Ράφια στο σαλόνι: μοντέρνος σχεδιασμός και πρακτικότητα

 Ράφια στο σαλόνι: μοντέρνος σχεδιασμός και πρακτικότητα

Σε κάθε σπίτι υπάρχουν λειτουργικά συστήματα αποθήκευσης. Αυτά περιλαμβάνουν όχι μόνο ντουλάπια και ντουλάπια, αλλά και βολικά ράφια. Σήμερα θα μιλήσουμε για τα μοντέρνα σχέδια και το ρόλο τους στο σχεδιασμό του καθιστικού.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Οι ώρες των τεράστιων τοίχων και των ερμάριων έχουν τελειώσει. Οι σχεδιαστές προσπαθούν να δημιουργήσουν φως, μέγιστα ανοικτούς χώρους ακόμη και στο πλαίσιο των παραδοσιακών στυλ. Αυτή η τάση είναι πιο συνεπής με τα ανοιχτά ράφια και τα ράφια. Ράφια στο σαλόνι - δεν είναι μόνο ένα σύστημα αποθήκευσης. Βοηθούν να διαμορφωθεί ο εσωτερικός χώρος, επισημαίνοντας τις απαραίτητες ζώνες σε αυτό.

Επιπλέον, τα ράφια ασυνήθιστου σχήματος ή χρώματος μετατρέπονται σε διακοσμητικά αντικείμενα. Αυτή η λειτουργία θα εκτελέσει αρκετά ράφια, ενισχυμένα σε διαφορετικά επίπεδα.

Υλικά

Το υλικό καθορίζει όχι μόνο τη δύναμη του ράφι. Η μορφή, ο σχεδιασμός και ο χαρακτήρας του αντικειμένου, καθώς και η κατεύθυνση του στυλ εξαρτώνται από αυτό. Επομένως, από πολλές απόψεις εξαρτάται από το υλικό πόσο κατάλληλο είναι το θέμα που είναι εγγεγραμμένο στο εσωτερικό. Οι κατασκευαστές προσφέρουν ράφια από παραδοσιακά και ασυνήθιστα υλικά:

Δέντρο

Είναι το πιο άνετο για την αντίληψη. Δημιουργεί ένα αίσθημα άνεσης, ηρεμίας και ασφάλειας. Οι διαφορετικές φυλές είναι πολύ διαφορετικές υφή και χρώμα. Αυτό σας επιτρέπει να επιλέξετε έπιπλα που είναι κατάλληλα για εσωτερικούς χώρους από χώρα σε σοφίτα. Το ξύλο είναι εύκολο να χειριστεί, να διακοσμήσει, να δημιουργήσει ασυνήθιστα αντικείμενα με τα χέρια του.

Τσιπ, MDF, LMDF

Τα ανακυκλωμένα ξύλινα πλαίσια είναι φθηνά, όμορφα και μπορούν να αντέξουν ένα μεγάλο φορτίο, για παράδειγμα, βιβλία. Υπάρχουν ματ και γυαλιστερά, φωτεινά χρώματα και καταπραϋντικές αποχρώσεις από ξύλο.

Μέταλλο

Σας επιτρέπει να ενσωματώνετε ασυνήθιστα σχέδια. Φαίνεται ενδιαφέρον σε συνδυασμό με γυαλί και ξύλινα στοιχεία.Τα μεταλλικά ράφια θα διακοσμούν όχι μόνο σοφίτες και σαλόνια υψηλής τεχνολογίας.

Τα πλαστά προϊόντα είναι κατάλληλα και σε κλασικούς και στυλιζαρισμένους ρουστίκ εσωτερικούς χώρους.

Γυαλί

Ιδανικό μόνο για ελαφρά ράφια. Κάνετε επίσης διακοσμητικές οθόνες από γυαλί για ράφια.

Γυψοσανίδα

Είναι δυνατόν να δημιουργήσετε μια θέση, μια βάση τηλεόρασης και μια βιβλιοθήκη από φύλλα GKL. Οι δομές είναι εύκολο να βαφτούν και να διακοσμηθούν και μπορείτε να αυξήσετε την αντοχή χρησιμοποιώντας μεταλλικά προφίλ. Είναι βολικό να τα κάνετε από το γυψοσανίδα που έχει απομείνει από την επένδυση τοίχων.

Πλαστικά

Κατάλληλο για συνθέσεις διακοσμητικών ράφια. Αυτό το υλικό σήμερα παρουσιάζεται σε μια πλούσια χρωματική σειρά. Επιπλέον, υπάρχουν πλαστικά ράφια πολύ φθηνά.

Κατασκευές

Η βάση μιας ποικιλίας λύσεων σχεδιασμού είναι μόνο 4 τύποι σχεδίων. Εξετάστε τα με περισσότερες λεπτομέρειες.

Ράφια

Τα ράφια αποτελούνται από κάθετα στηρίγματα και ράφια που συνδέονται με αυτά. Βοηθάει να τοποθετήσει όμορφα και συμπαγή μια πληθώρα πραγμάτων. Το ράφι μπορεί να συναρμολογηθεί από σχεδόν οποιοδήποτε υλικό: από ξύλο σε γυψοσανίδα.

Οι σχεδιαστές τις χρησιμοποιούν συχνά για να το διαχωρίσουν ή να το μετατρέψουν σε διακοσμητικό στοιχείο.

Τα ράφια μπορούν να τοποθετηθούν υπό γωνία προς το πάτωμα, και τα κελιά - διαφέρουν ως προς το σχήμα και το ύψος ή ανυψώνουν τη σκάλα. Υπάρχουν κατασκευές σύνθετου σχήματος, μέσα στις οποίες υπάρχει χώρος ανάγνωσης. Τα κυλινδρικά και ενσωματωμένα ράφια ράφια συμβάλλουν στη διατήρηση του χώρου ενός μικρού δωματίου.

Γωνία

Γωνιακά ράφια όμορφα σχεδιασμένα μικρά δωμάτια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τριγωνικά τμήματα ραφιών, δομοστοιχειωτές ή μετασχηματιστικές δομές. Τα ελαφρά ράφια σας επιτρέπουν να τοποθετείτε λουλούδια και σουβενίρ, ενώ οι διαμορφωμένες επιλογές είναι κατάλληλες για βιβλία.

Από αρθρωτά ράφια (τετράγωνο ή ορθογώνιο, ανοιχτό και τζάμι) είναι εύκολο να συναρμολογηθεί μια αφηρημένη σύνθεση για το σαλόνι. Στους παραδοσιακούς εσωτερικούς χώρους χρησιμοποιείτε ξύλινα ράφια, και σταδιακά μπορείτε να πειραματιστείτε ακόμα και με πλαστικό.

Αναρτήθηκε

Κρεμαστά ονομάζεται στενό ράφια για φωτογραφίες και trivia. Είναι συχνά διακοσμημένα με ελεύθερες περιοχές των τειχών.

Οι σχεδιαστές πειραματίζονται πολύ με το σχήμα και το σχεδιασμό, καθιστώντας τους κάθετους, καμπυλωμένους ή αναρτημένους από την οροφή. Τα ράφια έχουν μόνο μια διακοσμητική λειτουργία, έτσι μπορούν να είναι γυαλί.

Σε διάφορα στυλ

Τώρα ας καταλάβουμε πώς να επιλέξετε ένα ράφι ή ράφι, ώστε να είναι σε αρμονία με το ντεκόρ του καθιστικού. Για αυτό πρέπει να λάβετε υπόψη το στυλ σχεδιασμού και την ατμόσφαιρα του χώρου.

Κλασικό

Χαρακτηριστικά του στυλ - συγκράτηση, η επιθυμία για τέλεια αρμονία και ελκυστικότητα στον αρχαίο πολιτισμό.

Για ένα κλασικό εσωτερικό προτιμώνται μοντέλα από φυσικό ξύλο. Μπορούν να διακοσμηθούν με γλυπτά, πλαστά μεταλλικά ελάσματα, και τα ράφια των ράφια - να μοιάζουν με τις πρωτεύουσες των στηλών. Είναι σημαντικό το θέμα να φαίνεται πλήρες και απλό.

Μπαρόκ

Στον επιτηδευμένο, λίγη θεατρική πολυτέλεια, έτσι ώστε όλα τα έπιπλα να είναι πλούσια διακοσμημένα: με χάλκινο ή επιχρυσωμένο, σκαλισμένα ή πλαστά στοιχεία. Το προτιμώμενο υλικό είναι το ξύλο. Ίσως ο συνδυασμός του με γυαλί και μεταλλικά μέρη.

Χώρα μουσικής

Για αυτό το στυλ ταιριάζει φυσικό ξύλο ή ηλικίας. Η επιφάνειά του είναι βερνικωμένη ή βαμμένη. Συνδυάζεται καλά με σκούρο μέταλλο. Φαίνεται ότι το σύνταγμα γίνεται χειρωνακτικά από τον ιδιοκτήτη.

Προβηγκία

Η γοητευτική απλότητα αυτού του ύφους τονίζεται από ξύλινα ράφια.Τις περισσότερες φορές είναι μικρά, περίπλοκα σχήματα διακοσμημένα με γλυπτά ή πίνακες, λευκές ή παστέλ αποχρώσεις.

Υψηλή τεχνολογία

Τα είδη επίπλων μετατρέπονται σε αφηρημένες συνθέσεις. Το στυλ χαρακτηρίζεται από ένα καθαρό γεωμετρικό σχήμα, χρώματα σε αντίθεση, συνδυασμό από μέταλλο και γυαλί, και λεπτομέρειες χρωμίου. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε γυαλιστερό MDF πάνελ, πλαστικό, γυψοσανίδας.

Σοφίτα

Πειράματα με υλικά (παλιούς σωλήνες νερού) και μορφή είναι ευπρόσδεκτα. Τα σύγχρονα στοιχεία συνδυάζονται πολύ με τα παραδοσιακά.

Ethnic

Το στυλ αντλεί έμπνευση από διαφορετικούς πολιτισμούς, χάρη στα οποία εμφανίζονται αντικείμενα ασυνήθιστου σχήματος και διακόσμησης. Κατασκευάζεται μόνο από φυσικά υλικά: ξύλο, ράβδοι, κορδόνια.

Πώς να επιλέξετε;

Μερικές συμβουλές που είναι καλύτερα να δώσουν προσοχή, επιλέγοντας ράφια για την αίθουσα:

 • Αποφασίστε για το σκοπό του θέματος. Είναι καλύτερα να φανταστείτε αμέσως τι θα αποθηκευτεί σε αυτό. Βάσει αυτού, επιλέξτε το υλικό, το μέγεθος και το σχέδιο.
 • Τα ράφια τοίχου ή τα ράφια ασυνήθιστου σχήματος προσελκύουν την προσοχή. Μπορείτε να τους κάνετε ένα "highlight" του εσωτερικού. Είναι καλύτερα να τοποθετήσετε τα ράφια σε μια απλή επιφάνεια με αντίθεση χρώματος.
 • Εάν τα ράφια διαδραματίζουν υποστηρικτικό ρόλο, πάρτε απλές παραλλαγές σαφούς μορφής και ελάχιστου ποσού διακόσμησης. Μπορείτε να το κάνετε μόνοι σας.
 • Εξετάστε την τοποθεσία και το μέγεθος εκ των προτέρων. Είναι καλύτερα αν είναι κατασκευασμένα από το ίδιο υλικό.
 • Το χρώμα είναι επίσης σημαντικό. Θα πρέπει να επιλέξει μια σκιά που συνδυάζεται με τα υπόλοιπα έπιπλα και δεν συγχωνεύεται με τους τοίχους.
 • Ρωτήστε πόσο φορτίο το μοντέλο σας μπορεί να χειριστεί. Για παράδειγμα, τα ράφια γωνιακών μετασχηματιστών δεν έχουν σχεδιαστεί για τεράστια αντικείμενα.
 • Δεν πρέπει να εξοικονομήσετε την ποιότητα: τα πάνελ από μοριοσανίδες και MDF θα πρέπει να είναι ομαλά, χωρίς scuffs και μάρκες, και αξεσουάρ - ασφαλισμένα.

Πού μπορώ να το πω;

Χώρος για ράφια είναι σε οποιοδήποτε εσωτερικό χώρο. Οι σχεδιαστές προσφέρουν διαφορετικές επιλογές διάταξης:

 • Σε έναν ελεύθερο τοίχο.
 • Στις γωνίες.
 • Στο άνοιγμα του παραθύρου.
 • Στο ανώτατο όριο.

Τα ράφια τοποθετούνται όχι μόνο κατά μήκος των τειχών: η δομή για την αποθήκευση βιβλίων θα αποκλείσει τον χώρο εργασίας ή τον χώρο για ανάγνωση. Ως προσωρινό διαμέρισμα, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα μεταβαλλόμενα ράφια, εάν είναι απαραίτητο, αλλάζοντας την τοποθέτηση των τοίχων.

Τα γυάλινα ράφια δεν γεμίζουν το χώρο. Αυτό μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να διακοσμήσετε τους τοίχους στο μικρό σαλόνι. Σε μικρότερα δωμάτια, τα ελαφρά έπιπλα φαίνονται καλύτερα: ακόμη και μαζικά αντικείμενα φαίνονται ελαφρύτερα.

Οι γωνιακές δομές πίσω από τον καναπέ θα φιλοξενήσουν τα απαραίτητα. Το δωμάτιο ταυτόχρονα δεν θα φαίνεται στενό. Ο χώρος αποθήκευσης για βιβλία και μεγάλα αντικείμενα θα είναι ένα τμήμα ράφια, και γλάστρες μπορούν να τοποθετηθούν στο ράφι του δαπέδου.

Τι να θέσει;

Το περιεχόμενο των ράφια συμβάλλει στη διαμόρφωση της ατμόσφαιρας του σαλονιού και μιλάει για τους ιδιοκτήτες: τον τρόπο ζωής, τις προτιμήσεις και τις αξίες τους. Πολλοί διακοσμούν το δωμάτιο με τις φωτογραφίες, τα knick-knacks, ή ασυνήθιστα αντικείμενα. Μπορείτε να τα βάλετε στο ράφι και μπορείτε να τα τοποθετήσετε σε στενά ράφια για μικρά πράγματα.

Τα σωστά τοποθετημένα γλάστρες θα μετατρέψουν το δωμάτιο σε μια γωνιά του μαγικού κήπου. Είναι βολικό να χρησιμοποιείτε ράφια, κορυφαία ράφια ράφια ή σχέδια στο άνοιγμα παραθύρου για λουλούδια. Είναι καλύτερα να τα γεμίσετε με μικρά φυτά όπως βιολέτες, έτσι ώστε το σαλόνι να παραμένει ελαφρύ. Τα ανθεκτικά ράφια από ξύλο, MDF ή διπλή γυψοσανίδα αντέχουν μια συλλογή από βιβλία, όμορφα πιάτα και άλλα τεράστια αντικείμενα. Μπορείτε επίσης να βρείτε μια θέση κάτω από την τηλεόραση ή τα ηχεία.

Αλλά θυμηθείτε: είναι απαραίτητο να διατηρηθεί η τάξη στα ράφια.Η σκόνη, η αφθονία των πριτσίνια, τα βιβλία που έχουν βρεθεί με ντάμπινγκ θα χαλάσουν την εντύπωση του δωματίου.

Πώς να διακοσμήσετε;

Εάν έχετε παλιά έπιπλα - αρθρωτά ράφια ή ντουλάπα, τότε προσπαθήστε να αλλάξετε το σχεδιασμό τους. Το αναθεωρημένο αντικείμενο θα γίνει το σύνθετο κέντρο του χώρου και θα σώσει τουλάχιστον 10.000 ρούβλια.

Εξετάστε διάφορους τρόπους για την επαναφορά παλιών αντικειμένων

 • Για να βάψετε με λευκό ή απροσδόκητα φωτεινό χρώμα: ανοιχτό πράσινο, μπλε, κόκκινο. Εάν το μέγεθος της επιφάνειας επιτρέπει, μπορείτε να κάνετε ένα χρώμα τέντωμα ή βαφή με ακρυλικό. Για να μεταμορφώσετε τα αρθρωτά ράφια της σοβιετικής εποχής στη σύγχρονη, απλώς αφαιρέστε τον πίσω τοίχο και επανατοποθετήστε το.
 • Διακοσμήστε χρησιμοποιώντας τεχνική decoupage, διακοσμήστε με σκάλισμα, μωσαϊκό ή ύφασμα. Το αποτέλεσμα θα είναι χαριτωμένες προσθήκες στο εσωτερικό σε ρουστίκ ή εθνικό στυλ.
 • Αλλαγή σχεδίου: Από ένα παλιό ράφι πάρτε τουλάχιστον δύο νέα. Η ντουλάπα ή η βιβλιοθήκη μπορεί να μετατραπεί σε ράφι. Για να γίνει αυτό, αφαιρέστε τις πόρτες και τα πόδια (αν ήταν) και βάλτε τα λανθάνοντα ράφια. Θα ενημερώσει μόνο την επιφάνεια.

Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

Ο κύριος σκοπός αυτού του ράφι είναι μια βολική διάταξη των βιβλίων.Μόνο το γείσο στην κορυφή δείχνει το κλασικό στυλ του. Χάρη σε αυτές τις λεπτομέρειες, δεν παραβιάζει την αρμονία του κλασικού εσωτερικού. Τα αρχικά ράφια προσελκύουν την προσοχή και επομένως αποτελούν σημαντικό μέρος της σύνθεσης. Χωρίς αυτούς, η κατάσταση θα γίνει κανονική, αλλά αν υπάρχουν πολλά τέτοια αντικείμενα, οι φιλοξενούμενοι θα χάσουν τον προσανατολισμό τους στο διάστημα.

Ενδιαφέρουσα είναι ένα αιωρούμενο ράφι σε ρετρό στιλ, καθώς και μοναδικά σπιτικά ράφια από τα υπολείμματα γυψοσανίδας. Τέτοια σχέδια σας επιτρέπουν να τοποθετήσετε όμορφα βιβλία και trivia στη γωνία, και ο οπίσθιος φωτισμός (εάν υπάρχει) δημιουργεί μια ατμόσφαιρα μαγείας.

Τα διακοσμητικά ράφια γεμίζουν με επιτυχία το χώρο πάνω από τον καναπέ. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε κομψές συνθέσεις ανασταλτικών ράφια.

Πώς να φτιάξετε ένα ενδιαφέρον ράφι με τα χέρια σας, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο