχών αυξάνεται σημαντικά.

  Τώρα ξέρετε πώς να κάμψετε γυψοσανίδα σωστά και να την μετατρέψετε στις πιο σύνθετες και πρωτότυπες μορφές. Η κάμψη του γύψου με τα χέρια σας στο σπίτι δεν είναι δύσκολη αν προσεγγίσετε αυτή τη διαδικασία με ιδιαίτερη προσοχή και ακρίβεια.

  Στο παρακάτω βίντεο θα μάθετε πώς να λυγίζετε το γυψοσανίδας για την αψίδα στην πόρτα.

  Σχόλια
  Συντάκτης
  Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

  Αίθουσα εισόδου

  Σαλόνι

  Υπνοδωμάτιο