Falshkamina στο εσωτερικό σχεδιασμό

Πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να συνδέουν ένα τζάκι με την οικιακή άνεση και την οικογενειακή ζεστασιά. Αλλά για να δημιουργηθεί μια κατάλληλη ατμόσφαιρα στο σπίτι, δεν είναι απαραίτητο να εγκαταστήσετε μια ογκώδη πύλη με μια εστία, η οποία πρέπει να γεμίσει με καυσόξυλα.

Αρκεί να δημιουργηθεί μια όμορφη falshkamina, η οποία θα γίνει το κέντρο του σαλόνι, και θα είναι τόσο ωραίο να συγκεντρωθούν τα βράδια με όλη την οικογένεια.

Ειδικά χαρακτηριστικά

Η Falshkamina μπορεί να γίνει το επίκεντρο σχεδόν κάθε εσωτερικού χώρου, επειδή Έχει πολλά πλεονεκτήματα σε σύγκριση με την κλασική εστία ξύλου:

  • Απλότητα. Αυτός ο σχεδιασμός είναι εύκολος στην εγκατάσταση και συντήρηση. Ακόμη και εκείνοι που δεν έχουν ασχοληθεί ποτέ με την εγκατάσταση τζακιών ή σόμπων θα είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν αυτό το έργο. Μπορείτε εύκολα να το διακοσμήσετε με τα χέρια σας ή να προσθέσετε ένα τακτοποιημένο ράφι.Δεν είναι απαραίτητο να ακολουθήσετε τις παραδόσεις και να κάνετε το τζάκι ογκώδες και πλούσια διακοσμημένο - μπορείτε να δώσετε προτίμηση στην επιλογή με το στυλ του μινιμαλισμού ή ένα μοντέρνο μοντέλο με κεριά αντί για ζωντανή φωτιά.
  • Συμπαγή. Εγκατάσταση πλήρους τζάκι - μια παρατεταμένη διαδικασία. Ναι, και παίρνει μια τέτοια συσκευή πολύ χώρο. Αλλά με ένα τεχνητό σχέδιο δεν υπάρχουν τέτοια προβλήματα, καθώς οι διαστάσεις του δεν είναι τόσο μεγάλες. Falshkaminy συμπαγές και τακτοποιημένο. Επιπλέον, κατά την τοποθέτησή τους δεν χρειάζεται να παραβιάζεται η ακεραιότητα του τοίχου ή της οροφής.
  • Ασφάλεια Με ανοιχτή φωτιά, τα ανέκδοτα είναι κακά. Ως εκ τούτου, ένα πλήρες τζάκι μπορεί να αποτελέσει πηγή κινδύνου, και όχι μόνο ένα μέρος για να ξεκουραστείτε. Η απομίμηση της εστίασης, με τη σειρά της, είναι όσο το δυνατόν πιο ασφαλής. Σε τεχνητά τζάκια, η φωτιά συχνά εξαλείφεται εντελώς ή αντικαθίσταται με μια φανερή φλόγα κεριού.
  • Φτηνότητα Η εγκατάσταση ενός συμπαγούς falshkamina, ό, τι και να είναι, θα είναι σε κάθε περίπτωση φθηνότερη από την εγκατάσταση ενός πλήρους σχεδίου ή ηλεκτρικής φωτιάς. Μπορεί να κατασκευαστεί από σχεδόν οποιοδήποτε υλικό. Κατάλληλο μοριοσανίδα, γυψοσανίδα ή σκυρόδεμα αφρού. Είναι ευχάριστα ευχάριστο για όσους θέλουν να εξοικονομήσουν χρήματα και το γεγονός ότι η αυτο-εγκατάσταση μειώνει επίσης τα έξοδα.
  • Αρχική εμφάνιση. Η αφθονία των υλικών που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη δημιουργία ενός τζακιού είναι επίσης καλή επειδή είναι δυνατόν να πειραματιστείτε με την εμφάνιση. Μπορείτε να απομακρυνθείτε από την κλασική ιδέα της εστίας και να διακοσμήσετε την πύλη με λουλούδια, βότσαλα ή κλαδιά. Δεδομένου ότι δεν υπάρχει ζωντανή φωτιά στο τζάκι, τίποτα δεν απειλεί τα διακοσμητικά στοιχεία και μπορεί να ευχαριστήσει το μάτι συνεχώς.

Σε γενικές γραμμές, μπορούμε να συμπεράνουμε ότι τα τεχνητά τζάκια είναι πολύ καλά και πρακτικά. Μπορούν να εγκατασταθούν με ασφάλεια τόσο σε ιδιωτικό σπίτι όσο και σε διαμέρισμα, όπου, φαίνεται, δεν υπάρχει απολύτως τόπος για τέτοια πολυτέλεια όπως ένα σπίτι με μια τεράστια πύλη.

Είδη

Η Falshkamina είναι μια ιδέα που συνδυάζει πολλά διαφορετικά σχέδια που χρησιμοποιούνται για τη διακόσμηση ενός δωματίου.

Αυθεντικό

Αυτά περιλαμβάνουν τα πιο ρεαλιστικά τζάκια. Είναι εκπληκτικά παρόμοια με τα πραγματικά και τα παραδοσιακά υλικά χρησιμοποιούνται για την τοποθέτησή τους και το φινίρισμα τους. Αυτά περιλαμβάνουν τούβλο, πέτρα και γύψο.

Τέτοια σχέδια συχνά μιμούνται αρχαία τζάκια, είναι πλούσια διακοσμημένα με γυψομάρμαρο. Κάνουν ακόμη και πυρκαγιά, η οποία, φυσικά, δεν είναι πραγματική. Για να προσομοιώσετε ένα καίγοντας τζάκι χρησιμοποιώντας βιοκαύσιμο, το οποίο τροφοδοτεί τον καυστήρα. Μετά από αυτό, δεν υπάρχει απολύτως κανένα απόβλητο.Αυτό είναι πολύ βολικό γιατί δεν χρειάζεται να καθαρίζετε συνεχώς το τζάκι και το χώρο δίπλα στο τζάκι. Δεν σχηματίζεται και ενοχλητική αιθάλη στους τοίχους.

Αλλά τα πράγματα δεν μπορούν να είναι τέλεια. Υπάρχουν τέτοια τζάκια και τα μειονεκτήματά τους. Είναι προφανές, επειδή μια τέτοια ομορφιά απλά δεν μπορεί να είναι φθηνή. Ως εκ τούτου, όσοι θέλουν να αποκτήσουν ένα τέτοιο τζάκι πρέπει να είναι έτοιμοι να πληρώσουν αξιοπρεπή χρήματα γι 'αυτό.

Προϋπόθεση

Φθηνότερο, αλλά επειδή όχι λιγότερο όμορφα λεγόμενα συμβατικά τζάκια. Αυτή η λέξη σημαίνει πύλες καμινάδας στις οποίες δεν υπάρχει φωτιά. Αντ 'αυτού, έβαλαν κεριά ή έβαλαν τα πράγματα για να γεμίσουν το κενό. Φαίνεται πάντα πρωτότυπο και όμορφο. Για παράδειγμα, ένα τζάκι κεριών μπορεί να εγκατασταθεί στην κρεβατοκάμαρα, έτσι ώστε να υπάρχει πάντα μια απαλή ρομαντική ατμόσφαιρα.

Και αν δεν θέλετε να χαλάσετε με τα κεριά, τότε μπορείτε να επιλέξετε όμορφες γιρλάντες με λαμπερά φώτα και να διακοσμήσετε τον χώρο στο τζάκι μαζί τους.

Διακοσμητικά

Ο τελευταίος τύπος - διακοσμητικά τζάκια. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο στο κέντρο του δωματίου όσο και στη γωνία λόγω των συμπαγών διαστάσεων τους. Διακοσμητικό τζάκι μπορεί να είναι ανάγλυφο, ή, όπως και στο παραμύθι για Buratino, ζωγραφισμένα στον τοίχο.Οι φίλοι της ζωντανής φλόγας δεν θα αρέσουν αυτή την ιδέα, αλλά αν δεν υπάρχει άλλη διέξοδος και θέλετε να διακοσμήσετε το σπίτι, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε αυτήν την επιλογή.

Από όλες αυτές τις τρεις επιλογές, μπορείτε να επιλέξετε αυτό που είναι κατάλληλο τόσο για την τιμή όσο και για το μέγεθος. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι το τζάκι δεν πρέπει να είναι τεράστιο και ακριβό για να σας ευχαριστήσει με την εμφάνισή του.

Υλικά

Εκτός από τα παραδοσιακά υλικά, για την κατασκευή τεχνητού τζακιού, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε άλλους που με την πρώτη ματιά φαίνεται εντελώς ανεφάρμοστο σε αυτό το είδος εργασίας.

Τούβλο

Brick fake τζάκια είναι μια δαπανηρή ευχαρίστηση που δεν μπορούν όλοι να αντέξουν οικονομικά. Αλλά αυτό το σχέδιο φαίνεται όσο το δυνατόν πιο φυσικό. Η βάση είναι από ένα συνηθισμένο τούβλο φωτός ή σκούρες αποχρώσεις. Αυτή η διαδικασία δεν είναι δύσκολη, μπορείτε να τα χειριστείτε μόνοι σας. Σε αυτή την περίπτωση, κανείς δεν ενοχλεί να κάνει τα πάντα όπως θέλετε.

Το τούβλο φαίνεται πολυτελές από μόνο του και δεν χρειάζεται διακοσμητικές προσθήκες. Αρκετά απλά ξύλινα ράφια για να δημιουργήσετε άνεση στο σπίτι.

Πολυουρεθάνη

Η δεύτερη πιο δημοφιλής επιλογή είναι η πολυουρεθάνη.Αυτό το υλικό δεν χρησιμοποιείται για τη δημιουργία πλήρων τζάκια, αλλά η "διακόσμηση" του είναι αρκετά πιθανό να γίνει. Τόσο στην ιδιωτική κατοικία όσο και στο διαμέρισμα το παρόμοιο διακοσμητικό στοιχείο θα φαίνεται οργανικά. Η πύλη μπορεί να είναι οποιουδήποτε μεγέθους, το έντυπο γίνεται επίσης κατά την κρίση των ιδιοκτητών των χώρων.

Διάφορα διακοσμητικά στοιχεία βοηθούν να γίνει αυτό το απλό κουτί περισσότερο παρόμοιο με ένα πραγματικό τζάκι. Μπορείτε να το διακοσμήσετε με όλα τα είδη των στηλών ή ακόμα και ημι-στήλες. Επίσης κοντά στο τζάκι κάνουν τα καθαρά ράφια ή τα καλούπια.

Γυψοσανίδα

Ένα άλλο υλικό που μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για τη δημιουργία ψεύτικων ξύλων, αλλά όχι για ολοκληρωμένα σχέδια. Η εστία από γυψοσανίδες και αφρό μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο για να διακοσμήσει το δωμάτιο και σίγουρα δεν πρέπει να έρθει σε επαφή με ζωντανή φωτιά - αυτό είναι επικίνδυνο.

Γυψοσανίδας έχει πολλούς οπαδούς κυρίως επειδή είναι αρκετά φθηνή. Αυτό είναι ένα από τα πιο προσιτά υλικά που μπορείτε να βρείτε τώρα. Ωστόσο, δεν φαίνεται πολύ φθηνό, και βρίσκοντας τη σωστή προσέγγιση για τη διακόσμηση, μπορείτε να δημιουργήσετε ένα πολύ όμορφο σχέδιο από ένα τέτοιο υλικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γυψοσανίδα είναι το υλικό που πρέπει να υποβληθεί σε προσεκτική επεξεργασία. Το φινίρισμα είναι ένα ουσιαστικό βήμα στη δουλειά του.

Με την ευκαιρία, το πλεονέκτημα της κατασκευής γυψοσανίδας είναι το γεγονός ότι αν το τελείωμα που επιλέξατε κατά την εγκατάσταση του τζακιού δεν σας αρέσει η εμφάνιση ή είναι ήδη τρεχούμενο, τότε μπορείτε να το αλλάξετε με ασφάλεια χωρίς αποσυναρμολόγηση της βάσης.

Από τα υλικά που χρησιμοποιούνται για να διακοσμήσετε το τζάκι αξίζει να σημειώσετε γύψο, κόντρα πλακέ και ξύλο. Μπορούν επίσης να χρησιμοποιηθούν μέρη από μέταλλο ή χυτοσίδηρο. Για παράδειγμα, ένα όμορφο πλέγμα που μπορεί να εγκατασταθεί ακόμη και σε ένα απλό τζάκι γυψοσανίδας, καθιστώντας έτσι πιο ρεαλιστικό.

Σχεδιασμός

Είναι το σχέδιο που καθορίζει πόσο όμορφα το τζάκι μοιάζει. Ακόμη και ένα τεχνητό μοντέλο μπορεί να φανεί πολύ πιο όμορφο από το πραγματικό, αν το πλησιάζετε με ένα καλαίσθητο φινίρισμα.

Αντίκες

Μια από τις πιο πολυτελείς επιλογές είναι το αντίκες διακοσμημένο τζάκι. Πολυτελής πύλη σε κλασικό στιλ - αυτό δείχνει την καλή γεύση των ιδιοκτητών ενός διαμερίσματος ή ενός σπιτιού.

Σε αυτό το στυλ υπάρχει χώρος για φαντασία και τους περιορισμούς της. Για τα κλασικά είναι πολύ σημαντικό να λάβουμε υπόψη κάποιες παραδοσιακές στιγμές.- Μην αναμιγνύετε vintage και νεωτερικότητα. Όλες οι καλωδιώσεις και άλλα σύγχρονα εξαρτήματα πρέπει να κρυφτούν προσεκτικά.

Τζάκι σε αυτό το στυλ μπορεί να διακοσμηθεί με τις αρχικές λεπτομέρειες vintage, καθώς και απλά στολίδια, στυλιζαρισμένο αντίκα. Η ευκολότερη επιλογή είναι να διακοσμήσετε τη διαμόρφωση της πύλης. Όμορφα ένθετα γύψου, στόκος ή διακοσμητικά επιχρύσματα θα κάνουν το τζάκι πραγματικά πολυτελές. Δίπλα στο τζάκι ή απλά στο ράφι μπορείτε να βάλετε όμορφα γλυπτά ή κηροπήγια.

Σκανδιναβικό στυλ

Ένα άλλο στυλ που είναι πολύ δημοφιλές σήμερα. Εάν το διαμέρισμα ή το σπίτι φαίνεται μοντέρνα, τότε ένα τέτοιο σπίτι και ταιριάζει στο εσωτερικό καλύτερα.

Το τζάκι σε σκανδιναβικό στιλ είναι ένα μινιμαλιστικό ντιζάιν με φωτεινά χρώματα. Πολύ συχνά μια οθόνη ή ένας καθρέφτης τοποθετείται πίσω από αυτό. Μια τέτοια κίνηση σχεδιάζει όχι μόνο να διακοσμεί το τζάκι, αλλά και σας επιτρέπει να αυξήσετε οπτικά το χώρο στο δωμάτιο.

Τα λακωνικά ράφια φωτός μπορούν να στερεωθούν στον τοίχο δίπλα ή πάνω από μια τέτοια δομή και, για παράδειγμα, μπορούν να εγκατασταθούν δίπλα σε ένα περίπτερο κατασκευασμένο από τεχνητό μάρμαρο.

Προβηγκία και χώρα

Τα τζάκια βρίσκονται συχνά σε σπίτια φτιαγμένα στο στυλ της χώρας και της Προβηγκίας. Σε αυτή την περίπτωση, φαίνονται όσο το δυνατόν απλούστερα. Διακοσμητικές πύλες από πέτρα ή ξύλο - αυτό θα κάνει το εσωτερικό πιο απλό και ευχάριστο στο μάτι. Δεν χρειάζεται περιττή επιείκεια εδώ - τόσο απλούστερη είναι η διακόσμηση, τόσο το καλύτερο.

Στο στυλ της Provence ή Country τζάκι μπορεί να διακοσμηθεί με διακοσμητικά ράφια από φυσικό ξύλο, σχάρες και άλλα εξαρτήματα με στυλ. Μην είστε περιττό και χαριτωμένο μικρό υλικό καρδιά.

Σε ένα εσωτερικό θα συνδυαστούν με γοητευτικά λουλούδια, δερμάτινους καναπέδες και έπιπλα από ένα σκοτεινό δέντρο.

Νέο Έτος

Η λέξη "τζάκι" συνδέεται πολύ συχνά με μια όμορφη εικόνα από αμερικανικές ταινίες: το πρωινό του νέου έτους, ένα χνουδωτό χριστουγεννιάτικο δέντρο κοντά και κάλτσες με δώρα πάνω από την εστία. Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του τζακιού είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκουραστείτε τόσο ο ίδιος όσο και ολόκληρη η οικογένειά σας.

Η διακόσμηση ενός τζακιού για το νέο έτος μπορεί να είναι διαφορετική. Επιπλέον, στην περίπτωση ενός ψεύτικου τζακιού, η διακόσμηση της δομής είναι πολύ ευκολότερη. Μετά από όλα, αν δεν υπάρχει πηγή ζωντανής πυρκαγιάς, τότε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε είδος διακοσμητικών στοιχείων.Μπορεί να είναι ένα ελαφρύ χιόνι, και εξαιρετικά παιχνίδια, και vintage κηροπήγια. Ως διακόσμηση είναι επίσης δυνατή η χρήση διαφορετικών γιρλάντες, τόσο μονοφωνικών όσο και χρωμάτων.

Ιδέες για τη διακόσμηση του τζακιού αρκετά. Οι σχεδιαστές προσφέρουν όλες τις νέες και νέες επιλογές, ώστε να μπορείτε να επιλέξετε σχεδόν οποιαδήποτε διαθέσιμη μέθοδο - από τα καθρέφτη ράφια μέχρι όλα τα είδη γιρλάντες και κηροπήγια.

Πώς να κανονίσετε;

Το τζάκι είναι μια πλήρης διακόσμηση του δωματίου. Μπορείτε να το έχετε εκεί όπου είναι πιο βολικό για τους ιδιοκτήτες. Εάν ο χώρος στο δωμάτιο είναι μικρός, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε ακόμη και τη συνδυασμένη έκδοση. Εδώ είναι μερικές από τις πιο δημοφιλείς και ενδιαφέρουσες ιδέες.

Στην κουζίνα

Όταν υπάρχει πολύς χώρος στην κουζίνα ή συνδυάζεται με τραπεζαρία, μπορεί να τοποθετηθεί ένα μικρό τζάκι που θα κάνει το δωμάτιο πιο άνετο. Για την κουζίνα, οι διακοσμητικές εστίες, κατά κανόνα, επιλέγουν πιο συμπαγείς ώστε να καταλαμβάνουν λιγότερο χώρο.

Στο σαλόνι

Ωστόσο, η επιλογή τοποθέτησης τζακιού στο σαλόνι εξακολουθεί να είναι πολύ πιο οικεία. Το σχέδιο μπορεί να βρίσκεται τόσο στο κέντρο του δωματίου όσο και στη γωνία. Το δημοφιλές είναι επίσης μια τέτοια επιλογή, όπως μια οικογένεια εστία, που συμπληρώνεται από μια τηλεόραση πάνω από την πολυθρόνα.Έτσι δίπλα σε ένα διακοσμητικό τζάκι δεν μπορείτε να καθίσετε στην εταιρεία των αγαπημένων σας, αλλά και να παρακολουθήσετε ενδιαφέρουσες ταινίες.

Στο υπνοδωμάτιο

Εάν οργανώσετε μια τέτοια κατασκευή στον υπνοδωμάτιο, θα κάνει το δωμάτιο μια πολύ ρομαντική γωνιά. Είναι αλήθεια ότι αυτή η επιλογή είναι επίσης κατάλληλη μόνο για ευρύχωρα δωμάτια και όχι για δωμάτια στα οποία δεν υπάρχει αρκετός χώρος για ένα κρεβάτι.

Όμορφα παραδείγματα στο εσωτερικό

Υπάρχουν πολλά ενδιαφέροντα παραδείγματα για το πώς χρησιμοποιείται ένα τζάκι στο εσωτερικό. Ορισμένες από αυτές μπορεί να σας εμπνεύσουν για να δημιουργήσετε και να διακοσμήσετε το σπίτι σας.

Σε ένα φωτεινό δωμάτιο, όπου το κλασικό συνδυάζεται με τη νεωτερικότητα, το τζάκι θα γίνει μια πραγματική διακόσμηση του εσωτερικού. Ξύλινα πάνελ, ελαφρύ δάπεδο και οροφή και τα ίδια έπιπλα συνδυάζονται τέλεια με μαρμάρινο γκρι-λευκό τζάκι. Παρά το γεγονός ότι το ίδιο το τζάκι είναι τεχνητό και δεν δίνει φως και θερμότητα, το δωμάτιο εξακολουθεί να φαίνεται ζεστό. Λεπτομέρειες, όπως τα κεριά σε ενδιαφέρουσες αμπαζούρ και σουβέρ, το συμπληρώνουν.

Μινιμαλισμός

Στο νεόκτιστο διαμέρισμα μικρού μεγέθους μοιάζει εξαιρετικά συμπαγές μαρμάρινο τζάκι σε αντίθεση χρώματα.Η άσπρη-μαύρη αντίθεση φαίνεται πρωτότυπη και συνδυάζεται τέλεια με τη βάση του εσωτερικού.

Όπως και η βάση του δωματίου, το τζάκι φαίνεται πολύ απλό. Ως εκ τούτου, οι σχεδιαστές πρέπει να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης φωτεινών χρωμάτων στο δωμάτιο. Κάντε το αρκετά απλό - αρκετές φωτογραφίες με ενδιαφέροντες τόνους και μικρές διακοσμητικές λεπτομέρειες.

Ένα δωμάτιο αυτού του τύπου φαίνεται διακριτικό και συνοπτικό. Θα απευθύνει έκκληση τόσο σε νέους δημιουργικούς ανθρώπους όσο και σε παντρεμένα ζευγάρια που δεν θέλουν να δουν την "οικογενειακή τους φωλιά" όπως ο καθένας συνηθίζει να το φαντάζει.

Το τελευταίο παράδειγμα είναι ένα άνετο δωμάτιο σε φωτεινά χρώματα. Το μπλε χρώμα σε συνδυασμό με τις φωτεινές αποχρώσεις: λευκό, γκρι και ανοιχτό καφέ.

Διακοσμητικό τζάκι, από διάφορα είδη πέτρας, φαίνεται πραγματικά ζεστό. Ο φούρνος είναι διακοσμημένος με όμορφη σχάρα και καυσόξυλα. Και στο τζάκι υπάρχει διακοσμητικά αγγεία. Κοντά στην εστία υπάρχει επίσης ένα μέρος για να συγκεντρώσετε όλη την οικογένεια και να καθίσετε σε μια ζεστή ατμόσφαιρα. Άνετες καρέκλες και χαμηλό τραπέζι σας επιτρέπουν να χαλαρώσετε στην εταιρεία ενός αγαπημένου σας και να πιείτε ένα φλιτζάνι ζεστό τσάι. Το δωμάτιο είναι διακοσμημένο με κομψές κουρτίνες, μια φωτογραφία σε στυλ θαλάσσης και φρέσκα λουλούδια που ανασηκώνουν τα πνεύματα οποιουδήποτε κοριτσιού και γυναίκας.

Το διακοσμητικό τζάκι είναι μια λεπτομέρεια που, παρά την πρακτική της, διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο εσωτερικό. Θα κάνει το δωμάτιο άνετο, θα ελαφρύνει τη διάθεση, θα διακοσμήσει το δωμάτιο, χωρίς να πάρει χώρο, το οποίο είναι βολικό τόσο στο διαμέρισμα και σε ένα ιδιωτικό σπίτι.

Πώς να φτιάξετε ένα ψεύτικο να το κάνετε μόνοι σας, δείτε το επόμενο βίντεο.

Σχόλια
 Συντάκτης
Πληροφορίες που παρέχονται για σκοπούς αναφοράς. Για κατασκευαστικά θέματα, συμβουλευτείτε πάντοτε έναν ειδικό.

Αίθουσα εισόδου

Σαλόνι

Υπνοδωμάτιο